szponzorált tartalom

2019.08.21. 20:49

Focipályát terveznek Bezedeken

Az önkormányzat gyakran pályázik sikerrel, melynek köszönhetően eredményesen tudják a fejlesztéseiket megvalósítani, de ha kell, önerőből is elvégzik a beruházásokat.

smartcapture

Tavaly év végén a Petőfi utca szinte járhatatlan útburkolatát sikerült pályázati forrás segítségével megújítani, de külterületi földutak karbantartására is támogatást nyertek, melyből egy traktort szereztek be, hozzá pedig hókotráshoz alkalmas grédert, valamint egy rézsűkaszát is vásároltak az árokpartok fűnyírására.

Ezen kívül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a hivatal, a könyvtár és kultúrház épület­együttesének energetikai korszerűsítésére nyertek pályázati forrást. A beruházás során a homlokzati hőszigetelést, illetve a padlásfödém szigetelését végzik el, emellett a villamosenergiát napelemrendszer fogja majd szolgáltatni. A jelenlegi gázkazánokat új, faaprítékkal üzemelő kazánokra cserélik, ugyanis az önkormányzat évek óta termel ki energianyarat.

A település járdáit a közmunkaprogram keretén belül jórészt térkőburkolattal látták el, ám a Petőfi utca járdafelújítása még várat magára. A járda burkolatának anyagára, valamint a temető előtti rossz állapotú útszakasz megújítására a Magyar Falu Programban szeretnének támogatásért pályázni.

A temetőben szeretne az önkormányzat egy urnafalat építtetni, ám mivel a köztemető az egyház tulajdonában van, nekik van lehetőségük a pályázatot benyújtani. Lovas Norbert, Bezedek polgármestere elmondta, felvették az egyházmegyével a kapcsolatot, bíznak benne, hogy sikerül ezt a hiányosságot pótolni. A közeljövőben egyébként a lakók kérésére a temető felé vezető út közvilágítását alakítják ki négy lámpatest elhelyezésével.

Az önkormányzat a Szülőföldünk Bezedekért Alapítvánnyal közösen szeretne kialakítani egy sportpályát a kultúrház mögötti területen.

– A terület kiválóan alkalmas erre, ugyanis a forgalomtól elzárt, így nem fenyegeti a gyerekeket veszély. Az alapítvány sikeresen pályázott a Lea­der-programban, melynek köszönhetően többek között egy fűnyíró traktort és gyepszellőztetőt tudtak beszerezni. Ezek a terület kialakítása és a kapuk elhelyezése után a pálya karbantartására fognak szolgálni – mondta a polgármester.

Még az idén elkerülőutat építenének

Az önkormányzat még az idén szeretne egy elkerülő utat építeni a település déli részére, hogy a Bezedeken áthaladó mezőgazdasági gépek ne verjék fel a port és a sarat a falu alsó felén, valamint hogy a belterületi útjaik szerkezetét és burkolatát megóvhassák.

– A Lippó felől érkező szomszédos mezőgazdasági vállalkozások gépei jellemzően keresztülvonulnak a falun, amikor Bezedek és a határ közti területre mennek. Terveink szerint a Lippóról vezető földes utakat összekötjük a Bezedeket már elkerülő földes utakkal, így a munkagépek a falunk kikerülésével tudják a köztünk és a határ között található földeket megközelíteni – mondta Lovas Norbert polgármester.

Programokból nem volt hiány ebben az évben sem

Az elmúlt években a megszokottnál is több programot tudott az önkormányzat rendezni, ugyanis három, az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében támogatott projektet valósíthat meg. A tanulás mindenkié, komplex kompetenciafejlesztési projekt Bezedek községben és térségében című pályázat keretében egyebek mellett szakköröket tudtak indítani, illetve szabadegyetemet rendeztek az érdeklődők számára. Töttös községgel konzorciumban a Transznacionális a Bóly és Mohácsi járásban elnevezésű projektre is támogatást nyertek. A pályázati forrást a testvértelepülési kapcsolatok erősítésére fordíthatja az önkormányzat. Bezedek két településsel, az erdélyi Székelyfancsallal és a kárpátaljai Asztély községgel ápol testvértelepülési kapcsolatot.

Több baranyai községgel konzorciumban pedig a Humán szolgáltatások fejlesztése címmel beadott pályázat is pozitív elbírálást kapott, ennek részeként az elmúlt évben és idén számos programot tudott az önkormányzat megvalósítani. A három projekt lehetőséget adott a sportnap, a majális, vagy éppen a gyereknap színvonalasabb megrendezésére, emellett kirándulásokat és színházlátogatásokat is tudtak szervezni a lakóknak.

A település vezetői

Polgármester Lovas Norbert. Alpolgármester Borók István. A képviselő-testület további tagjai: Armbruszt Erika, Tóth Imre Ferenc és Fölker Tamás. Jegyző: Zimmermann-né dr. Kovács Anikó, aljegyző: Tóth Boglárka. A Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke: Ruzsek-Kuszik Rita, tagja Vencler Ivett. Iskolaigazgató: Kállay Csilla, óvodavezető: Siposné Péter Erika. Falugondnok: Lovas Zsuzsanna. Háziorvos: dr. Mervai Ilona. Védőnő: Balogh Boglárka. Plébános: Benchea Celestin. Református lelkész: Balogh László Barna. A Bezedeki Ifjúsági Egyesület elnöke Tóth Imre Ferenc. A Szülőföldünk Bezedekért Alapítvány elnöke: Csertő Orsolya. Könyvtáros: Kőrösiné Cövek Dóra. Az önkormányzat elérhetősége: 7782 Bezedek, Kossuth Lajos utca 77. Telefon: +36-69/379-106.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában