top 100

2018.12.19. 20:35

Folyamatosan fejlődik a Baranya-Víz Zrt.

A BARANYA-VÍZ Zrt. az önkormányzatok köteles alapfeladatainak egyikét, az egészséges ivóvízzel való ellátást és a szennyvízelvezetést, -tisztítást végzi el. A működtetés során alapvető feladat a vízigények mennyiségi és minőségi kielégítése, a létesítmények (víztermelő helyek és technológiák, elosztó- és bekötő hálózat, műtárgyak és vízmérő helyek) megfelelő szintű üzemeltetése.

A Zrt. alaptevékenységét az alábbiak alkotják:

IVÓVÍZTERMELÉS, -KEZELÉS, -ELOSZTÁS

Az egészséges ivóvíz-ellátási igényeket, mind mennyiségi, mind minőségi oldalról biztonságosan ki tudtuk elégíteni egyrészt a saját vízbázisokon kitermelt, valamint átvett ivóvízzel. A következő helyszínrajz szemlélteti a Baranya-Víz Zrt. ellátási területének összetételét ivóvízellátás vonatkozásában. Az üzemeltetésünkben lévő települések ivóvízellátását 97 vízműrendszerrel látjuk el. Mind az ellátott, mind az érintett településszám szempontjából a két legnagyobb rendszer a Mohácsi kistérségi vízmű és a Komlói kistérségi vízmű.

SZENNYVÍZELVEZETÉS, -ELHELYEZÉS, -TISZTÍTÁS

Az ellátási területünkön 25 szennyvízrendszert üzemeltetünk, melyhez tartozik 21 szennyvíztisztító telep. A gazdasági társaságunk a víziközmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvényben foglaltaknak megfelelően üzemeltetési engedély alapján végzi a víziközmű szolgáltatást. 2014-ben kiadott működési engedélyben meghatározott szervezet felépítését, a MohácsVíz Kft., a Sziget-Víz Kft., a Tenkesvíz Kft. és a Komló-víz Kft. BARANYA-VÍZ Zrt.-be történő beolvadását, az új szervezet működtetését, integrálását eredményesen megoldottuk.

Működésünk az engedélyben foglaltak szerint történik. Működési területünkön – mely 195 települést érint – közel 150 ezer fő ellátott lakos él. A társaság fő célja a biztonságos ivóvízellátás és a felhasználói igényekhez való alkalmazkodás, a tulajdonos önkormányzatokkal való együttműködés.

Fontosnak tartjuk munkaadóként a foglalkoztatottság fenntartását, a környezetvédelem szerepét. Szervezetünk Baranya megye egyik legnagyobb szolgáltatási területén működik és biztosít a lakosság, illetve partnerei számára:

• korszerű vízműrendszeren keresztüli egészséges ivóvízellátást,

• egyes települések esetében kommunális eredetű szennyvízelvezetést, -tisztítást,

• a folyamatos minőségi elvárásoknak való megfelelés garantálásához NAT akkreditációval rendelkező vizsgálólaboratóriumi méréseket,

• víziközmű vezetékek és műtárgyak kivitelezését.

A feladatok komplexek, valamennyi érintett önkormányzat fejlesztési, fejlődési elképzelését figyelembe véve alakítjuk szolgáltatásainkat, illetve veszünk át üzemeltetésre szennyvízrendszereket, -tisztítókat. A fejlesztési és működtetési feladatokat szervezetünk fogja össze, koordinálja, illetve közreműködik bizonyos mértékig azok megvalósításában. A tevékenységeink – a technológiákat, illetve módszereket alapul véve – élvonalbeli szerepet töltenek be a legújabb hálózatüzemeltetési technológiák magyarországi alkalmazásában. Szolgáltatásainkkal, illetve tevékenységeinkkel meghatározó szerepet töltünk be a térség működésében, illetve az élhetőség biztosításában. Az általunk üzemeltetett rendszerek nagy része mintegy 20–50 évesek, így napi munkánk során ezen időszak eredményeire és tapasztalataira támaszkodunk.

A mára kialakított rendszerek folyamatos fejlesztése összhangban van az Európai Unió elvárásaival, hiszen egyrészt ivóvízminőségjavító programokkal, másrészt vízbázisvédelemmel, harmadrészt környezetvédelmi intézkedésekkel teszünk eleget kötelezettségeinknek. Szervezetünk működtetése, irányítása folyamatos munkát, egyben folyamatos megfelelést követel meg, hiszen az igények, elvárások mind a jogszabályi, mind a szakmai, mind pedig a megrendelői oldalról folyamatosan egyaránt jelentkeznek, továbbá a működés fenntarthatósága érdekében is elengedhetetlen a fejlődés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában