szponzorált tartalom

2018.09.24. 10:00

Gőzgombóc újragombolva

Négy év után újra Geresdlakra érkezik Rúzsa Magdi, aki a Légzés turné programsorozatba a szeptember 29-i XII. Gőzgombóc Fesztivált is beépítette. A fesztivál rengeteg különlegességet tartogat.

Gyönyörű természeti környezetben, völgyek–lankák ölelésében fekszik a kis baranyai település, Geresdlak. A neve már országos hírűvé vált a helyi jellegzetes gasztrofesztiválnak köszönhetően. A Gőzgombóc Fesztivál egy napja alatt a közel nyolcszáz lelkes település lélekszáma megtízszereződik.

Egy kis ötlettől az országos hírnév felé

Egy település életét nagyban befolyásolja a jó marketing és a csapatmunka. 2006-ot írtunk, mikor a jelenlegi polgármester, dr. Habjánecz Tibor először indult el az önkormányzati választáson, a településvezetői pozícióért.

– Sokat jártam ebédelni a családommal a közösségi házba, ahol a konyhán nagyon finom sváb gőzgombócot készítettek. Egy 16 oldalas választási programot állítottam össze, amit eljuttattam minden háztartásba. Ebben említettem meg, hogy ha Baján van Halfőző Fesztivál, Kanizsán Dödölle Fesztivál, számunkra adott a helyi különlegességünk, a geresdlaki gőzgombóc. Az első fesztivált novemberben tartottuk, de mert túl hűvös volt, más időpontot választottunk. Kezdetekben a helyiek, a környéken élők jöttek, mára az ország minden pontjáról érkeznek vendégek – emlékezett vissza.

Levendulapálinkával kedveskednek

Tavaly még hepehupás volt a rendezvénytér, idén már nem az, teljesen sima lett. A rendezvény színhelyét letérkövezték, a közösségi ház udvarán a napokban az utolsó simításokat végezték. Az Óvoda utcában is serényen dolgoztak, a régi járdát felszedték és új kövekkel rakták ki. Ez lesz a fesztivál ideje alatt a kézműves utca helyszíne. És nem lennénk Geresdlakon, ha valami újdonsággal ne készülnének. Egy új témát építenek be a programba, a levendulát. A geresdlaki gyümölcsösben megtermelt levendulából kis, illatos párnákat és Erb József plébános ötlete alapján levendulapálinkát készítettek. Ezzel kedveskednek a kilátogatóknak.

A Légzés című dalt élőben hallhatják

Ahogy véget ér a fesztivál, rögtön elkezdik szervezni az újat. Az év elején már körvonalazódott, kik lesznek a sztárfellépők a szeptember 29-i Gőzgombóc Fesztiválon. Két nagykoncertet tartanak, először Vastag Csaba és együttese lép fel a nagysátorban délután öt órakor, este hétkor pedig Rúzsa Magdi érkezik. Az énekesnő nem először jár Geresdlakon, négy évvel ezelőtt telt ház előtt adott koncertet. Idén a Légzés turné programsorozatába került be a Gőzgombóc Fesztivál.

– Tizenötödik hete vezeti a slágerlistát a Légzés című Rúzsa Magdi-dal, ami szeptember 29-én a geresdlaki koncerten szintén elhangzik – mondta el lapunknak Szovják Bea, Rúzsa Magdi menedzsere. – Ezzel zárul a nyári turnésorozatunk.

Szüreti mulatság gyerekeknek

Idén először gyerekkoncert is lesz a fesztiválon. Interaktív műsorral érkezik Tamás Éva Játéktára. Az ősz és a szüret kerül bemutatásra, közösen mennek ki a szőlőhegyre, szüretelnek és nagyot mulatnak a gyerekekkel a munka után. Kicsit az őszi természettel is ismerkednek, a hulló falevelekkel, állatokkal, akik lassan az alvásra készülődnek.

– A természet, a környezet lesz a fő téma, és persze rengeteg mozgásra készülhetnek a gyerekek és a szülők. Jó fárasztó lesz – mesélte mosolyogva Tamás Éva, aki már nagyon várja a geresdlaki fellépést.

Délután fellép a Tanzgruppe die Grazza, a Blaskapelle Raaba-Grambach, a Barcsi Német Hagyományőrző Énekkar, az Újpetrei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület, a Tanac; este tűzijáték és igazi sváb bál zárja a napot.

Kisvonattal beutazhatják a falut

Geresdlak méltán pályázhatna a múzeumok települése címére. Több kiállítás működik, az egyik legérdekesebb a Babaház, amit a babavarró kör hozott létre. A cél a helyi népviselet megörökítése, és életképek révén mutatják be az ünnepeket (tűzkerék-gurítás, betlehemezés), napi munkákat (aratás, vetés, szántás). A Gőzgombóc Fesztivál ideje alatt Geresd és Püspöklak között kisvonat közlekedik, így a vendégek megtekinthetik a Koffán Galériát, a Heimat Múzeumot, a szőtteskiállítást, a mézeskalácsfalu-kiállítást.

Mindenki nyertes a főzőversenyen

Tavalyelőtt Maráza, tavaly a geresdlaki Eszemiszom csapat vitte haza Knédli Rézit. Próbáltuk kinyomozni a vándordíj történetét. Grácz Mihályné volt az egyik motorja a Gőzgombóc Fesztiválnak. Az első versenyen ő volt a csapatkapitánya a Gőzerővel a hivatalért csapatnak, innen jött az ötlet a polgármesternek, hogy a sváb ruhába öltöztetett babát róla kellene elnevezni, így született meg a Knédli Rézi.

Idén harminc csapat indul, a vándordíj mellett díjazzák a legszebb terítéket, a hagyományos terítéket, az ötletes terítéket, a Kraut und Knel und Krompenspreit (egy káposztás ételt), a Hefenknedeln mit Bohnen (gőzgombócot babbal). Kiválasztják a legcsinosabb csapatot, a legvidámabb csapatot, a legötletesebb csapatnevet, a legfiatalabb csapattagot, a legidősebb csapattagot.

 

A horvát elnöknek ízlett a finomság

A geresdlaki gőzgombócnak híre ment az országban, így nem meglepő, hogy rengeteg helyre hívják a települést látványfőzésre. Nemrég voltak a Bőköz Fesztiválon, Pécsen a nemzetiségek napján, de külföldön is jártak már. Verőcén a Viroexpón a baranyai önkormányzat felkérésére a megye gasztronómiáját képviselték. Értesüléseink szerint dr. Habjánecz Tibor addig nem nyugodott, míg az újonnan megválasztott horvát elnök, Kolinda Grabar-Kitarović közelébe nem került, aki megkóstolta a geresdlaki különlegességet, és nagyon ízlett neki.

Régi-új testvér

Geresdlaknak öt testvértelepülése – három finn, egy-egy osztrák és magyar – van. Az egyik legrégebbi szövetség Grambachhal köttetett tíz évvel ezelőtt. Az osztrák község neve azóta megváltozott. Két éve Grambach és Raaba települések egy önkormányzati reform után egyesültek. Az új név Raaba-Grambach lett. A Gőzgombóc Fesztiválra meghívták a község polgármesterét, akivel ünnepélyes keretek között megújítják a jubileumi szerződést.

A fiatalok is tanulják a gombóckészítést

Egyre több fiatal érdeklődik a régi hagyományos ételek iránt, így nem meglepő, hogy a gőzgombóc főzőversenyen sok a tízen- és huszonéves. Tavaly a geresdlaki fiatalok csapata, az Amiteszeliszol vitte el a Knédli Rézi vándordíjat.

– Tavaly gondoltuk úgy a baráti társaságommal, hogy el kellene indulnunk a versenyen – mondta el Windischmann Evelin, a győztes fiatalokból álló csapat egyik tagja. – Előtte mindenki otthon gyakorolt. Nagymamáktól, ismerősöktől tanultuk el a gőzgombóckészítését. És elérkezett a verseny napja, mikor élesben mutathattuk be szakácsművészetünket.

A vándordíj kötelez, így idén újra indulnak. A hétvégén egy közös gyakorló főzést tartanak. És hogy mivel készülnek, az a verseny napjáig titok marad.

Az első fesztivál óta részt vesz gyerekeivel, Veronikával és Martinnal a versenyen Kettné Schmidt Tímea. Kezdetben, mikor még picik voltak, az ovis társaikkal indultak. A csapat neve is rendhagyó volt: Kölyökgombóc. Az évek alatt a név és a csapat összetétele is változott. Az idővel felnőtté cseperedett „gyerekek” már külön-külön, egyetemi társaikkal indultak.

Programok

XII. Gőzgombóc Fesztivál, szeptember 29.

09:30 Baranya Mazsorett Egyesület műsora

10:00 Megnyitó: Szalay-Bobrovnicky Vince Miniszterelnökség helyettes államtitkára és dr. Habjánecz Tibor Geresdlak polgármestere

10:00–12.00 Gőzgombóc készítő verseny

10:15 Óvodás gyermekek műsora

10:30 Iskolás gyerekek előadása

10:50 Sramlipárbaj

11:00 Tamás Éva Játéktár koncert

12:05 Tanzgruppe die Grazza

12:40 Blaskapelle Raaba-Grambach

13:15 Barcsi Német Hagyományőrző Énekkar

13:35 Újpetrei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület

15:05–15:35 Tanac

15:40–16:10 Tanzgruppe die Grazza

16:15–16:45 Blaskapelle Raaba-Grambach

16:50–17:00 Sramlipárbaj

17:00–18:30 Vastag Csaba és együttese

19:00–20:30 Rúzsa Magdi és együttese

Tűzijáték

21:00 UnterRock bál

A jegyértékesítés helyszínei:

Elővételben megvásárolhatóak a jegyek Geresdlak Község Önkormányzatánál, Bólyi Tourinform iroda (Erzsébet Vigadó), Mohács Tourinform iroda (Széchenyi tér 1.), Pécs Pont (Széchenyi tér 1.)

Pécsvárad Művelődési Központ.

Egész napos belépőjegy: 2000 Ft/fő.

Belépőjegy az esti programokra (15.00 órától): 3500 Ft/fő.

14 év alatti gyermekeknek a belépés ingyenes!

Támogatók:

BE-GA-MAX Kft., Czinege-Huba Kft., Gasztró-Terni Kft., GP Consulting Kft., Halker Mirelit Depo, Mezőgazdasági Zrt. Geresdlak, Milpress Kft., Mohácsi Takarék Bank Zrt., Schulteisz János, Stihl Ritrovi Ker. és Szolg. Kft., Spar, Tarr Kft., Varga Ker Kft., Wolfbau Team Kft., Mecsek Füszért Zrt.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában