Szponzorált tartalom

2019.12.11. 11:22

Hálózatban bővülő üzleti lehetőségek

Hol egy kesztyűgyártó cégnek, hol egy földtudományokkal foglalkozó klaszternek, máskor egy informatikai vállalkozásnak sikerül előrébb lépnie nemzetközi piacra lépési törekvéseiben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network segítségével.

Forrás: Shutterstock

Hol egy kesztyűgyártó cégnek, hol egy földtudományokkal foglalkozó klaszternek, máskor egy informatikai vállalkozásnak sikerül előrébb lépnie nemzetközi piacra lépési törekvéseiben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network segítségével.

Idén eddig 19 db határon átnyúló partnerségi megállapodás, illetve sikeres tanácsadás jellemezte a munkát, és az évnek még nincs vége. Üzletet kötni elvileg bárhol lehet – de van, ahol erre nagyobb az esély. Ezeket a helyeket eredményesen fedezték fel a munkatársak 2019-ben is. Júniusban például részt vettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett, csaknem 80 ország attaséit és céges képviselőket vendégül látó programon. Az egyik attasétól érkezett kesztyűgyártási igényre a helyi cégeket jól ismerő kollégák közvetíteni tudtak megfelelő partnert. A tárgyalásból megállapodás született.

Egy másik esetben a fényképészek szerzői jogainak megvédését tűzték ki célul. Kevesen figyelnek oda ugyanis arra, hogy az interneten publikált képeket esetleg szerzői jogok védhetik, vagyis azok nem használhatók fel engedély nélkül saját, főképp nem üzleti célokra. Figyelmetlenségből egy baranyai cég is beleesett ebbe a csapdába, ám egy – a mesterséges intelligenciát mesterien használó – német cég levadászta a honlapon szereplő képet, és a kép tulajdonosának felkérésére behajtó céget ültetett az óvatlan baranyai vállalkozó nyakába. A kamarai munkatársak két dolgot tettek: egyrészt megfelelő jogi szakértőt ajánlottak a pórul járt cégnek, aki végül mentesült a tetemes bírság alól, másrészt kiajánlották a német szolgáltatást a helyi fotósoknak, akik közül van, aki már igénybe is vette azt.

Bosnyák és litván gépipari együttműködési megállapodások is születtek

Bosnyák és litván klaszterekkel kötött gépipari együttműködési megállapodások is születtek 2019-ben. Ezek haszna a nemzetközi, és iparágak közti technológia transzfer lehetőségekben mutatkozik meg.

Spanyolországig kellett mennie egy víztechnológiában szakértő dél-dunántúli cégvezetőnek, hogy ott a SMAGUA nemzetközi víz- és öntözéstechnológiai kiállításon találkozzon leendő szlovén partnerével. A szlovén fél innovatív, vizet előállító gépeket fejleszt, mely a levegő nedvességtartalmából nyeri ki a vizet. A megállapodás lényege az volt, hogy az így előállított vízhez megfelelő arányban ásványi anyagot adjon a magyar cég terméke.

A kiragadott példák jól illusztrálják a dél-dunántúli ügyek széles spektrumát, de messze nem fedik le azt. A 2020-as naptár pedig már televan az új lehetőségekkel!

Egészségipar: összefogás, fiatalos lendület

Pécsi kezdeményezésre 2018 februárjában indult el a fiatal kutatók és az innovatív vállalkozások összekapcsolását célzó „Young Spirit” program. A megvalósító 5 kamara – köztük a pécsi – azt vállalta, hogy összegyűjtik az ajánlati és az igény oldalt, majd egy-egy, félévente megrendezendő eseményen lehetővé teszik a kutatók és a vállalkozások találkozását. Az első igazán pozitív hír mostanra ért be: a 2018. novemberében a Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara HUB Collaborations című rendezvényén találkozott egymással egy baranyai vállalkozás, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik startup ügyfele.

A 3D modell segítségével gyorsabbá teszik a műtéti tervezés folyamatát

A győri high-tech vállalkozás orvoslásban alkalmazható megoldásának nagyon leegyszerűsített lényege az, hogy a CT-felvételek képalkotási problémáinak szoftveres kiküszöbölése után, egy 3D modell segítségével gyorsabbá teszi a műtéti tervezés folyamatát. Megoldása olyan meggyőzően sikerült, hogy a találkozásból együttműködés is született.

A pécsi Young Spirit rendezvényt azóta győri és kecskeméti események is követték, a nem túl távoli jövőben pedig Szeged és Debrecen ad majd otthont a megbeszéléseknek.

Open4– Business: kézzelfogható eredmények

Tucatnál is több programot fogott össze a 2019-es, immáron negyedik alkalommal megrendezett Open4Business. Sok egyéb mellett tudást kaptak szellemi tulajdonuk védelméhez, és ötletet adtak a kulturális örökségek gazdasági hasznosításához – de ami a szervezők számára talán a legfontosabb volt: lehetőséget kaptak tárgyalástechnikájuk tökéletesítésére egy profin megszervezett nemzetközi környezetben.

Már beértek az első eredmények, üzletek köttettek itthon és külföldön

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network társszervezésében megvalósult Open4Business nemzetközi üzletember találkozón idén 15 országból közel 250 résztvevő érkezett, akik 400 üzleti tárgyalást bonyolítottak le a programsorozat idején, melyen díjmentesen vehettek részt a vállalkozások és más szervezetek képviselői.

A számok a munka nagyságát jól tükrözik, ám ez a rendezvény akkor eredményes, ha együttműködések megkötéséhez segíti hozzá a résztvevőket. Már beértek az első eredmények: a szervezőknek tudomásuk van magyar-litván, magyar-horvát együttműködésekről, és a magyar-magyar kooperációk kialakulását is remekül segítette az esemény.

A szakmai tudás a legfőbb garancia

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara idén márciusban 3 szakmában indított mesterképzést. Sokan azért ültek újra „iskolapadba”, hogy ezután tanulókat is tudjanak képezni, de van, aki saját vállalkozást szeretne indítani. A sikeres vizsgák zárásaként a kamara dísztermében ünnepélyes keretek között 37 mester vehette át a kamara humánerőforrás-fejlesztési alelnökétől, Várszegi Gyulától a szakma tudásának legmagasabb elismerését is jelentő mesterleveleket.

Tizenhat autószerelő, tizenegy kőműves, valamint tizenegy szakács gazdagodott a minősítéssel megyénkben. A most felavatott mesterek egyik fontos feladata, hogy az évek alatt felhalmozott tudásukat átadják az utódoknak, valamint, hogy az általuk elért eredményekkel felkeltsék a fiatalok érdeklődését a kétkezi munka iránt. E mellett az is, hogy folyamatosan képezzék magukat, ismerjék a legújabb alapanyagokat, technológiákat.

A kamara idén még gázfogyasztóberendezés- és csőhálószerelő, fodrász és villanyszerelő szakmákban indít mesterképzést.

Kamarák, klaszterek együttműködése

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter és a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter közös szervezésében kamarai és klasztertalálkozót tartottak Pécsett. A klaszterek 30 tagvállalata mutatkozott be és egyeztettek együttműködési lehetőségekről az egész napos rendezvény alkalmával. A klasztertalálkozó 3 fő programpontból állt: a PTE MIK Műszaki laborok és a 3D központ látogatása, üzemlátogatás a KONTAKT-Elektro Kft.-nél valamint Benchmarking ülés és üzemlátogatás a Hidrot Kft.-nél.

A programsorozat alatt a résztvevők betekintést nyerhettek a kamarák és a klaszterek működésébe, megismerhették a klasztertagok egymás közötti és külső partnerekkel való együttműködéseit, valamint bemutatták a helyi egyetemekkel való együttműködéseiket is.

A találkozó legfontosabb része a gépipari, járműipari tapasztalatcsere mellett a kooperációs egyeztetések és jövőbeli közös projektek azonosítása volt, melyek a jövő együttműködéseit alapozták meg.

A tanulók szerződései: mit hoz a jövő?

A kamara a szakképzést érintő változásokról szervezett konferenciát. Greskóné Koller Krisztina, a Saldo Zrt. tanácsadója a tanulószerződés adminisztrációs és pénzügyi területéről előadást tartott a megjelent tanulóképzéssel foglalkozó vállalkozásoknak, könyvelőknek, szakmai szakértőknek és felnőttképzéssel foglalkozó szakembereknek. Az MKIK oktatási és képzési igazgatója, Vörös-Gubicza Zsanett a szakképzési rendszer átalakításáról, Rittlinger Zoltán, a PSZC főigazgatója a baranyai szakképzésről, az új gyakornoki program részleteiről beszélt a konferencián.

Gépipari szakmai képzés

Novemberben a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) „Gépdirektíva és CE jelölésekkel kapcsolatos workshopot” szervezett a klaszter tagvállalatainak. A rendezvény sikerességét mutatja, hogy a cégeket 30 tervezőmérnök képviselte. Elmondták: olyan információkhoz jutottak, melyek nagyban segíteni fogják a napi munkavégzésüket. A klasztertagok többsége egyedi gépgyártással foglalkozik, így a gépbiztonsággal kapcsolatos EU-s irányelvek, szabványok mélyebb elsajátítása növeli a cégek versenyképességét hazai is nemzetközi viszonylatban is.

Címkék#pbkik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában