Hallgassa élőben!

Hamarosan kezdődik a bölcsőde építése Kétújfalun

Kétújfalu jó példa arra, hogy egy átgondolt koncepció valamint a tudatos gazdálkodás és a szüntelen munka – látható és érzékelhető eredményeket hoz a település fejlődésében.

Az önkormányzat a fejlesztéseit egy alaposan megtervezett, már elfogadott településfejlesztési koncepció alapján végzi. Ennek megvalósításához keresi folyamatosan a pályázati lehetőségeket és rendeli hozzá az önerős forrásait.

2035-re olyan község kíván lenni, mely szolgáltatásaira, környezetére és belső struktúrájára alapozva hosszú távon is vonzó lesz a környékbeli emberek számára, egyben folyamatosan szinten tudja tartani a lakosságszámát, az épített, valamint a természetes környezeti adottságaival pedig képes legyen magas színvonalon kiszolgálni az itt élők igényeit. Ehhez a célhoz a legjobb úton halad a település, sőt, mivel a lakosságszám az elmúlt években 10 százalékkal nőtt, vonzó falunak már mindenképpen mondható, a fejlesztésekeit tekintve pedig a többi célhoz is egyre közelebb kerülnek.

A sportcsarnok és az iskolaépület is megújult pályázati forrásból

Mint Klózer Gyula, Kétújfalu polgármestere mondja, a magyar kormány vidéket erősíteni kívánó programjai működnek, a községük több száz millió forint értékben nyert pályázati forrást beruházások megvalósítására. A Magyar Falu Program pályázatain is több alkalommal nyertek támogatást, melyért hálásak Nagy Csaba ország­gyűlési képviselőnek, aki látja és odafigyel arra, hogy mire van szüksége vagy igénye a településeknek. Emellett az európai uniós forrású Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból is szép szeletet kapott Kétújfalu, amelynek köszönhetően a közeljövőben elkezdődhet a 15 férőhelyes bölcsőde építése. Emellett az óvoda és az iskola felújítása is a TOP keretében valósul meg. Az iskolában csaknem 300 millió forint keretösszegből korszerűsítik a fűtési rendszert, cserélik a nyílászárókat, és végeznek homlokzati szigetelést is. A sportcsarnok tetőszerkezetének felújítása, valamint az épület energetikai korszerűsítése pedig már elkészült, a beruházás a Magyar Falu Program, az önkormányzat és a Szigetvári Tankerületi Központ együttműködésével valósult meg.

A TOP keretében újul meg az óvoda és a polgármesteri hivatal épülete is, a nyílászárók cseréje, a homlokzati szigetelés és a napelemes energetikai rendszer várhatóan 2022-re készül el.

Folyamatban van mindezeken kívül a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal épületének energetikai felújítása is a Vidékfejlesztési Program pályázati támogatásából. A munkálatok december végére befejeződnek.

Széleskörű a helyi támogatási rendszer

Az önkormányzat rendszeresen újratárgyalja a szociális rendeletét annak érdekében, hogy a mintegy 30 millió forintos szociális keretet úgy oszthassa fel, hogy a leghatékonyabban támogassa az itt élőket. Az általános iskolások pénzjutalomban részesülnek, ha egy évben 0,3 jeggyel javítják az átlagukat. A tanévkezdéshez a családok 20 (bölcsődések, óvodások), 30 (általános iskolások) és 40 ezer (középiskolások) forintot igényelhetnek gyermekenként. Ezen kívül van letelepedési támogatás, a kismamákat is támogatják, az önkormányzat kamatmentes kölcsönt is biztosít a szociálisan rászorulóknak.

 

Nem csak közintézmények újulnak meg

Ahhoz, hogy egy települést az ott élők és a falun átutazók is élhetőnek tartsák, nemcsak a közintézmények korszerűsítése szükséges, hanem például az odavezető utak és a belterületi utak állapota, a játszóterek és közparkok folyamatos karbantartása. Ezekben mind tudott fejlődni Kétújfalu, az elmúlt években több kilométernyi útszakasz kapott teljesen új útburkolatot. A játszóterek felújítására, és a közterületek szépítésére szintén kiemelt figyelmet és anyagi forrást fordítanak. A széles sávszélességű internet és a közbiztonságot erősítő térfigyelő kamerarendszer pedig szintén adottak Kétújfalun.

Az idén létrehozták a helyi értéktárat

A községben az év elején megalapították a Kétújfalu Települési Értéktár Bizottságot, mely meg is kezdte az érdemi munkát, keresi a pályázati lehetőségeket, illetve öt értékről már döntést is hozott. A Hatalkotó házat, a kocsányos tölgyet, a Petőfi és a Zrínyi utcai I. és II. világháborús emlékművet, valamint Konrád Ignác festőművész hagyatékát felvették a helyi értéktárba.

Városi léptékben fejlesztenek

A meccspálya és a műfüves pálya mellett idéntől már külön edzőpálya is a focisták rendelkezésére áll, melyet éjszakai világítással is felszereltek, és bővítették a sportöltözőt is. A fejlesztések taotámogatásokból, önkormányzati forrásból, valamint Varga Zoltán alpolgármester fel nem vett tiszteletdíjából valósulnak meg.

Bővítenék a helyi lehetőségeket

Másfél éve ad munkát több mint 30 főnek az Erfo, Főkefe, Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. Az önkormányzat célja, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók mellett a 25 év alatti, illetve idősebb, még aktív korú lakosoknak is helyben biztosítson álláslehetőségeket, ennek érdekében tárgyalásokat folytatnak.

Megújult a Petőfi utcai játszótér is

Heti rendszerességgel tartanak rendezvényeket – kézműves foglalkozásokat, bibliaórákat, filmvetítéseket, előadásokat – a Magyar Falu Program keretében megújult Reménység Házában. A kinti foglalkozásokhoz is igyekezett megfelelő környezetet biztosítani az önkormányzat, ezért önerős beruházással megújította a templom melletti játszóteret is.

Egyéves lesz a Hatalkotó ház kézműves műhelye

Október másodikán lesz egy éve, hogy megnyitott a kétújfalui önkormányzat kézműves műhelye, a Hatalkotó ház, melynek vezetője Boósné Nagy Edina. Nevét az új intézmény onnan kapta, hogy a nevét kereső pályázatra összesen 6 javaslatot kapott a kiíró, és mindegyik egyformán jónak bizonyult. Az alkotóház egyformán betölti a kiállítótér és a közösségi tér funkciót, hiszen egyrészt az alkotni vágyó emberek számára biztosít inspiráló környezetet és foglalkozásokat, másrészt a sváb hagyományok, értékek őrzője is. Az itt található kiállítótér a hagyományos népi berendezéssel nem csak bemutatja a népi értékeket, hanem szolgálja is a népi mesterségek megismerését, művelését, ahol folyamatos gyűjtőmunkával helytörténeti emlékeink láthatóvá válnak. Az alkotóház gyűjteménye folyamatosan bővül a lakók felajánlásának köszönhetően. Az adományozók névsorát köszönetképpen a ház belső falfelületén jelenítették meg.

A Hatalkotó ház épületét az önkormányzat 2020-ban vásárolta meg és újította fel, minimális modernizálással. A berendezés az önkormányzat asztalosműhelyében dolgozó mesterek munkáját dicséri, akik több használati tárgyat újítottak fel, vagy már szemétre dobott faanyagból alkottak használható bútorokat.

Közösségi színtér és kiállítótér is egyben a Hatalkotó ház

A házban három klub működik. A hatjáték klub a gyerekek, fiatalok számára létrehozott program, mely hetente biztosít különféle játéklehetőséget a különböző korosztályok szórakoztatására, tehetséggondozására, fejlesztésére. A nosztalgiaklub olyan életesemények felelevenítésére alakult, mely Kétújfalu elmúlt éveiben meghatározó jelentőségű volt, legyen szó gasztronómiáról, kézművességről, hagyományápolásról, népi jeles napok programjairól vagy a település elfeledett legendáiról, földrajzi, történelmi értékeinkről. A gyapjas klub a szövés-fonás, nemezelés, és egyéb szálas anyagokkal kapcsolatos kézműves tevékenységére épül, és fő célja az alkotás öröme, valamint a hagyományok ápolása, őrzése.

Az október 2-i első évfordulót az önkormányzat meg szeretné ünnepelni, ekkor tartják az idősek napi programot is.

Kétújfalu

A település vezetői
A 700 lakosú község polgármestere Klózer Gyula. Alpolgármester: Varga Zoltán. A képviselő-testület további tagjai: Szeitz-Horváth Re­náta, Szigeti Vendel, dr. Vilyevácz Ilona. A Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője: Epstein Ferenc. A Kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskola igazgatója: Kovácsevicsné Tóth Marianna, a Kétújfalui Napraforgó Óvoda vezetője: Gerleczné Gelencsér Éva. Plébános: Keczely Károly. Lelkész: Unger Károly. Háziorvos: dr. Vilyevácz Ilona, védőnő: Hartmanné Kovács Krisztina.
A településen öt civil szervezet működik: a Kétújfalui Sportegyesület (elnöke: Boros István) több mint 100 igazolt sportoló, illetve a 6 utánpótláscsapat fejlődését, versenyzését teszi lehetővé, a Kétújfalui Gyöngyös Horgász Egyesület (elnöke: Kaszti József) az önkormányzattal közösen a tóparti fejlesztéseket valósítja meg. A Manócska Alapítvány az óvodások, a legkisebb korosztály nevelését, programjainak megvalósítását, a Konrád Ignác Közalapítvány pedig az iskolai és közösségi rendezvények támogatását szolgálja. A térségben működő önkormányzatok és civil szervezetek kulturális együttműködését segítő Kétújfalu és Térségéért Egyesület elnöke Kis János.
Kétújfalu partnertelepülése Eggersdorf (Ausztria).
Az önkormányzat elérhetősége: 7975 Kétújfalu, Arany János u. 11. Tel.: (73)/542-016.

Az összeállítás a Kétújfalui Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Rajnai-Zsíros Krisztina

Hozzászólások

Hirdetés
Az élet írta a Rozmaring kunyhó történeteit
bombázó
Wolf Kati szexi miniruhában mutatta meg hosszú combjait
65. évforduló / 1 órája
Szakály Sándor: 1956 üzenete a 21. században is meghatározó
Az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenete a 21. században is meghatározó és fontos.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TELEGDI-RÁCZ GÉZÁNÉ Vig Viktória 59 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2021. október 25-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Isten akaratában megnyugodva szomorú szívvel tudatjuk, hogy MARKÓ LAJOSNÉ Gyenes llona pécsi, volt kishajmási lakos, 90 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 26-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Előtte 13 órakor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága halottunkat utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISASSZONDI FERENCNÉ Anikó szeretett feleség, anya, nagymama, hosszú és hősiesen viselt betegség után, 2021. október 7-én életének 66. évében elhunyt. Temetésére 2021. október 26-án 14 órakor kerül sor a pécsi köztemető urnacsarnokában. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Fájó szívünk fel feldobog érted, Örökké szeretünk és nem felejtünk téged." Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk CSÁSZÁR JÓZSEF pécsi lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 27-én 10.30 órakor lesz a pécsi köztemető oldalterméből. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DOLGOS BÉLA 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 22-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy dísztermében. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy PAPP JÁNOS pécsszabolcsi lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 21-én 10 órakor lesz a pécsszabolcsi temetőben. A gyászoló család
Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik szeretett halottunkat BOSNYÁK MÁTYÁST utolsó útjára elkísérték, sírját virágokkal borították be. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PETŐ GYULA magyarhertelendi lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én 13 órakor lesz a magyarhertelendi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BOCZ JÁNOSNÉ szentlőrinci lakos, hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után örökre megpihent. Temetése 2021. október 21-én 14 órakor lesz a szentlőrinci temetőben. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BUDAI JÁNOSNÉ Hoffer Ilona Gizella 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően, 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Emléked szívünkben örökké élni fog." Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk ÖHLMÜLLER GABRIELLA pécsi lakos 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 26-án a 14.30 órakor kezdődő gyászmisét követően, 15 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PEKORI GYULÁNÉ Szekeres Mária életének 77. évében elhunyt. Temetése 2021. október 21-én a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Szomorú szívvel, megrendülve tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa SZABÓ GYULA 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 26-án 14.30 órakor lesz a pécsi köztemető oldaltermétől. Gyászoló felesége, gyermekei
"Angyalok vezessenek tovább az utadon, legyen lelkednek örök béke és nyugalom." Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy KÓRA GYÖRGY erőmű nyugdijasa, 82 éves korában, 2021. szeptember 20-án elhunyt. Kérésére szűk családi körben kísértük utolsó útjára. Emlékét szívünkben őrizzük, nyugodjék békében. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KLEIN FERENCNÉ 83 éves korában csendesen elhunyt. Temetése október 20-án 13 órakor lesz a hosszúhetényi temetőben. A gyászoló család