szponzorált tartalom

2018.08.15. 09:55

Harmincezer vendéget várnak

Négy évvel ezelőtt újult meg a Pécsváradi Leányvásár, a szervezők számára is nagy kérdés volt, mennyire szabad megreformálni ezt a tradicionális ünnepet. Mára bebizonyosodott, megérte a befektetett munka, a Leányvásárt ma már az országos nagy fesztiválok közt tartják számon. Idén október 19-21 között rendezik meg a Pécsváradi Leányvásárt.

Négy évvel ezelőtt újult meg a Pécsváradi Leányvásár, a szervezők számára is nagy kérdés volt, mennyire szabad megreformálni ezt a tradicionális ünnepet. Mára bebizonyosodott, megérte a befektetett munka, a Leányvásárt ma már az országos nagy fesztiválok közt tartják számon. Idén október 19–21. között rendezik meg a Pécsváradi Leányvásárt.

A legutóbbi Leányvásárok eredményességének tükrében Zádori János polgármester úgy értékelte, hogy mindenképpen szükség volt az átszervezésre, a programok egy részének frissítésére. Ennek köszönhetően a több mint háromszáz éves rendezvény látogatottsága a korábban megszokotthoz képest többszörösére nőtt, a vendégek száma megegyezik több országos hírű fesztiváléval.

Nappal hagyomány, este koncertek

– A jó visszhangot kiváltó programokat természetesen megtartjuk, akárcsak a háromszáz éves, hagyományos elemeket, amelyeket időnként a mai kor ízléséhez igazítjuk. Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy nap közben megmaradjon a folklór jelleg, nem szeretnénk, ha a néphagyomány összekeveredne az esti könnyűzenei programokkal. Nap közben minden a népzenéről, a néptáncról, a hagyományokról, a borról és a gesztenyéről szól. Az esti programok pedig a fiatalokat és a mai korosztályt célozza meg. Arra törekszünk, hogy ez ne legyen átfedésben a tradicionális elemekkel, ezért egy szünetet is beiktatunk az esti programok elé.

Mindkét program más-más közönséget céloz meg, de egyre jellemzőbb az átfedés. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok korábban érkeznek az esti programokra és belekóstolnak a vásárba, az idősebbek pedig meghallgatnak egy-egy koncertet.

Két színpadon zajlanak majd az események

– Nagyon nehéz ma olyan együtteseket hozni, hogy ne ismételjük önmagunkat a korábbi évekhez képest, azonban ezt idén is sikerült megoldanunk, ezért pedig a szervezőknek jár köszönet. Idén is csaknem száz kézművest várunk a leányvásárra, akik valóban a kézzel készített termékeket hozzák el a látogatóknak. Tapasztalataink szerint egyre kevesebb műanyagból készült játékot keresnek a látogatók, és szívesebben választják a kézműves termékeket, játékokat, használati tárgyakat.

A borudvar idén is már a szervezés elején megtelt, elsősorban környékbeli, pécsi, szekszárdi, illetve villányi borászatok termékeit kóstolhatják majd meg a vendégek. A kínálatban pedig megjelennek a gyümölcsborok, a pálinkák, illetve a különleges és tradicionális ételek.

– Évszázadokon keresztül a leányvásár a bor és a gesztenye ünnepe volt, ezért szeretnénk ha a bor mellett a gesztenye is az eddiginél hangsúlyosabb szerephez jutna a Leányvásáron. Sajnos a gesztenyeárusok nem jelentkeznek olyan mértékben, mint a borászatok, ezen mindenképpen változtatni szeretnénk, ugyanis a tapasztalatok szerint igenis van igény a közönség részéről a jó ízű sült gesztenyére.

A pécsváradiaknak ingyenes a belépés

Változást jelent az elmúlt évekhez képest, hogy idén már belépődíjas lesz a rendezvény.

– Sajnos az elmúlt három év beigazolta, hogy a rendezvény színvonalának megőrzéséhez pluszforrásokra van szükség. Természetesen ügyeltünk arra, hogy ez az összeg a lehető legkisebb mértékben érintse a vendégeket. A legdrágább a helyszínen megváltott jegy, ez 2000 forint lesz, azonban érvényes mind a három napra. Az elővételben vásárolt jegyek már olcsóbbak, mindössze 1500 forint, a gyerekjegy 1000 forint lesz. Ugyanakkor 3 év alatt és 65 év felett ingyenes a rendezvény látogatása. Más településekhez hasonlóan, a pécsváradiak ingyenesen látogathatják a programokat. Az elővételi jegyeket a művelődési központban vásárolhatják meg az érdeklődők, szeptember elejétől.

Legendás sztárok és meghívott vendégek

Mit kínál ezért a belépőért cserébe a Pécsváradi Leányvásár? Több tucat népzenei és néptánccsoport lép a színpadra, az esti koncertek során fellép Tóth Gabi, Fenyő Miklós csapata, Ganxsta Zolee, a Beatrice Nagy Feróval, Kowalsky Meg a Vega. A hagyományos bál vendége Csepregi Éva lesz. Vasárnap este rockopera Varga Miklóssal, meglepetésként pedig Máté Péter-est lesz az utcabál és a retro diszkó mellett. A nagyszínpadon és a borudvarban felállított kisszínpadon szinte folyamatosan mennek majd a programok. Gondoltak a gyerekekre is, játszóudvart és vurstlit rendeznek be számukra.

Természetesen idén sem maradhat el a Leányvásár szépe választás, amelyet szombaton tartanak majd. Ezúttal is népviseletbe öltözött hölgyek jelentkezését várják, ezzel is szeretnék a szervezők erősíteni a hagyományt. Ezúttal is működik majd az internetes szavazás, illetve a helyszíni voksolás a zsűri részéről. Az elmúlt évek gyakorlata alapján lesz tombolasorsolás is, értékes nyereményekkel.

Példaértékű a szervezés és a biztosítás

A szervezők tapasztalatai szerint Pécsváradon és környékén már az összes szállást lefoglalták, ezért érdemes Pécsett, vagy Mohácson keresgélni. Az önkormányzat egyeztet a busztársasággal mentesítő járatok indításáról Pécs és Pécsvárad között, illetve egy taxitársasággal, hogy egységes tarifáért szállítsák a résztvevőket Pécsvárad és a megyeszékhely között.

Az elmúlt években példaértékű volt a Pécsváradi Leányvásár a szervezés és a biztosítás tekintetében, idén is jó az együttműködés a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a mentőkkel és a szakhatóságokkal. Idén a három napos hétvégére harmincezer embert várnak a szervezők Pécsváradra, ezért is helyeznek nagy hangsúlyt a biztonságra.

Megtelt a vár

Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit közel harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében – méghozzá gyermekeknek. Generációk nevelkedtek fel lemezein. Nem csoda, hogy megtelt a vár udvara is érdeklődő gyerekekkel és felnőttekkel, akik örömmel táncoltak, tapsoltak és énekeltek. A koncert egy pécsváradi cégcsoport támogatásának jóvoltából valósulhatott meg, Zádori János polgármester szerint példaértékű ez a szándék, amelynek a tervek szerint folytatása is lesz jövőre.

Napelemeket is telepítettek

Eredményesen pályázott a város az önkormányzat épületének energetikai felújítására. A kivitelezési munkák már megkezdődtek, eddig a feladatok felét végezték el a szakemberek. A pályázat tartalmazza a teljes fűtéskorszerűsítést, új energiatakarékos kazánt szerelnek be, új radiátorokat, szerelvényeket, szabályzókat helyeznek el. Az utcai és az udvari homlokzatokon új nyílászárókat szerelnek be, illetve egy napelemrendszert is kiépítettek, amely az épület villamosenergia-ellátását szolgálja. Az emeleti szint födémszerkezetét is leszigetelték a jobb hővédelem érdekében.

– Mind az előkészítés, mind a megvalósítás során együtt dolgoztunk a járási hivatallal, ugyanis a földszinten működik az okmányiroda, amely a felújítás alatt is folyamatosan fogadta és fogadja az érkező ügyfeleket. Külön figyelnünk kell arra, hogy az épület műemlék jellegű, ezért folyamatosan egyeztetünk muka közben is az érintett hatóságokkal – mondta Zádori János polgármester.

A még visszalévő legnagyobb feladat az utcai homlokzaton a nyílászárók cseréje, ha ezzel elkészülnek a kivitelezők, akkor már csak apróbb munkák maradnak vissza.

Megújul a zsidó temető kerítése

Június elején adott be a város egy pályázatot a zsidó temető felújításával és karbantartásával kapcsolatban, amelyet komoly egyeztetés előzött meg, az egyház, illetve az építész szakma képviselőivel egyaránt. A múlt héten érkezett meg az értesítés a városházára az eredménnyel kapcsolatban, ez alapján elnyerték a támogatást a kerítés teljes felújítására.

Mint Zádori János polgármester elmondta, mivel igen rossz állapotban volt a kerítés, már nagyon időszerű a rendbetétele.

– Bízom abban, hogy további pályázat is megjelenik, és lehetőség nyílik a temetőudvar felújítására is. Természetesen addig is mindent megtesz az önkormányzat a temető karbantartásáért, csakúgy, mint a katolikus és református temető esetében. Ugyanakkor vannak olyan komolyabb munkák, amelyekhez mindenképp pályázati forrásra van szükség.

Mivel nem kell közbeszerzést kiírnunk, ezért a tervek szerint már ősszel megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. Az önkormányzat saját cégével végzi el a munkát, az ütemezést a folyamatban lévő feladatok befejezését követően időzítjük.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában