promóció

2018.03.21. 10:51

A helyiek több mint húsz éves álma válik valóra Szemelyen

Több mint 20 éves álma válhat valóra a településnek. Szemely ugyanis évek óta pályázik a helyi kultúrház felújítására. Az egyébként nagyon aktív közösségi életet folytató faluközösség állami támogatásnak köszönhetően hamarosan méltó körülmények között szervezheti meg a programjait.

A horvát-magyar közösségi centrum építését Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, illetve dr. Hoppál Péter, Szemely országgyűlési képviselője, kultúráért felelős államtitkár jelentette be nemrégiben.

– A község vezetői nem vesznek fel sem tiszteletdíjat, sem költségtérítést, így sikerült az elmúlt három évben 50 millió forintot spórolnunk azért, hogy felújíthassuk a kultúrházat és az itt működő kulturális csoportok méltó helyen tudják rendezvényeiket megtartani – mondta Kumli József polgármester.

A példátlan összefogást látva a minisztérium úgy döntött, támogatja a községet és a 130 millió forintos beruházáshoz 80 millió forintot biztosít külön támogatásként. Mint dr. Hoppál Péter fogalmazott, olyan kulturális centrum épülhet fel a településen, amely túlmutat a falu határain, a helyi programokon túl integrálja a megyei rendezvényeket is.

– Ez jelenleg egy nagy tér, alacsony belmagasságú, komfort nélküli épület, amelyet most 21. századi körülményeknek megfelelő állapotba szeretnének hozni, illetve kibővíteni, hogy a falu központjául szolgáló intézményben minden szolgáltatás elérhetővé váljon, a megújult klubhelyiségek pedig méltó környezetben várják majd a helyi közösségeket – mondta Kumli József, Szemely polgármestere.

Hozzátette, sokszor zsúfolásig telik a kultúrház, ha nagyobb terem állna rendelkezésre, minden bizonnyal még többen vennének részt a programokon.

Az épület 120-ról 300 négyzetméternyire bővül, és a környezete is megújul. A jelenleg tervezés alatt álló beruházás munkálatai várhatóan a nyáron kezdődhetnek és a tervek szerint jövő év végére be is fejeződnek.

Jelenleg egy volt tűzoltószertár épületében működik a polgármesteri hivatal és a háziorvosi rendelő is, ezek is a megújult épületben kapnának helyet, az önkormányzat pedig a jelenlegi hivatal épületét a közösségi ház elkészülte után várhatóan eladásra kínálja.

Aktív a közösségi élet a kultúrházban

A horvát kapcsolataikat is szorosan ápoló szemelyiek havonta kétszer töltik meg a kultúrházat valamilyen rendezvénnyel. Szombaton például a hagyományos borversenyükre várják a helyi és a környező települések borosgazdáit. A rendezvényre határon túlról is érkeznek résztvevők, tavaly több mint 70 féle nedűt bírált a szakmai zsűri. A kultúrház a hétköznapokon is kihasznált, rendszeresen tartanak táncházat, illetve a szemelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával horvát nyelvoktatást is szerveznek a községben, nem csak helyiek részvételével, hanem a környező településekről is érkeznek nyelvet tanulni. Emellett a mozogni vágyóknak zumba, pingpong és aerobik órát is tartanak.​ ​

Tesznek azért, hogy a falu szép maradjon

​Már a bekötőút, a sportpálya, a ravatalozó is mutatja, hogy a település vezetői minden fejlesztés és felújítás tervezésekor az igényességet tartják szem előtt. Munkájukat és döntéseiket a lakosság jobb és színvonalasabb életkörülményeinek biztosítása irányítja. Alapvető céljuk a faluközösség megteremtése, a lakosság megtartása, a kulturális értékek ápolása, megőrzése.

Mindezért az önkormányzat települési támogatás formájában segíti az itt élőket. A szemelyi állandó lakcímmel rendelkezők pályázhatnak szilárd burkolatú kapubejáró, gyalogos bejáró kiépítésére, nyílászáró cserére, homlokzat felújításra, tető felújításra, illetve nagyobb értékű háztartási cikk (mosógép, gázkazán, hűtő) beszerzésére. Emellett a letelepedési szándékkal itt építkező fiatalokat 400 ezer forinttal támogatja az önkormányzat. A támogatásoknak köszönhetően egyre inkább jellemző, hogy a fiatalok visszajönnek Szemelyre, vagy nem költöznek el a szülőfalujukból.

​A családi házak külső megjelenése mellett a község az útjait is karban tartja, 2016. decemberében a bekötő utat újították meg, tavaly pedig a József Attila utca alsó része, és az Arany János utca teljes szakasza kapott új burkolatot. Szintén az elmúlt évben Lothárddal, Birjánnal és Magyarsarlóssal együtt pályáztak és nyertek támogatást külterületi utak megújítására. Az összesen 120 millió forint támogatásból Szemely 28 millió forintban részesül, amelyből a községhez tartozó Szentkútpuszta útjait építik meg és csaknem 3 kilométernyi külterületi útszakasz újulhat meg.

A képviselő-testület sikeresen pályázott kültéri sporteszközök beszerzésére is, így a sportpálya mellé fitness parkot alakítanak ki az elnyert 12 millió forint pályázati támogatásból.

Címkék#szemely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában