szponzorált tartalom

2019.03.07. 13:08

Hogyan vásároljunk olaj shopból?

Hál istennek – mondhatnánk -, hogy ma már az olaj shopok visszajelzései is arra mutatnak, miszerint a magyar autósok olyannyira megértették a motorolaj fontosságát, hogy jelentősen megváltoztak motorolaj vásárlási szokásaik, természetesen pozitív irányban.

Az olaj shopok forgalma az utóbbi öt esztendőt nézve megduplázódott, ami arra mutat, hogy egyre kevesebb autós húzza az időt a motorolaj lecserélésével, a másik fontos fejlemény pedig az, hogy a jobb minőségű motorolajok eladási számai 90 százalékkal növekedtek, míg az olcsóbb, gyengébb minőségű olajaké csak 10 százalékkal, mint ahogy erről a fekmester.hu olaj shopja is beszámolt.

Ez mind arra mutat, hogy a magyar autósok nagy része sokkal tudatosabbá vált, és már nem az fontos számára, hogy minél több pénzt spóroljon a motorolaj cserék alkalmával, hanem az, hogy a járműve motorja megkapja a kellő gondoskodást a helyes működéséhez.

Mire figyeljünk, amikor olaj shopból vásárolunk?

Rendkívül dicséretes tehát a fejlődés, ami az utóbbi öt évben végbement az motorolaj piacokon Magyarországon, de ahogy mondani szokás 'jó tanácsokból sosem elég', vagy például 'ismétlés a tudás anyja', nézzük át, hogy mire érdemes odafigyelni, ha olajshopból vásárolunk.

Mindig csak az autó szervizkönyvében előírt minőségű motorolajat szabad az autóba tölteni, ne hallgassunk az olyan tanácsokra, hogy az eggyel jobb, vagy eggyel gyengébb minőségű olaj is megfelelő lehet. Ha a gyártó azt az olajat látja megfelelőnek, annak nyomós okai vannak.

Ha már motorolajat vásárolunk, ne felejtkezzünk meg az olaj és levegőszűrőkről sem, és az sem gond, ha a tömítésből vagy az olaj leeresztő csavarból is van mindig egy pót-darab.

Ne menjünk túl a meghatározott csereidőszakon

Ha meg is vettük a gyártó által javasolt legjobb motorolajat, ezzel még ne higgyük azt, hogy mindent el is intéztünk, és nyugodtan hátradőlhetünk.

A motorolaj cseréknek mindig van egy kilométerben (és időben is) meghatározott csere időpontja, ez lehet például 20 000 kilométer/max.1 év. Ezt a javasolt időpontot akkor se lépjük túl, ha a motorolaj ellenőrzéskor még tisztának tűnik.

Sőt, ha többnyire városban használjuk az autót sok hidegindítással, akkor még hamarabb is megéri lecserélni, pl. 15 – 17 ezer kilométernél. Nyugodtak lehetünk, a motor és a fogyasztás is meg fogja ezt hálálni.

Célszerű a betöltött motorolajból egy litert eltenni/beszerezni az esetleges utántöltésekhez.

A motorolaj rendszeres ellenőrzése

Fontos lépés lehet a motorolaj szint rendszeres ellenőrzése havonta, kéthavonta, minimum 3 – 5 ezer kilométerenként.

Ez azért fontos, mert ha véletlen túlzott fogyás, illetve fogyasztás keletkezik a motorolajból, és már nem éri el a kellő motorolajszintet, akkor a motor már nem részesül a kellő védelemben. És minél később vesszük ezt észre, annál hatványozottabban nő a veszély is. A motorolaj annál jobban elég, túlmelegszik, kormozódik, stb., így minden egyes nappal egyre kevésbé látja el megfelelő kenéssel és hűtéssel a motort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában