pr-cikk

2021.01.26. 10:09

Hosszú távú jövőkép kialakításán dolgozik Villány város vezetése

A 2020-as év a tanulásról, a tapasztalásról, a tartalékok optimális felhasználásáról, és arról szólt Villány számára, hogy megismerje saját erejét. Mayer István polgármester számos fórumon kihangsúlyozta, hogy a városlakók összefogása fantasztikus volt az elmúlt időszakban, és reméli, ez a továbbiakban is kitart. 

A város vezetése folyamatosan dolgozott, a szűk keretek, lehetőségek között is, mindig azt kereste, hogyan lehetne a legjobb, legoptimálisabb megoldást megtalálni. Hogyan lehet a fejlődést folytatni, új projekteket elindítani, útjára bocsátani a tétlen várakozás helyett.

– A háttérben mindig folytak az egyeztetések, még akkor is, ha ebből kevés látszódott a nyilvánosság számára. A két ünnep között is szűkebb körben megbeszéltük az aktuális témákat – fogalmazott ezzel kapcsolatban Mayer István.

Többek között megtörtént azoknak a hosszú távú fejlesztési koncepcióknak a kidolgozása, melyek Villány város növekedését, jövőképét az elkövetkezendő tíz-húsz évre meghatároznák. Behatárolták a projektekhez kapcsolódó területeket, és most keresik azokat a forrásszerzési lehetőségeket, melyek segíthetik ezek megvalósulását.

Egy nehéz év van a hátuk mögött, de ahogyan a polgármester fogalmaz, nincsen okuk panaszra, hiszen a kitűzött célok többségét teljesíteni tudták, illetve mindig rugalmasan álltak a kihívásokhoz. Ahogyan tavaly, úgy idén is fontos számukra, hogy mindig többféle megvalósítási lehetőséget dolgozzanak ki, miközben mindig figyeltek arra, hogy kinek, hol, és hogyan segítsenek. Közreműködtek a maszkosztásban, a rászorulók megsegítésében, illetve a vállalkozóknak is ott segítettek, ahol csak tudtak. Ezeknek köszönhetően a tavalyi év tapasztalatai alapján 2021-et könnyebb volt tervezni, hiszen alkalmazkodtak a helyzethez. Tudatában vannak annak, hogy a költségvetést is átrajzolhatja egy ilyen helyzet, hiszen vannak nem várt tételek, olyanok, amelyeknél csökkenés tapasztalható, továbbá olyanok, melyek csak idén realizálódnak majd. Ilyen például az iparűzési adó is. Az idegenforgalmi adó felfüggesztésével, illetve részbeni kompenzálásával, több tízmillió forintos kieséssel kell majd számolniuk. Ehhez hozzájön még a gépjárműadó elvonása, ami további 10-20 millió forintos kiesést jelent majd a városnak.

Számos projektet készítettek elő az elmúlt időszakban, és még arra is volt lehetőségük, hogy a város polgármesteri hivatalának épületén azokat a műszaki tartalmakat is megvalósíthassák, melyek a pályázatba már nem férhettek bele, azonban a kor megkíván: a nyílászárók és a burkolatok cseréjét. Végre megvalósul a Szent István utcai csapadékvíz elvezetése, és nyár elejére elkészül a komplett rendszer. Addigra igyekeznek a terveket előkészíteni, hogy amint ez a projekt befejeződött, megtörténhessen a Béke utcának és a Szent István utcának a teljes körű útburkolati rekonstrukciója, illetve a járdafelújítása is.

A rendezvényekkel kapcsolatban abban reménykednek, hogy tavasz végén, nyár elején, ha óvatosan is, de elkezdődhetnek a programok. Egy lendületes megbízott intézményvezetőt kapott a Villányi Művelődési Ház Bock-Báthori Emese személyében, aki nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy olyan közösségépítő programokat szervez a helyi lakosoknak, amelyeken minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelőt. Szeretné a fiatalokat is megszólítani, illetve terveik között szerepel a volt Szársomlyó Mozi újraélesztése is.

– Meg kell említeni még egy fontos eseményt, mely nagy hatással lehet Villány turisztikai fejlődésére, lehetőségeire. Ez pedig a Mohács 500. Az ötszáz éves évforduló kapcsán számos fejlesztés valósul meg, abban reménykedünk, hogy Villány is csatlakozhat ezekhez – mondta Mayer István.

Nagy lendületet vett a város fejlődése, mely a rugalmas hozzáállásnak köszönhetően a következő években is töretlen maradhat.

Az összeállítás

a Villányi Önkormányzat

támogatásával készült.

Összeállította:

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában