szponzorált tartalom

2019.02.21. 10:00

Igazi „lajosistákká” válhatnak

A Ciszterci Rend lelkisége meghatározó az iskola számára, mely intézményeiben a szeretet iskoláját kívánja megvalósítani.

Magunkénak vallják Szent Bernát atyánk jelmondatát: Ardere et lucere (Lángolj és világíts). Céljuk a kereszténységre, magyarságszeretetre, értelmiségi pályára való nevelés és oktatás. Az iskola megteremti a feltételeket a hitélet gyakorlásához, órarend szerinti közös szentmisékkel, heti két kötelező hittanórával és évente megrendezett lelkigyakorlatokkal. Ezenkívül mozgalmas cserkészélet is színesíti az iskolai létet.

Az iskola nagyon sok lehetőséget kínál közösségi és kulturális téren is. A beiratkozó diákok az iskolakezdést háromnapos „Piciszterna/Ciszterna” táborban kezdik, ahol megismerkedhetnek a „lajosos” életformával és a Mazsolaavató szertartáson igazi „lajosistákká” válnak. A kulturális életet színesítik a művészeti együtteseik, mint a Laudate kórus, az Orff zenekar, a Zengető együttes és a Magura néptáncegyüttes. Az iskola cserekapcsolatai által a németországi Fellbach és Marienstatt diákjaival kétévenként találkoznak a tanulók. Utóbbival zenei együttműködés is létesült. Szintén zenei kapcsolat jellemzi a kolozsvári testvériskolai együttműködést is.

Azt vallják, hogy az intézményben folyó pedagógiai munka akkor a leghatékonyabb, ha az ide járó diákok szüleivel egyeztetve dolgoznak. A szülői értekezleteken és a fogadóórákon kívül számos olyan programot ajánlanak a szülőknek, ahol kötetlenebb formában is tudnak beszélgetni. Ilyen a szülő-tanár bál, az iskola átai házánál a szülői kalákák, disznóölések és a táncházi programok. Kiemelkedő az osztályfőnöki munka nevelő szerepe, hatékonysága, a szülőkkel való szoros együttműködés. Az öregdiákok gyakori látogatása, beszámolói igazolják, hogy az intézmény igazi ALMA MATER.

Gazdag sportélet és hagyományápolás

Az iskola sportélete nagyon gazdag. A 2003-ban át­adott sportcsarnok és sportudvar szinte az egész tanév során használatban van. A testnevelésórák mellett a tanulók kipróbálhatják magukat kosárlabda, röplabda, labdarúgás, floorball, vívás, szertorna, úszás, túrázás, lovaglás, lovas íjászat, dzsúdó, tollaslabda, agrofitnesz területeken. A sportágak többségében indulnak a diákok a diákolimpián, valamint a Katolikus Iskolák Diákszövetsége által meghirdetett versenyeken is. Hosszú évek hagyománya a külföldi iskolai sítábor.

Fontos az iskola életében a népi hagyományok ápolása is. Az iskola átai falusi háza és a hozzá kapcsolódó földterület lehetővé teszi, hogy a diákok betekinthessenek a hagyományos paraszti gazdálkodásba, ezáltal megérezhetik a fizikai munka becsületét.

Eredményes a laboros oktatás

A több száz éves múlt és az ehhez köthető művészettörténeti szempontból jelentős szobrok, freskók, domborművek, emléktáblák mellett az iskola a modern kor kívánalmainak is minden téren megfelel. Színpaddal, hang- és fénytechnikával felszerelt díszterem, hatalmas sportcsarnok, vívópást és sportudvar, digitális hirdetőtáblák, eszközök, negyvenezer kötetes könyvtár, saját kollégium, konyha, udvari kemence, modern technológiával felszerelt tantermek, kápolna várja az ide járókat.

A modern természettudományos oktatást az Inczédy Dénes természettudományi laboratórium szolgálja, amely a fizika, kémia, biológia, földrajz tantárgyakhoz ad lehetőséget a tananyaghoz kapcsolódó modern kísérletek elvégzésében. A laboratórium nagy szerepet játszik a sikerek elérésében is. Ezek közül kiemelkedik a kémia-diákolimpia aranyérme, és két alkalommal bronzérmet szereztek a tanulók a természettudományos diákolimpián. Hamarosan elkészül az iskola lézerbarlangja is.

Az iskolában Tehetségpont is működik, melynek keretében innovációs műhelyek kialakítása és főleg az élménypedagógiai módszerek fejlesztése a fő célkitűzés. Nyelvvizsgaközpontként pedig erősítik a nyelvoktatás hatékonyságát. ÖSD és LANGUAGECERT német- és angolnyelv-vizsgát tehetnek a jelentkezők.

Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma

7621 Pécs, Széchenyi tér 11.

Telefonszám: 72/312-888; 06/30-695-1441

Igazgató: Bodáné Gálosi Márta

Igazgatóhelyettesek: Meszéna Tamás, Papp Tamás, dr. Varga Tamásné Haraszti Krisztina

Kollégiumvezető:

Borbély-Bartis János

Tagozatok:

– hatosztályos gimnáziumi képzés

– angol nyelv

– német nyelv

– biológia–kémia

– matematika–informatika

– néprajz, népművészet

– általános tanrend (azon tanulók számára, akik még nem köteleződtek el egyik tantárgy irányába sem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában