szponzorált tartalom

2020.01.15. 10:38

Innovatív technológiák és papírmentes gyártás a Hauniban

Magyarországon egyedülálló berendezések és saját fejlesztésű, a Körber Csoport révén az egész világon használt informatikai megoldások segítik a munkát a Hauni pécsi üzemében. A gyár innovatív megoldásairól Zalay Buda szegmensvezetővel beszélgettünk.

– Miért fontos az innováció a Hauni számára?

– Az egyedi gépgyártás világpiaca nagyon dinamikus, folyamatosan változó vevői igényeknek kell megfelelnünk. Piacvezetőként nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemaradjunk, folyamatos fejlődésre van szükségünk. A pécsi telephely mindig is úttörőnek számított a Hauni gyárai között, de megálljuk a helyünket a Körber tagvállalatai körében is. Sok újítást, digitalizációs megoldást vesznek át tőlünk a vállalatcsoport más cégei.

– Milyen technológiai újdonságokkal találkozhatunk most a gyárban?

– Az új év első napjaiban állítunk munkába egy Magyarországon egyedülálló lézerhegesztő gépet. Az 5 kW-os teljesítményű eszközzel akár féltonnás munkadarabokat tudunk 0,1 mm pontossággal hegeszteni, méghozzá a hagyományos módszereknél gyorsabban, pontosabban és állandó minőségben. A hegesztő robotkar olyan kialakítású, hogy minden hegesztendő sarokhoz és ponthoz könnyen hozzáférünk vele. A koncentráltabb hőbevitelnek köszönhetően pedig kisebb a deformálódás kockázata.

Szintén egyedülálló a térségben a 3D-s szkennerünk. Ez egy egyszerűnek tűnő, állványos kamerarendszerből és egy kézi letapogatókészülékből áll. Viszont képes több mint 16 m3-nyi térfogatot 67 mikron, azaz kevesebb, mint 0,1 mm pontossággal beolvasni. Használatával sokkal gyorsabbá vált a minőség-ellenőrzés: a bonyolult alkatrészek képét az eszköz összeveti a tervrajzokkal és az eltéréseket is azonnal jelzi. A folyamat visszafelé is működik: a beszkennelt tárgyról pontos tervrajzot tudunk készíteni.

– Hogyan került be a kiterjesztett valóság egy gépgyárba?

– Mivel a digitalizációt fontosnak tartjuk minden területen a gyárban, folyamatosan haladunk a papírmentes gyártás irányába. Ám a kinyomtatott információ, csak a kinyomtatás pillanatáig érvényes, utána már problémás nyomon követni, ha az információban változás történik. De ha minden információt meg tudunk digitálisan jeleníteni, akkor a gépkezelő kollégák mindig a legaktuálisabb információkat látják. A felfogási terveket, amiket eddig papíralapon adtunk ki a gyártásba, ha monitoron jelenítjük meg, akkor az helyhez kötött, míg ha egy tableten, akkor pedig a kijelző mérete miatt nehézkes a navigálás rajta, ráadásul az egyik kéz mindig le van kötve. Így került a látókörünkbe a kiterjesztett valóság, mint lehetőség. A kiterjesztett valóság előnyeit szem előtt tartva kezdtük el a fejlesztést és próbaüzemet. Ezzel a technológiával a teljes 3D-s dokumentáció a pontos helyen életnagyságban megjeleníthető, a használó látja mellette a teljes környezetét, kezeit szabadon használhatja, nincsenek logó kábelek, ami nagyon fontos egyebek mellett munkavédelmi szempontból is. Könnyű a kezelhetősége, úgy nevezett gesztusvezérléssel működik. Illetve hordozható, nem helyhez kötött – bármelyik munkahelyen alkalmazható.

– Milyen lépések történtek még a digitalizáció irányába?

– 2012-ben kezdtük el fejleszteni az e-doku-programot. Ezen keresztül a termelésben dolgozók digitálisan érhettek el minden olyan információt, amelyet korábban papíron kaptak meg: terveket, szabályzatokat, munkautasításokat stb. A megoldás olyan sikeres lett, hogy átvette a Körber Csoport, és az App-vantage néven továbbfejlesztett változatát minden tagvállalat használja világszerte.

Ezen felül digitalizáltuk a raktárkezelést: év eleje óta a SAP WM modulja határozza már meg, mi hová kerüljön, kizárólag a csomagok mérete alapján, a legjobb helykihasználásra törekedve. Bevezetésével 30%-kal javult a logisztika hatékonysága és évi egy tonna papírt spórolunk meg. Reális cél, hogy jövőre teljesen papírmentes működésre álljon át a termelési terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában