Hallgassa élőben!

Iparkamara: a fókusz jelenleg is a fejlesztésen van

Vannak olyan vállalkozások, amelyek nem húzták be a féket a koronavírus-járvány idején sem, inkább arra koncentrálnak, hogy mit tudnak kihozni a nem várt helyzetből. Nem hagynak fel az innovációs tevékenységgel, amely megalapozhatja további fejlődésüket.

Az elsősorban mezőgazdasági kutatásokat végző pécsi Enviroinvest Zrt. hazánkból először nyert egy Fast Track to Innovation pályázatot az almafák tűzelhalásos betegsége ellen korábban kifejlesztett, a világ első bakteriofág-terápiás növényvédő szerének EU-s forgalomba hozatalára, amelyhez további kutatások is szükségesek.

– Ez a baktériumellenes biológiai növényvédő szer egy adott betegség ellen hatásos. A magyar piac e tekintetben korlátozott, hiszen a betegség nem jelenik meg minden évben, illetve hazánk alma- és körtetermő területe – ahol ezt használják – nem igényel számottevő mennyiséget, ezért szerettük volna az Európai Unió teljes területén forgalmazni a szert – fogalmaz dr. Kovács Tamás vezérigazgató-helyettes. Egy spanyol pályázatíró, projektfejlesztő cég segítségével egy négytagú konzorcium tagjaként sikeresen pályáztak a szer EU-s forgalmazására. Az Enviroinvest korábban már számos nemzetközi együttműködésben szerepelt, a jelenlegi projekt teljesítése azonban az eddigieknél jóval intenzívebb részvételt kíván tőlük.

A koronavírus-járvány következtében kialakult válsághelyzet az augusztusban indult pályázat megvalósítását is befolyásolja, hiszen a korábban tervezettől eltérő módon kell beszerezniük a fejlesztések alapjául szolgáló mintákat. De mint Kovács Tamás mondja, mindent megtesznek a projekt sikeréért, amely az innovatív, a piacon már bizonyított termék fejlesztésétől, a nemzetközi konzorcium, illetve a tapasztalt pályázatíró cég munkájától is függ.

Ahhoz, hogy egy cégnek esélye legyen kijönni a pandémia okozta válságból, nem tehet mást, mint előre gondolkodik, és a problémára koncentrálva megoldásokat keres – vallja Hornicz Bernadett, a minőségi bőrkesztyűk készítésével foglalkozó családi vállalkozás, a Manual Divat Kft. gazdasági vezetője. Amikor kitört a koronavírus-járvány, számolni lehetett a megrendelések csökkenésével, ezért a cégvezetés számára az volt az elsődleges, hogy megoldást találjanak arra, miként tarthatják meg a munkatársaikat. A vírushelyzetre reagálva megszületett egy új termék, a fertőtleníthető-mosható bőrkesztyű gondolata, majd ennek folytatásaként később az antibakteriális kesztyű – utóbbit már be is jelentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Ez a fertőtleníthető kesztyű továbbfejlesztése és a vírusok elleni védekezésben lehet szerepe.

A fejlesztés eddig nem játszott jelentős szerepet a vállalkozás életében, de a válsághelyzet rávilágított ennek fontosságára. Elsősorban a már meglévő anyagokra, a szaktudásra támaszkodtak, de az antibakteriális kesztyű kifejlesztéséhez szükséges labor- és technológiai hátteret, a szellemi kapacitást a Pécsi Tudományegyetem biztosította.

– A jelenlegi gazdasági szituáció mindenkiből kihozza a versenyzőt, vagy ha valaki nem tud beleállni a helyzetbe, akkor nem is lesz képes előrelépni – mondja Hornicz Bernadett. Decemberben szeretnék piacra dobni az antibakteriális kesztyűt, de már két új fejlesztésről is egyeztettek az egyetem biokémiai laborjával. Már a ma készülő termékek esetében is törekednek fenntarthatóságra, céljuk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után a kesztyűs vállalkozás.

Nyugat-baranyai családbarát díj átadása

A kamara NŐNAP 365 Szigetvári CsakPONT projektje december 30-án lezárul. A hároméves projekt 2018-ban indult, melynek célja, hogy Szigetváron, Sellyén, Szentlőrincen és ezen városok járásaihoz tartózó településeken működő vállalkozásokat és a munkavállalókat segítse.

A Szigetvári CsakPONT akadálymentes ügyfélszolgálati és közösségi tere Szigetváron képzéseknek, kluboknak, foglalkozásoknak, találkozóknak is a helyszínéül szolgált. Gyermekfelügyelő biztosításával a kisgyermekes anyukák számára könnyebben, egyszerűbben elérhetővé vált a projekt ingyenes programjain való részvétel, illetve a napközbeni ügyintézés idejére is biztonságban tudhatja kisgyermekét a szülő.

A projekt zárására december 2-án 14 órától online konferencia keretében kerül sor, ahol bemutatásra kerülnek a projekt eddigi elért eredményei, cégvezetők osztják meg tapasztalataikat a rugalmas foglalkoztatás témakörében, majd a legtöbb eredményt elért vállalkozások díjazásban részesülnek.

Az élő adás linkjét a kamara Facebook-oldalán teszik közzé a szervezők. Az esemény az EFOP 1.2.9-17-2017-00102 számú projekt az Európai Unió támogatásával és Magyar Állam társfinanszírozásával, az Európai Szociális Alap finanszírozásában valósul meg.

Generációk közötti sikeres váltás

Ahogy a világban, Európában vagy Magyarországon, úgy Baranya megyében is egyre komolyabb problémát okoz a 25– 30 éve alapított vállalkozások esetében a tulajdonosi kört, illetve a menedzsmentet érintő generációváltás folyamatának tervezése, lebonyolítása.

A 80-as 90-es években céget alapított vállalkozók, tulajdonosok mára elérték azt az életkort, melyben már foglalkozni kell azzal a kérdéssel, hogy a háttérbe, vagy nyugdíjba vonulásuk esetén ki, vagy kik lesznek azok az utódok, akik a vállalkozást tovább működtetik, menedzselik. Baranya megyében nagyon jó, mások számára is követendő példák vannak családi vállalkozásoknál megvalósított generációváltásra.

A kamara tanácsadói szolgáltatáson és tájékoztató fórumokon keresztül segíteni is kívánja a generációváltásban érintett vállalkozásokat, mely folyamatot segítik a jó baranyai példák audiovizuális megjelenítése.

A kamara a Pannon Tv-vel együttműködve 20 perces filmeket készít, melyben bemutatják a sikeres generációváltásokat. Első körben a Manual Divat Kft. (KARMA Gloves), a Somapak Kft. valamint Alexity Lilián és fia, Csorbics Benjámin mesélték el, hogy a vállalkozásban hogyan valósult mindez meg, mik az első lépések, amiket meg kell tenni, milyen nehézségek voltak és ezeket hogyan sikerült megoldani, mindezzel példát mutatva azoknak, akik még a váltás előtt állnak. A kisfilmek megtekinthetők: www.youtube.com/pecsikamara

ITT & MOST a MIÉNK Klaszterrel

A kamara augusztus óta működteti az ITT és MOST magyar nyelvű nemzetközi üzleti partnerkereső online platformot, és szervez online fórumokat, melyek segítik a vállalkozókat a gyorsan változó üzleti környezetben való tájékozódásban.

Rekord számú üzleti profilt és együttműködési ajánlatot regisztráltak a rendszerben: regisztrált résztvevők száma: 422 vállalkozás, ebből 292 magyar cég, melyből 99 baranyai és 130 külföldi vállalkozás. Tárgyalásra jelölni vállalkozást jelenleg 17 ország 516 üzleti együttműködési ajánlatával kapcsolatban lehet.

„Könnyű használni a rendszert, nem kell semmilyen programot telepíteni a gépre. A tárgyalások ütemezése és átütemezése csak pár kattintás. Mind angol, mind magyar nyelven folytattunk már tárgyalást a platformon új üzleti partnerekkel. Remek volt a képminőség is, mintha egymással szemben ülnénk egy tárgyalóasztalnál”. Foglalta össze Szabó Berta a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tapasztalatait. Lokodi Ákos termékfejlesztő, kreatív séf nagyon informatívnak és lényegre törőnek találta a felületet és külön kiemelte a „kiépített üzleti tárgyalási platform mögött tapasztalható magas fokú szakmaiságot, amivel a vállalkozókat segítik annak használatában, és a szervező partnerirodák segítőkészségét.”

A Kontakt-Elektro Kft. számos tárgyalása mellett kiemelte a platformon szervezett online gépipari beszállítói fórum részvételi lehetőségét is, hiszen itt koncentráltan és célirányosan tudnak majd tárgyalni a beszállítói igényekről és szabad kapacitásaik hasznosításáról.

A rendezvény sikerességét az is bizonyítja, hogy egyre többen érdeklődnek aziránt, hogyan tudnának még részletesebben bemutatkozni, hogyan tudnának még jobban segíteni a leendő és jövőbeni partnereiknek a jelen gazdasági helyzetben.

Így tett a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klaszter (MIÉNK) és Archenerg Klaszter is, akik a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) közreműködésével az ITT & MOST rendezvény online platformján egy online előadást fognak tartani november 26-án 14 órakor. Az előadás keretében bemutatják az Európai támogatásokat a nemzetközi együttműködésekhez. A webinaron túl a résztvevőknek lehetősége nyílik kétoldalú online üzleti tárgyalásokat az általuk választott időpontokban lebonyolítani.

Még most sem késő a regisztráció: https://ittesmost.b2match.io/, sem a tárgyalások foglalása a rendszerben, mely december 31-ig áll a vállalkozások rendelkezésére a partnerkeresésben.

Pályakereső ingyenes tanácsadás

A pályaválasztási döntés meghozatalában különösen nehéz dolguk van idén a nyolcadikosoknak és szüleiknek. Jelen helyzetben elmaradtak a pályaorientációs interaktív rendezvények, a továbbtanulási szülői értekezletek. A kamara pályaorientációs munkatársai ingyenes egyéni tanácsadással kívánnak segíteni, ahol a személyes találkozón a gyermek a szülő és a pályaorientációs tanácsadó közösen beszélik meg a terveket, célokat. További tájékoztatás és időpont-egyeztetés: www.palyavalasztasbaranya.hu, 72/507-127. NFA-KA-ITM-16/2019/TK/15

A Baranyai Üzlet kamaraiinformációi az EnterpriseEurope Networktámogatásával jelentek meg.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi
és Iparkamara
7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.
Telefon: 72/507-148
E-mail: [email protected]
Honlap: www.pecsikamara.hu

 

Hozzászólások

Szálló por
Tovább tisztult a levegő
tervezési fázisban / 1 perce
Sokféle oltóanyag készül majd a debreceni oltóanyaggyárban
Jelentette ki Kósa Lajos, a megyeszékhely egyes számú körzetének országgyűlési képviselője, az operatív törzs tagja.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VARGA JÁNOSNÉ Hartmann Julianna 85 éves korában elhunyt. Temetése a pécs-somogyi temetőben szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
„Számunkra Te sosem leszel halott, élni fogsz, mint a csillagok.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy PFISZTER JÓZSEF 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 28-án 13 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, dédink MEZEI JÓZSEFNÉ Kővári Emma 91 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 27-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAYER MIKLÓS 2021. január 8-án 74 éves korában örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatására szűk családi körben kerül sor. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GERGICS JÓZSEF temetésén részt vettek, gyászunkban osztoztak. Gyászoló szerettei
"Ama nemes harcot megharcoltam, A munkámat elvégeztem, A hitemet megtartottam." Fájdalomtól megtörve tudatjuk, hogy FEHÉR JÓZSEF nyugállományú honvéd ezredes 2021. január 20-án életének 94. évében elhunyt. Temetéséről a család később intézkedik. A gyászoló család
"Szerető szívem csak értetek dobogott, megfáradt a testem, s végleg elhallgatott. Bánatos lelkem most felszállott a mennybe, ott veletek leszek, örökkön örökre." Fájdalomtól megtört szívvel, és kimondhatatlan szomorúsággal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk és dédimamánk SIMON GYULÁNÉ Storch Katalin pécsváradi lakos életének 91. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. január 27-én, szerdán 15 órakor lesz a pécsváradi temetőben. Drága emléke szívünkben örökké él. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászolják: szerető családja és a széleskörű rokonság
Összetört szívvel tudatjuk, hogy DR. CSERÉP ATTILÁNÉ Szabó Gabriella váratlanul, 65 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 26-án 12 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Szerető férje, lánya
Egy rögös út végére érve SCHAMA JÁNOS kárpitos mester 96 éves korában megpihent. Utolsó útjára szűk családi körben kísértük. Gyászoló felesége, családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ISTÓK DEZSŐNÉ Horváth Irén 2020. december 29-én örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatására szűk családi körben került sor. A gyászoló család
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk OCSKÓ LAJOSNÉ Kaiser Emma 83 éves korában örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2021. január 27-én 12.30 órakor lesz a pogányi temetőben. A gyászoló család
Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették Mayer Ferenc tanár otthonában, szerettei körében 2020.12.28-án 83 évesen visszaadta lelkét Teremtőjének. Kérésének megfelelően, hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben 2021.01.15-én a siklósi katolikus temetőben megtörtént. Gyászoló család „Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek, Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok.”
Összetört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapám, nagypapa HAJDÚ SÁNDOR 75 éves korában váratlanul elment Tőlünk. Temetése 2021. január 25-én, hétfőn, 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Számunkra Te sohasem leszel halott, Örökké élni fogsz mint a csillagok." Fájó szívvel emlékezünk TAKARÓ ISTVÁN halálának 10. évfordulóján. Szerettei
"Egy anya volt csak, az Te voltál, Egy életet nekünk áldoztál. Egy szív, mely veled sírba száll most, Emléked örökké legyen áldott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BOZSÉR JÁNOSNÉ Csernák Etelka 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 26-án a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a geresdlaki (geresdi) temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett hozzátartozónkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család