szponzorált tartalom

2019.02.22. 10:00

Itt az elektromos közlekedés ideje

Fórumot szerveztek az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program „EVcc” projekt kapcsán. Ennek keretében szó esett a lakosság elektromos közlekedéssel kapcsolatos ismereteiről és igényeiről szóló felmérésről, bemutatták a baranyai megyeszékhely elektromos közlekedést támogató fejlesztéseit, a megyei szintű lehetőségeket és lehetséges megoldásokat.

Környezetünk megóvása közös felelősségünk. Szerencsére mára számos környezetbarát megoldás áll rendelkezésünk, melyek a mindennapok részévé válhatnak, ilyenek az elektromos járművek. Egy elektromos autó több módon támogatja a fenntartható jöt: környezetkímélő, alacsony fenntartású és zajmentes, egyben a 21. század egyik legnagyobb előrelépése a természetbarát eszközök terén. Az egyre népszerűbb közlekedési módra hívja fel a figyelmet az EVcc – Electric vehicle competence and experience centre” című határon átnyúló projekt, mely a horvátországi Kapronca és Pécs elektro-mobilitásának fejlesztését és intelligens közlekedésfejlesztését támogatja.

A modern technológiákkal kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán zajló kétnapos workshopon két tanulmány került bemutatásra. Első ízben a lakosság elektromos járművekkel kapcsolatos ismereteit mérték fel, másodsorban a régióban található töltőállomásokat mutatták be, illetve a továbbiak létesítéséről is szó esett. A jelenleg üzemeltett töltőpontok mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a jövőben még több töltőállomás elhelyezése várható a megye településein.

A projektben Kapronca város-, a Pécsi Tudományegyetem és Baranya Megyei Önkormányzat mellett a horvátországi Északi-Regionális Energia Ügynökség is részt vesz. A program pilot akciója Pécsett és Kaproncán valósul meg. Az egyetem már letűzte a zászlót a fenntartható közlekedés mellett. Ezt igazolja, hogy az intézmény a közelmúltban 50% önerőből vásárolt egy elektromos autó, mellyel a cél, hogy csökkentsék a káros anyag kibocsátást, és szemléltessék a lakosság előtt: az intelligens autóké a jövő. Mindemellett töltőállomást létesítettek az egyetemi kampuszon. Az akcióhoz Kapronca is csatlakozott, így mára a város is egy saját elektromos autóval-, és töltőállomással támogatja a technológia népszerűsítését. A hiánypótló program fő célja, hogy széles körben tegye ismertté a technológia előnyeit. Ugyanakkor a szakemberek képzése, elektromobilitási stratégia kidolgozása is a projekt részét képezi.

A projekt megvalósítási időtartam: 16 hónap (projekt megvalósítás kezdete: 2017.11.01). A projekt teljes költségvetése 218 975,46 EUR. A projekt 85%-os ERFA támogatással valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában