pr-cikk

2020.12.10. 00:00

Jelentős szerepük van a munkahelyteremtésben

A helyi lakosság tűzifaigényét a Sásdi Erdészet maradéktalanul ki tudja szolgálni.

Fotó: Guba Csaba

A Sásdi Erdészet a Mecsekerdő által kezelt állami erdőterületek északi részein gazdálkodik, 7200 hektáron. Az erdészet 34 községhatárt érint, és egy nagy – a mintegy 4000 hektáros kisvaszari – erdőtömb mellett további kisebb-nagyobb erdőfoltokat foglal magába.

– Fogalmazhatunk úgy, hogy egy jellemzően gazdálkodó erdészet a mienk, az itt található erdők közel 90 százaléka hagyományos, vágásos üzemmódban kezelt erdő – mondta Bagdán Levente, a Sásdi Erdészet igazgatója. – Erdőállományaink nagyobbik része őshonos fafajokból áll, a fennmaradó, körülbelül 20 százalék pedig úgynevezett kultúrerdő, zömében akácosok.

Az itt kitermelt faanyag 70 százaléka tűzifaként hasznosul, a további 30 százalék ipari felhasználásra alkalmas. A helyi lakosság jelentős tűzifaigényét az erdészet maradéktalanul ki tudja szolgálni. Bár az elmúlt években a gázüzemű fűtőberendezések valamint a napkollektorok elterjedésével a kereslet valamelyest visszaesett, az erdészet évente 2500 köbméter tűzifát értékesít helyben. Ehhez adódik a szociális tűzifa program keretében az önkormányzatoknak eladott két­ezer köbméteres mennyiség, mely szintén a helyi lakossághoz kerül. – Ezen felül jellemző még nálunk az úgynevezett gyűjtött tűzifa, ami a fakitermelések után, a vágásterületen hátrahagyott, gazdaságosan már nem feldolgozható fát jelenti – magyarázta a szakember. A gyűjtés kizárólag saját (lakossági vagy önkormányzati) szükségletre, és az erdészet által kiadott engedéllyel lehetséges, ez további 3500 köbmétert jelent évente.

– A Hegyháti járás területe az ország egyik legelmaradottabb térségének számít. Ezekben a jellemzően csak néhány száz fős aprófalvakban mindennapos problémát jelent az elszegényedés és az elvándorlás – fogalmazott az igazgató. – Az erdőgazdaság mindig is jelentős szerepet vállalt a helyi munkahelyteremtésben, erősítve a hátrányosabb helyzetű vidék megtartó erejét. Volt olyan időszak, mikor közfoglalkoztatási rendszerben is akár száz főt foglalkoztattunk. Jelenleg ez az arány a tizedére esett vissza, mivel a közfoglalkoztatott munkaerő részben vissza tudott szivárogni az elsődleges munkaerőpiacra.

Az erdészetnél vállalt munka ebben a térségben meghatározó jövedelemszerzési lehetőségnek számít. A Sásdi Erdészet alkalmazotti létszáma mintegy 30 fő, emellett az erdőművelés, fakitermelés, kiszállítás főleg alvállalkozók bevonásával zajlik. Így összesen körülbelül száz embernek tudnak közvetlenül munkát, megélhetést biztosítani.

– Az erdész szakma a kihívások mellett rengeteg szépséget is rejt magában. Szép benne a tavasz, a nyár, az ősz meg a tél. Szép benne, hogy az erdő minden évszakban más – vall hivatásáról Bagdán Levente, aki maga is erdész családból származik, így gyermekkora óta a szakma közelében van. Mint mondta, diplomája megszerzése óta gyakorlatilag ez az első és egyetlen munkahelye. – A természet gyakran hoz olyan meglepő helyzeteket, amire sok év gyakorlata után sem tudunk felkészülni. Az ilyesmi alázatra tanít, és emlékeztet arra, hogy hiába tudunk sokat, de közel se mindent.

Több jelzett turistaút szeli keresztül a térséget, így a Kék-túra útvonal dél-dunántúli szakasza is. – Ezek mentén több helyütt alakítottunk ki pihenő- és tűzrakó helyeket, ahol szeretettel várjuk a természetjárókat – hangsúlyozza az igazgató. – Mivel távolabb vagyunk a városoktól, viszonylag kevés kiránduló keresi fel ezeket az ösvényeket. Éppen ezért kiváló alternatívát jelenthet azoknak, akik nem kedvelik, vagy kifejezetten kerülik a népszerű, és a jelenlegi vírushelyzet miatt akár túlzsúfolt turistacélpontokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában