szponzorált tartalom

2020.02.08. 10:00

Jó hangulatban töltik idén is a kukoricakásás fehérhurkát

A finom ételek és a jó hangulat garantált az Ormánsági Fehérhurka Fesztiválon, amelyet idén pont egy hét múlva, február 15-én rendeznek meg az Ormánság Közösségi Ház udvarán.

Minden évben rengeteg embert vonz az Ormánsági Fehérhurka Fesztivál. A csapatok között a megye nagyobb települései szinte mind képviseltetik magukat, de tavaly Erdélyből is érkeztek vállalkozószelleműek, hogy megmutassák főzőtudományukat. A látogatók pedig akár az ország másik végéből is Sellyére utaznak, hogy megkóstolják a kukoricakásás fehérhurkát.

– Polgármesterként köszönetet szeretnék mondani Mozsgai József hentesmesternek és családjának – fogalmazott Nagy Attila. – Az ő segítségüknek és közreműködésüknek köszönhető, hogy ilyen népszerűvé vált a rendezvény. Erre az alapra építkezve tudjuk újra megrendezni a színvonalas fesztivált.

A készülődés már javában zajlik, hiszen az eseményig már csak egy hét van hátra. Az Ormánság Közösségi Ház udvarát február 15-én reggel hét órától foglalhatják el a csapatok, hogy mindent előkészítsenek a nyolc órás indulásra. A kapott sertésből kötelezően kolbászt, véres- és fehérhurkát kell készíteni, ezen kívül a csapatok kreativitására van bízva, mit főznek még. Egy a lényeg, hogy a munkát délután két óráig befejezzék, hiszen ekkor fogják zsűrizni az elkészült ételeket és a terített asztalokat. Aki kedvet kapott a jó hangulatú főzéshez, február 11-ig még jelentkezhet a versenyre személyesen a közösségi házban vagy a [email protected] e-mail-címen. A látogatók sem fognak unatkozni, hiszen a nap folyamán helyi hagyományőrző csoportok lépnek fel, de Bede Róbert sztárséffel is találkozhatnak.

Hagyományosan a fesztivállal egy időben rendezik meg a Regionális Ormánsági Pálinkaversenyt is, amelynek célja a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése. A versenyre szintén február 11-ig lehet nevezni, a fél literes mintákat az Ormánság Közösségi Házban vagy a pellérdi Pelixír Pálinkafőzdében adhatjuk le. Az eredményhirdetés a fehérhurka fesztiválon lesz délután három órakor.

Bővül a bölcsődei férőhelyek száma a megkezdett felújításnak köszönhetően

Komoly fejlesztés előtt áll az Ormánsági Tücsök Óvoda, a munkaterületet a napokban adták át a kivitelező részére. A beruházás során átalakítják és korszerűsítik az intézmény egy részét, továbbá egy teljesen új épületrészt is felépítenek. A fejlesztés alapvető célja bölcsődei férőhelyek emelése, hiszen a munkálatok befejezése után az eddigi hét fős mini bölcsőde 12 férőhelyesre bővül. Emellett új tálalókonyhát és tornaszobát alakítanak ki, valamint egy multifunkciós helyiséget is létrehoznak. Az új ingatlanrész több, mint négyszáz négyzetméter alapterületű lesz, a meglévő épületben pedig csaknem nyolcszáz négyzetméternyi terület érintett a felújításban.

A fejlesztés része az eszközbeszerzés is, amely a kivitelezéssel párhuzamosan valósul meg. Ennek köszönhetően új eszközök kerülnek a tálalókonyhába, a bölcsődei helyiségekbe, tornaszobába, fejlesztő helyiségekbe és az irodákba. Az önkormányzat így konyhatechnológiai-, fejlesztő- és tornaeszközökkel, bútorokkal bővíti az állományt. A megkezdett beruházás a TOP-1.4.1.-16-BA1-2017-00009 azonosító számú, „Hátrányból, előnyt: Ormánsági Tücsök Óvoda ellátási színvonalának emelése gyermekeink hátrányos helyzetének csökkentése érdekében” című pályázat keretében valósul meg, a munkálatokkal várhatóan 2020 év végére, 2021 év elejére készülnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában