szponzorált tartalom

2019.03.20. 17:22

Készül az új tornaterem Mindszentgodisán

Előfordul, hogy nem elsőre sikerül támogatást nyerni egy-egy beruházáshoz, az önkormányzat azonban újra és újra pályázik, hogy a tervezett fejlesztéseit meg tudja valósítani. Megyeri Vilmost, Mindszentgodisa polgármesterét kérdeztük az elmúlt évek eredményeiről.

dav

– Mire pályázik most az önkormányzat?

– Egy bölcsődét szeretnénk építeni, erre adtunk be támogatási igényt. Ez már a negyedik pályázat, amelyet bölcsőde kialakítására adunk be. Egy minibölcsődét szerettünk volna kialakítani az óvodában, erre hely is lett volna. Ehhez a teljes épületet kellett volna korszerűsíteni, erre pedig már kevés volt a keretösszeg. Amennyiben ez a pályázat támogatást nyer, akkor az óvoda udvarában építünk egy bölcsődét.

Az utolsó simítások vannak hátra, hamarosan kész a tornaterem

– A hivatal homlokzata tele van nyertes projekttáblákkal...

– Igen, szoktam is mondani, hogy az utcafronti falat azért nem szigeteljük le, mert a projekttáblákkal tervezzük beburkolni. A viccet félretéve, valóban így van, az elmúlt 8 évben összesen körülbelül 450 millió forintot nyertünk a különböző pályázatokon. Ezek főként épületfelújítások voltak: megújult a művelődési ház, a hivatal épülete, felújítottuk a konyhát és az étkezőt, konditermet alakítottunk ki, az óvodánál tornaszobát építettünk, a szabadidőparkban egy fix tetővel ellátott színpadot hoztunk létre, a három temető mindegyikében pedig egy-egy ravatalozó is épült.

– Milyen munkákat végeznek?

– Az iskola tornaszobáját újítjuk fel 23 millió forint pályázati támogatásból. Ezt a terveink szerint a tanév végén át is tudjuk adni. Emellett tavaly tavasszal kezdődtek meg az egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítései is, ehhez 155 millió forint állami támogatást nyertünk. 127 ingatlan udvarán lesz ilyen berendezés, a rendszer várhatóan október elsejétől üzemelhet is.

– Milyen tervek vannak még?

– Ahol most a háziorvos a betegeket fogadja, az a saját rendelője. A doktor már 70 éves, így gondoskodnunk kell a godisai falurészen lévő rendelőnk korszerűsítéséről és fel kell szerelnünk eszközökkel. Erre majd a Magyar Falu Programban szeretnénk pályázni. Ezen kívül szükségessé vált a belterületi járdák felújítása és van még néhány burkolatlan árkunk is.

Hatszáz gyümölcsfát ültettek

Az önkormányzat a tanyafejlesztési program keretében nyert tízmillió forint támogatásból 2017-ben elhanyagolt külterületi, zártkerti földeket vásárolt, amelyen őshonos fajtákból 600 gyümölcsfát és 2500 szőlőtőkét telepítettek majdnem négy hektár területre. Amint ezek termőre fordulnak, a gyümölcsöket a konyhának adják majd, illetve a távolabbi célok között egy léfeldolgozó üzem létrehozása is szerepel. A közmunkaprogram keretében egyébként 2011 óta foglalkoznak szántóföldi kertészettel, mára már csak másfél hektárnyi területen, mert jelentősen lecsökkent a közmunkások száma, illetve a gyümölcsösökre is koncentrálnak. A megtermelt zöldségeket a feldolgozás után a konyha mellett kialakított két fagyasztó-hűtőkamrában tárolják a felhasználásig. Abban az évben, amikor többletet tudnak termelni, azt kiosztják a rászorulók között.

Emelkedett a lélekszám a községben

2011-től mostanáig több mint 40 fővel nőtt a lakosság száma Mindszentgodisán. Megyeri Vilmos, a község polgármestere elmondta, több gyermekes család is költözött a faluba az elmúlt években. Akik a nagyváros zaját el akarják kerülni, jobb levegőt szeretnének szívni, nyugodtabb körülmények között szeretnének élni, azoknak lehet ideális választás Mindszentgodisa.

Az önkormányzat az itt letelepedőket 80 ezer forinttal támogatja, emellett pedig szociális alapon kamatmentes kölcsönt is ad.

A lakók harmada aktív munkaképes korú, a településen egyébként két nagy munkáltató van, az egyik a Caadex Kft. – melynél a foglalkoztatottak ötöde helyi –, a másik pedig az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában