top 100

2020.12.22. 00:00

Készülnek a téli strandolásra: folytatódik a fürdőfejlesztés

Az elmúlt években szemmel látható változásokon ment keresztül Harkány, mondhatni, a város újra felkerült a térképre, ami nyilvánvalóan nagyrészt a rengeteg pályázati úton elnyert és kormány által biztosított támogatásoknak, tudatos gazdálkodásnak és a megvalósult önerős beruházásoknak köszönhető.

A harkányi önkormányzat 2015 óta folyamatosan élt a pályázati lehetőségekkel, az elnyert forrásokból pedig olyan fejlesztések valósultak meg a városban, melyek nemcsak az itt élők, hanem az ide érkező turisták megelégedésére is szolgálnak. Az egyik legrégebb óta vágyott beruházás a közel kétszáz éves Zsigmondy sétány felújítása volt, mely „Az élhetőbb jövő – Harkányi zöld belváros” projekt keretében újult meg, mintegy egymilliárd forint pályázati támogatásból.

A fejlesztéssel a város önkormányzatának az volt a célja, hogy egy 21. századi infrastruktúrával ellátott közösségi teret hozzanak létre megfelelő burkolt és zöldfelületekkel. A sétányon 12 ezer négyzetméter kapott megújult térkőburkolatot, az ősparkban 34 ezer négyzetméteren újult meg a fa- és növényállomány, illetve itt kialakítottak egy 800 négyzetméteres tanösvényt és egy 2400 négyzetméteres játszóteret is. A sétány egyik végére egy szökőkutat építettek, a másik oldalon pedig megújult a templom környezete és a parkoló. A múlt századi mintájára megépítették az ivópavilont, amelyből iható gyógyvíz folyik, ezen kívül megújult és energetikailag korszerűsödött a szabadtéri színpad, köré pedig nyolc árusítópavilont állítottak.

– Az elképzelést, hogy az ide látogató turistáknak egy újabb látványosságot, az itt élőknek pedig egy élhetőbb környezetet biztosítsunk, úgy gondolom, sikerült felülmúlni, hiszen a sétány nemcsak egy kiegészítő programhelyszín lett az itt-tartózkodó vendégeknek, hanem az eddigi tapasztalatok alapján a három korcsoportos játszótér olyannyira népszerű lett, hogy talán azt is lehet mondani, hogy Baranya megyében elindult egyfajta „játszótérturizmus”. Nagyon sokan járnak ide gyerekeikkel, családjukkal. Ez nagy örömmel tölt el bennünket, hiszen általános célunk szerint a harkányiak és az ide érkező vendégek kikapcsolódását kívánjuk szebbé tenni, azonban úgy tűnik, hogy a fürdő mellett kialakult egy új turisztikai attrakció Harkányban – mondta Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere.

Ezen kívül az elmúlt években korszerűsödtek a közintézmények, körforgalom épült az egyik legforgalmasabb kereszteződésbe, megújult a piac, ipari park kialakítása vált lehetővé, elindult a bölcsődei nevelés. Az idei pandémia okozta viszontagságos évről a városvezető elmondta, Harkány működésének alapja a turizmus, amely a vírus elleni védekezés miatt szinte teljesen leállt, ennek pedig nyilvánvaló következménye, hogy nagyon nehéz helyzetbe került a város, de minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a veszteségeket és a bevételkiesést enyhítsék. Az egyik legfontosabb cél mindemellett, hogy a járvány elvonulásával a fürdő a megszokott formában működhessen. A nehézségek ellenére örömteli hír, hogy a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztése zavartalanul halad.

– Tavaly adtuk át a szaunavilággal, wellness részleggel felszerelt, felújított II-es épületet, jelenleg pedig a hármas medencecsarnok rekonstrukciója zajlik, erre az önkormányzat 3,8 milliárd forint kormányzati támogatást kapott. Már a kezdetekkor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ezt a komplexumot értéknövelő beruházásokkal, bővülő szolgáltatásokkal fejlesztjük, hogy a Harkányi Gyógyfürdő, mint turisztikai célpont, újra a méltó helyére kerüljön – fogalmazott a polgármester.

A hármas medencecsarnok fedetté alakításával és számos élményelem beépítésével lehetővé válik a „téli strandolás”. A kivitelezés tavaly október elején kezdődött meg, és a járvány sem akasztotta meg a munkálatokat. A több mint 250 négyzetméter vízfelületű kaland-élménymedence a fiatalabb korosztálynak kedvez majd a pezsgőfürdővel, sodrófolyosóval, buzgárokkal, locsoló vízi játékokkal, csúszdákkal és mászófalas ugrálómedencével. A másik – 161 négyzetméter vízfelületű – élménymedencét az idősebb korosztály számára pezsgő-ülőpadokkal, nyakzuhanyokkal, pezsgő-fekvőpadokkal, buzgárokkal és hidromasszázsfülkékkel, illetve galériával fedett beülő-medencerészekkel látják el. Az új medencéket és az élményelemeket a tervek szerint jövő ősztől vehetik igénybe a vendégek.

A Harkányi Gyógyfürdő fejlesztése ezután sem áll meg, hanem egy kültéri Gyermekvilág részleg megépítésével folytatódik, mely öt medencével, és az összesen 550 négyzetméternyi vízfelülettel kapocs lesz az élményfürdő és a csúszdapark között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában