Kiosztottak 36 milliárdot

A megyébe 2014–2020 között 38 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Hogy ezeket a forrásokat mire költsék, azt többéves gondos tervezés és számos egyeztetés előzte meg.

A pályázatok öt nagy területet fedtek le (a mellékelt infógrafikának megfelelően) és összesen 182 projekt kapott 36.444 milliárd forint támogatást – a pénz 68 támogatást igénylő/konzorcium vezető szervezethez került.

Gazdaságfejlesztés

A térségi gazdasági környezet fejlesztésére, a foglalkoztatás elősegítésére szánt keretből helyi gazdasági infrastruktúra fejlesztésére 17 projekt kapott 5.769 milliárd forintot. A nyertes települések: Bóly, Bükkösd, Cserdi, Harkány, Komló, Mohács, Pellérd, Sásd, Sellye, Szászvár, Szentlőrinc, Vajszló.

A Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre 9 projekt részesült 3.463 milliárd forintból. Az érintettek: Abaliget, Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség NKft. (Orfű, Hetvehely, Kovácsszénája, Sumony, Szentlőrinc, Kákics, Bükkösd, Komló, Cserdi), Baranya Megyei Önkormányzat (Siklós, Vokány, Kistótfalu, Bisse, Szalánta, Áta, Szőkéd, Pogány), Kásád, Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye – Püspökszentlászló, Mohács, Orfű, Tésenfa.

A gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztésre a Magyar Közút NZrt. két projektje kapott 2.434 milliárd forintot, 22 kilométernyi útszakasz felújítására.

A foglalkoztatás segítésére és az életminőség javítására családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével 17 projekt részesült 3.126 milliárd forinttal. A nyertesek: Almamellék, Ba­barc, Beremend, Bóly, Harkány, Hidas, Komló, Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye – Komló, Magyarszék – Liget, Magyarhertelend, Mágocs, Mohács, Pécsvárad, Sellye, Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás – Vajszló, Szigetvár, Szászvár, Szentlőrinc.

Népességmegtartás

A Vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztésen belül gazdaságélénkítésre 29 projektnek jutott 7.187 Mrd Ft. Az érintettek: Abaliget, Bogád, Bóly, Csebény, Harkány, Hosszúhetény, Kémes, Komló, Kozármisleny, Kölked, Mánfa, Máza, Mohács, Orfű, Pécsvárad, Sásd, Sellye, Siklós, Szentlőrinc, Szigetvár, Vajszló, Villány.

CO2-csökkentés

Az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésen belül fenntartható települési közlekedésfejlesztésre 19 projekt részesült 3.814 milliárd forinttal. A nyertesek: Birján, Bóly, Harkány, Komló, Kozármisleny, Mohács, Nagyharsány, Pellérd, Sásd, Sellye, Siklós, Szederkény, Szentlőrinc, Szigetvár, Villány.

Önkormányzatok energiahatékonyságának és a megújuló energia-felhasználás arányának növelésére 49 projektnek 4.301 milliárd forintot osztottak el. Berkesd, Bükkösd, Garé, Geresdlak, Harkány, Himesháza, Hosszúhetény, Kétújfalu, Kisharsány, Komló, Kozármisleny, Kölked, Majs, Mágocs, Mecseknádasd, Mohács, Nagydobsza, Nagypall, Nagypeterd, Olasz, Ófalu, Pécsvárad, Rózsafa, Sásd, Sellye, Szalánta, Szaporca, Szederkény, Szentlőrinc, Szigetvár, Tésenfa, Vajszló, Vejti, Véménd kapott pénzt ilyen célra.

Közösségi célok

A helyi közösségi szolgáltatások fejlesztésére és a társadalmi együttműködés erősítésére egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése címén 10 projektnek 1.040 milliárd forint jutott. Az érintett települések: Garé, Pécsvárad, Kölked, Magyarszék, Márok, Mohács, Nagykozár, Szászvár, Szigetvár, Újpetre. A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére, fejlesztésére 12 projekt kapott 856 millió forintot. A keretösszegen Bóly, a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás, Lánycsók, Mágocs, Majs, Mohács, Pécsvárad, Sellye, Szabadszentkirály, Szigetvár, Szentlőrinc, Vajszló osztozott.
Leromlott városi területek rehabilitációjára egy mágocsi és egy mohácsi projektnek jutott 856 millió forint.

A Váralja-projekt második ütemére 499 millió forintot fordítottak.

Foglalkoztatás

A megyei és helyi emberi- erőforrás-fejlesztések, foglalkoztatás-ösztönzés és társadalmi együttműködés témakörben foglalkoztatás-növelést célzó megyei és helyi foglalkoztatási együttműködésekre (paktumok) a Baranya megyei önkormányzat 2.688 milliárd forintban részesült.

A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programokra három projekt (Mohács, Mágocs, Siklós) 403 millió forinton osztozott.

Helyi közösségi programok megvalósítására 12 projekt között 659 millió forintot osztottak el. A nyertesek: Baranya Megyei Önkormányzat, Bükkösd, Drávaszabolcs, Komló, Kásád, Magyarszék, Szabadszentkirály, Töttös.

A döntésbe vont szereplők, figyelembe vett szempontok

A pénz elosztásának menetét Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke az alábbiak szerint ismertette: A döntéselőkészítő bizottság az összes pályázat anyagát megkapta, véleményezte, több ülésen is átbeszélték a pályázatokat, számos pályázathoz kértek kiegészítést, térképet, stb. Ezen kívül a döntésben befolyásoló tényező volt a földrajzi elhelyezkedés, a lakosságszám, az érintett települések lélekszáma. A bizottságokban nem voltak mindig egybehangzóak a vélemények, de nagyon komoly munka volt. Fontos szempont volt az is, hogy a kistérségek és a kisebb települések is fejlődjenek, a lakosság és a munkahelyek megtartása ugyancsak kiemelt szerepet kapott, miként a gyermekekre vonatkozó döntések, az óvodák, bölcsődék bővítése, komfortosság kérdése. Minden esetben a lakosság, a testület és a polgármester véleményét is figyelembe vettük és a pályázatban leírtak alapján született meg a végeredmény. Ezúton is köszönöm minden résztvevőnek a munkát.

 

Hazai és nemzetközi pályázatokat készítenek

A Pannon ETT és a Széchenyi Programiroda közös irodát nyitott Szigetváron. A Pannon ETT elsődleges célja a határ menti magyar és horvát területek, települések felzárkóztatása. Az eseményen Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés és a Pannon ETT elnöke elmondta, hogy a határon átnyúló programokban tudnak kiemelt segítséget nyújtani.

– A társulás munkatársai nemzetközi pályázatokról tudnak tájékoztatást adni és segítséget nyújtanak a pályázat­írásban is. Jelenleg Pécsett és Szigetváron van iroda, de azon dolgozunk, hogy a horvát oldalon is megnyissunk irodákat. Reményeink szerint már ez év második felében két horvát településen is nyílik hasonló szolgáltatás, ezáltal a nemzetközi kapcsolatokat erősítő iroda és munkatársi rendszer jön létre.

A Széchenyi Programiroda tanácsadó cég, akik a lehetséges kedvezményezetteknek segítenek, az ötlet megszületéséről a pályázat lezárásáig. Abban is az érdeklődők rendelkezésére állnak, hogy miként kell egy pályázatot feltölteni a pályázatkezelő rendszerbe. Ha a pályázó nyer, utána is tudnak segíteni, kifizetésigénylésekben, szerződés módosításokban, erről tájékoztatott a hivatalos megnyitón Botka Gábor operatív igazgató, aki így összegzett: – Azért fontos, hogy Szigetváron is legyen iroda, mert fejlesztjük az irodahálózatunkat, közelebb visszük a pályázatok világát az állampolgárokhoz, mi több, ha kell, fel is keressük az érintetteket, a tanácsadóink kimennek megbeszélésekre.

Az iroda nyitvatartásáról, aktuálisan elérhető projektekről, programokról a www.szpi.hu és a www.pannonegtc.eu oldalakon találnak további információt az érdeklődők.

Termékminőséget őriz a beruházás

Cserdi Helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis épül a szükséges árumozgató és csomagológépek beszerzésével, melyek használatával magasabb értékűek, hosszabban eltarthatók és esztétikusabban, higiénikusabban szállíthatók, értékesíthetők lesznek az itt, közmunkaprogram keretében készülő mezőgazdasági termékek. A fejlesztés eredményeként a termékek minősége hosszabb távon megőrizhető – így például a Cserdi kapcsán ismert cigánylecsós is. A projektnyitó rendezvényen tegnap délután beszédet mondott Bogdán László polgármester és Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke is, majd leleplezték a projekt információs óriástábláját.

Fesztivál jön medvehagymával

Orfű A hagyományos és immár XV. Medvehagyma Fesztivál április 14–15-én (szombat-vasárnap) lesz a tóparti településen. A fesztiválon finom ételek és kellemes szórakozás várja a vendégeket és az egészséges életmód is fokozott figyelmet kap. Felnőtteknek és gyerekeknek számtalan programlehetőséget kínálnak a szervezők, a gasztronómiai részen pedig természetesen a medvehagymás ételek kapnak főszerepet. A gyerekeket például kisvonatozásra, mini koncertre, színházba várják, és rengeteg játék is lesz. A programot kiállítás kíséri, különféle előadások is megtekinthetők. A két főhelyszín: Muskátli vendéglő és Kemencés udvar.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
A legjobb fiatal zeneművészek díja
mérnöki munka
Magyar egyetemisták eszköze lebeg felettünk
incidens / 5 órája
Több autót is megrongált egy trélerről leesett rámpa
Személyi sérülés szerencsére nem történt.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TOLNAI SÁNDOR nyugalmazott alezredes életének 86. évében elhunyt. Katonai búcsúztatója 2019. december 11-én 12 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISS LÁSZLÓ volt MÁV dolgozó, majd a kis Pollack igazgatóhelyettese életének 90. évében elhunyt. Kívánsága szerint temetésére szűk családi körben kerül sor. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom, hogy édesapám CZENE FERENC volt harkányi lakos 92 éves korában csendesen elaludt örökre. Nyugodj békében papa, emléked örökre megmarad. Gyászoló lányod
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy RUDOLF ISTVÁN a volt pécsi bőrgyár villanyszerelője 2019. november 29-én 85 éves korában csendesen elhunyt. 2019. december 12-én 13.30 órakor helyezzük örök nyugalomba a pécsi köztemető oldalterméből. A gyászoló család
A sors akaratát mély fájdalommal fogadva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÉGER GÁBOR 71 éves korában eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 11-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető urnacsarnokából. Kérjük 1 szál virággal búcsúzzanak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. SZILÁDI LÁSZLÓNÉ Serlegi Borbála 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 10-én 12 órakor lesz a pécsi köztemető oldaltermében. Gyászolja Babi és Vera
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS MÓNIKA 44 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 9-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető nagy dísztermében. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel emlékezünk SEBE JÓZSEF volt bodai lakosra Eltelt már 10 év, Nem látunk már többé, De szívünkben itt leszel mindörökké. Szeretteid
Szomorúan tudatjuk, hogy szerettünk GYŐRFI CSABA türelemmel viselt betegségében 75 éves korában, november 23-án elhunyt. Siklóson helyeztük végző nyugalomra, 2019. december 2-án. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Hálás szívvel köszönjük mindenkinek, akik TAR BÉLÁNÉ tanárnő temetésén tiszteletüket, együttérzésüket megjelenésükkel, virágaikkal kifejezték. Emléke örökre velünk marad. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik SZEMMELROCK FERENCNÉ Fuchs Mária temetésén részt vettek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy WITTENBERGER ATTILA Vári Attila elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. december 6-án 10 órakor lesz a villányi temetőben, előtte 9.15 órakor szentmise a református templomban. Mindazok, akik szerették és tisztelték 1 szál virággal búcsúztassák. Részvétnyilvánítást kérjük mellőzni. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, DR. HORVÁTH MIKLÓSNÉ Dr. Kováts Csilla hosszantartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. december 9-én 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájában. A gyászoló család
BAKA BÉLA nyugalmazott rendőr szds. életének 83. évében elhunyt. Temetése 2019. december 6-án 15 órakor lesz a szigetvári turbéki temetőben. A gyászoló család
"Tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz!" Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett gyermekünk MAUL TAMÁS harkányi lakos, 37 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. december 6-án 11 órakor lesz a harkányi temetőben. Gyászoló szerettei