Kiosztottak 36 milliárdot

A megyébe 2014–2020 között 38 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Hogy ezeket a forrásokat mire költsék, azt többéves gondos tervezés és számos egyeztetés előzte meg.

A pályázatok öt nagy területet fedtek le (a mellékelt infógrafikának megfelelően) és összesen 182 projekt kapott 36.444 milliárd forint támogatást – a pénz 68 támogatást igénylő/konzorcium vezető szervezethez került.

Gazdaságfejlesztés

A térségi gazdasági környezet fejlesztésére, a foglalkoztatás elősegítésére szánt keretből helyi gazdasági infrastruktúra fejlesztésére 17 projekt kapott 5.769 milliárd forintot. A nyertes települések: Bóly, Bükkösd, Cserdi, Harkány, Komló, Mohács, Pellérd, Sásd, Sellye, Szászvár, Szentlőrinc, Vajszló.

A Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre 9 projekt részesült 3.463 milliárd forintból. Az érintettek: Abaliget, Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség NKft. (Orfű, Hetvehely, Kovácsszénája, Sumony, Szentlőrinc, Kákics, Bükkösd, Komló, Cserdi), Baranya Megyei Önkormányzat (Siklós, Vokány, Kistótfalu, Bisse, Szalánta, Áta, Szőkéd, Pogány), Kásád, Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye – Püspökszentlászló, Mohács, Orfű, Tésenfa.

A gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztésre a Magyar Közút NZrt. két projektje kapott 2.434 milliárd forintot, 22 kilométernyi útszakasz felújítására.

A foglalkoztatás segítésére és az életminőség javítására családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével 17 projekt részesült 3.126 milliárd forinttal. A nyertesek: Almamellék, Ba­barc, Beremend, Bóly, Harkány, Hidas, Komló, Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye – Komló, Magyarszék – Liget, Magyarhertelend, Mágocs, Mohács, Pécsvárad, Sellye, Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás – Vajszló, Szigetvár, Szászvár, Szentlőrinc.

Népességmegtartás

A Vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztésen belül gazdaságélénkítésre 29 projektnek jutott 7.187 Mrd Ft. Az érintettek: Abaliget, Bogád, Bóly, Csebény, Harkány, Hosszúhetény, Kémes, Komló, Kozármisleny, Kölked, Mánfa, Máza, Mohács, Orfű, Pécsvárad, Sásd, Sellye, Siklós, Szentlőrinc, Szigetvár, Vajszló, Villány.

CO2-csökkentés

Az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésen belül fenntartható települési közlekedésfejlesztésre 19 projekt részesült 3.814 milliárd forinttal. A nyertesek: Birján, Bóly, Harkány, Komló, Kozármisleny, Mohács, Nagyharsány, Pellérd, Sásd, Sellye, Siklós, Szederkény, Szentlőrinc, Szigetvár, Villány.

Önkormányzatok energiahatékonyságának és a megújuló energia-felhasználás arányának növelésére 49 projektnek 4.301 milliárd forintot osztottak el. Berkesd, Bükkösd, Garé, Geresdlak, Harkány, Himesháza, Hosszúhetény, Kétújfalu, Kisharsány, Komló, Kozármisleny, Kölked, Majs, Mágocs, Mecseknádasd, Mohács, Nagydobsza, Nagypall, Nagypeterd, Olasz, Ófalu, Pécsvárad, Rózsafa, Sásd, Sellye, Szalánta, Szaporca, Szederkény, Szentlőrinc, Szigetvár, Tésenfa, Vajszló, Vejti, Véménd kapott pénzt ilyen célra.

Közösségi célok

A helyi közösségi szolgáltatások fejlesztésére és a társadalmi együttműködés erősítésére egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése címén 10 projektnek 1.040 milliárd forint jutott. Az érintett települések: Garé, Pécsvárad, Kölked, Magyarszék, Márok, Mohács, Nagykozár, Szászvár, Szigetvár, Újpetre. A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére, fejlesztésére 12 projekt kapott 856 millió forintot. A keretösszegen Bóly, a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás, Lánycsók, Mágocs, Majs, Mohács, Pécsvárad, Sellye, Szabadszentkirály, Szigetvár, Szentlőrinc, Vajszló osztozott.
Leromlott városi területek rehabilitációjára egy mágocsi és egy mohácsi projektnek jutott 856 millió forint.

A Váralja-projekt második ütemére 499 millió forintot fordítottak.

Foglalkoztatás

A megyei és helyi emberi- erőforrás-fejlesztések, foglalkoztatás-ösztönzés és társadalmi együttműködés témakörben foglalkoztatás-növelést célzó megyei és helyi foglalkoztatási együttműködésekre (paktumok) a Baranya megyei önkormányzat 2.688 milliárd forintban részesült.

A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programokra három projekt (Mohács, Mágocs, Siklós) 403 millió forinton osztozott.

Helyi közösségi programok megvalósítására 12 projekt között 659 millió forintot osztottak el. A nyertesek: Baranya Megyei Önkormányzat, Bükkösd, Drávaszabolcs, Komló, Kásád, Magyarszék, Szabadszentkirály, Töttös.

A döntésbe vont szereplők, figyelembe vett szempontok

A pénz elosztásának menetét Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke az alábbiak szerint ismertette: A döntéselőkészítő bizottság az összes pályázat anyagát megkapta, véleményezte, több ülésen is átbeszélték a pályázatokat, számos pályázathoz kértek kiegészítést, térképet, stb. Ezen kívül a döntésben befolyásoló tényező volt a földrajzi elhelyezkedés, a lakosságszám, az érintett települések lélekszáma. A bizottságokban nem voltak mindig egybehangzóak a vélemények, de nagyon komoly munka volt. Fontos szempont volt az is, hogy a kistérségek és a kisebb települések is fejlődjenek, a lakosság és a munkahelyek megtartása ugyancsak kiemelt szerepet kapott, miként a gyermekekre vonatkozó döntések, az óvodák, bölcsődék bővítése, komfortosság kérdése. Minden esetben a lakosság, a testület és a polgármester véleményét is figyelembe vettük és a pályázatban leírtak alapján született meg a végeredmény. Ezúton is köszönöm minden résztvevőnek a munkát.

 

Hazai és nemzetközi pályázatokat készítenek

A Pannon ETT és a Széchenyi Programiroda közös irodát nyitott Szigetváron. A Pannon ETT elsődleges célja a határ menti magyar és horvát területek, települések felzárkóztatása. Az eseményen Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés és a Pannon ETT elnöke elmondta, hogy a határon átnyúló programokban tudnak kiemelt segítséget nyújtani.

– A társulás munkatársai nemzetközi pályázatokról tudnak tájékoztatást adni és segítséget nyújtanak a pályázat­írásban is. Jelenleg Pécsett és Szigetváron van iroda, de azon dolgozunk, hogy a horvát oldalon is megnyissunk irodákat. Reményeink szerint már ez év második felében két horvát településen is nyílik hasonló szolgáltatás, ezáltal a nemzetközi kapcsolatokat erősítő iroda és munkatársi rendszer jön létre.

A Széchenyi Programiroda tanácsadó cég, akik a lehetséges kedvezményezetteknek segítenek, az ötlet megszületéséről a pályázat lezárásáig. Abban is az érdeklődők rendelkezésére állnak, hogy miként kell egy pályázatot feltölteni a pályázatkezelő rendszerbe. Ha a pályázó nyer, utána is tudnak segíteni, kifizetésigénylésekben, szerződés módosításokban, erről tájékoztatott a hivatalos megnyitón Botka Gábor operatív igazgató, aki így összegzett: – Azért fontos, hogy Szigetváron is legyen iroda, mert fejlesztjük az irodahálózatunkat, közelebb visszük a pályázatok világát az állampolgárokhoz, mi több, ha kell, fel is keressük az érintetteket, a tanácsadóink kimennek megbeszélésekre.

Az iroda nyitvatartásáról, aktuálisan elérhető projektekről, programokról a www.szpi.hu és a www.pannonegtc.eu oldalakon találnak további információt az érdeklődők.

Termékminőséget őriz a beruházás

Cserdi Helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis épül a szükséges árumozgató és csomagológépek beszerzésével, melyek használatával magasabb értékűek, hosszabban eltarthatók és esztétikusabban, higiénikusabban szállíthatók, értékesíthetők lesznek az itt, közmunkaprogram keretében készülő mezőgazdasági termékek. A fejlesztés eredményeként a termékek minősége hosszabb távon megőrizhető – így például a Cserdi kapcsán ismert cigánylecsós is. A projektnyitó rendezvényen tegnap délután beszédet mondott Bogdán László polgármester és Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke is, majd leleplezték a projekt információs óriástábláját.

Fesztivál jön medvehagymával

Orfű A hagyományos és immár XV. Medvehagyma Fesztivál április 14–15-én (szombat-vasárnap) lesz a tóparti településen. A fesztiválon finom ételek és kellemes szórakozás várja a vendégeket és az egészséges életmód is fokozott figyelmet kap. Felnőtteknek és gyerekeknek számtalan programlehetőséget kínálnak a szervezők, a gasztronómiai részen pedig természetesen a medvehagymás ételek kapnak főszerepet. A gyerekeket például kisvonatozásra, mini koncertre, színházba várják, és rengeteg játék is lesz. A programot kiállítás kíséri, különféle előadások is megtekinthetők. A két főhelyszín: Muskátli vendéglő és Kemencés udvar.

Hozzászólások

partiajánló dg
Ezen a hétvégén ezek a bulik jönnek: Szigetváron vár a rockfesztivál
Erőteljes jelzés / 23 perce
Női alak kerül a közlekedési lámpákra Mumbaiban
Az intézkedés annak a nagyobb tervnek a része, mellyel gyalogosbarátabbá teszik az utakat az indiai városban.
Gyász
A sors akaratát mély fájdalommal fogadva tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy BAUMHAKL JÁNOSNÉ Deutsch Anna 84 éves korában váratlanul eltávozott közülünk. Temetése 2020. augusztus 10-én a 13 órakor kezdődő gyászmisét követően 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
"Csak az évek múlnak feledni nem lehet. Búcsú nélkül mentél el egy végtelen útra, amiről csak vissza nézni lehet, de vissza jönni soha. Temető csendje ad neked nyugalmat, szívünkbe a bánat örökre megmarad. Életed munka volt és szorgalom, jutalmad legyen béke és nyugalom." SZABÓ TIBOR volt cserkúti lakos halálának 7. évfordulójára. Soha el nem múló fájdalommal emlékezik imádott két gyermeked, keresztfiad Tibi és aki téged a legjobban szeretett, az édesanyád kinek szívébe örökre ott maradsz. "Csak egy vigasz marad ami éltet és szeret, hogy egyszer találkozunk veled."
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÉREG ISTVÁNNÉ Brucker Lídia 93 éves korában elhunyt. Hamvait a belvárosi templomban helyeztük örök nyugalomba. Gyászoló szerettei
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.” (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, testvérünk SZAPPANOSNÉ DR. MARTON ILONA tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása 2020. augusztus 6-án 12.30 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy drága nagymamánk, dédnagymamánk MÁTICS JÓZSEFNÉ Varga Mária 94. életévében örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2020. augusztus 7-én 12 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették SEBESTYÉN ZOLTÁN pécsváradi lakost, hogy hosszú, súlyos betegségben július 24-én elhunyt. Drága halottunktól 2020. augusztus 7-én 15 órakor veszünk végső búcsút a pécsváradi temetőben. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. MADUDA EMILNÉ Schulteisz Anna 82 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 6-án, csütörtökön 15 órakor lesz a fazekasbodai temetőben. Előtte gyászmise. Kérjük a részvétnyilvánítástól szíveskedjenek eltekinteni. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk CSETE TIBORNÉ (Magdi) 86 éves korában elhunyt. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. SCHMIDT ANTALNÉ Völgyesi Irén 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 4-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy DR. NÉMETH ADRIENN ERZSÉBET a Pécsi Törvényszék egykori bírája, a Siklósi Járásbíróság egykori elnöke elhunyt. Örök nyugalomra helyezésére 2020. augusztus 6-án 14 órakor kerül sor a pécsi köztemető urnacsarnokában. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család és a Pécsi Törvényszék dolgozói
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk BOZSÁNYI JÁNOSNÉ volt gerdei lakos 94 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 4-én 15 órakor a gerdei temetőben lesz. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy VEJTEI MIKLÓS volt pécsi lakos, életének 76. évében váratlanul elhunyt. Aki ismerte, őrizze meg emlékét. Vejtei család