szponzorált tartalom

2018.11.14. 00:34

Könnyedén elérhető az erő a hálózatban

Immár 25 éves az Európai Unió belső piaca, és ebben az évben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat.

Back view portrait of young people working with 3D printer operating it via PC in modern design studio

Ezen évforduló alkalmából a hálózat 10 héten át 10 sikertörténetet oszt meg Facebook-oldalán https://www.facebook.com/eenhungary/, melyek közül néhány itt is bemutatásra kerül.

A pécsi LUNARTIS kreatív ügynökség és a horvátországi Fabula Pencil startup együttműködésében nem hanyagolható el az üzletipartner-közvetítő hálózat szerepe, hiszen az, hogy egy minden résztvevő számára megelégedéssel szolgáló üzleti kapcsolat valósult meg, nagy részben az EEN-nek köszönhető. Az íróeszközt virágüzletek kidobásra kerülő növényi hulladékaiból, valamint kávézaccból készítették, a ceruzaforgácsot pedig a szobanövények földjére lehet szórni, hiszen teljes mértékben lebomlik. A Fabula érdekessége, hogy idővel a végében található földicseresznye-magot a ceruzavéggel együtt el lehet ültetni, ami kihajt. A LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárának partnereként, az ügynökség egy új márkanév magyarországi bevezetéséhez ajánlotta a ceruzát. A megrendelő, kimondottan pozitív visszajelzést adott az egyedi termékre.

Hogyan kerül egy magyar vállalkozás terméke a görög polcokra? Egy fűszerkereskedelemmel foglalkozó görög cég 2017 májusában az athéni irodán keresztül kérte a hálózat segítségét: új beszállító partnereket keresett. A szegedi kamarában működő dél-alföldi iroda tanácsadója feltérképezte a lehetséges érdeklődőket, többel közvetlenül is felvette a kapcsolatot a görög export lehetőséggel kapcsolatban. Végül a szegedi székhelyű Chili Produkt Kft.-vel kötöttek szerződést.

Sivatagi homok magyar fejlesztéshez a Naturatech Solutions Kft. olyan innovatív technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy a finom porszemcsékből álló, és emiatt ipari felhasználásra alkalmatlan sivatagi homokból sokrétűen alkalmazható granulátumokat állítsanak elő.

A fejlesztés során végzett kísérletekhez a cégnek rövid időn belül szüksége volt a természetes állapotában lévő sivatagi homokra. A vállalkozás ekkor kereste meg a győri kamarában működő irodát, melynek kollégái az egyiptomi partnerhez fordultak tájékoztatásért. Ők segítettek abban, hogy mely lelőhelyeken érdemes mintát venni, illetve a homok országból való kivitelére vonatkozó szabályozást is ismertették. Egyidejűleg megkeresték a mintavétel szempontjából szóba jöhető országokban tevékenykedő külgazdasági attasékat is. Végül két országból, három különböző helyről sikerült homokmintákat beszerezni, így a cég el tudta végezni a fejlesztéséhez szükséges kísérleteket.

A Nyakas Tours Utazási Iroda képviselője részt vett a zalaegerszegi Enterprise Europe Network iroda szervezésében a szerbiai Novi Sadon megrendezett üzletember-találkozón, melyen megismerkedett egy helyi utazási iroda képviselőjével. Megállapodást kötöttek arról, hogy a magyar utazási iroda csoportokat szervez Szerbiába, illetve egyéni vendégeinek is ajánlani fogja a desztinációt, a programok összeállításában és a szállás kiválasztásában pedig a szerb partner fog közreműködni.

További dél-dunántúli sikertörténetekről a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság magazinban olvashatnak az érdeklődők akár online is, de köszönhetően az október elején lezajlott Open4Business eseménysorozatnak, remélhetőleg sok alkalommal lesz lehetőség helyi sikerekről cikkezni.

Nemzetközi találkozó Szlovéniában

A kulturörökség revitalizáció­ját célzó REFREsh pályázat nemzetközi találkozójára került sor Szlovéniában. Összegezték az elért eredményeket, megvitatták a következő időszak feladatait. Bemutatásra került az újrahasznosítási koncepció, és a megvalósíthatósági tanulmány a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épület revitalizációjára vonatkozóan. További feladat egy módszertan kialakítása az épület térbeli, funkcionális struktúrában történő integrálásához. A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Sikeres pálya határozza meg a jövődet!

Szakmavilág Roadshow elnevezésű országos rendezvény állomása lesz Pécs november 20-án. A rendezvény elsődleges célcsoportja a pályaválasztás előtt álló nyolcadik osztályos diákok. A programsorozat a nemzeti és megyei kamarák szervezésében az ország területét körbejárva 20 városban segíti a pályaválasztás előtt állókat információszerzésben. A résztvevők a kamionban VR-szemüvegen keresztül kapnak ízelítőt a munka világából és 4 különböző területen (építőipar, vendéglátás, divatipar és gépjárműipar) próbálhatják ki magukat. Ütemezéssel 8 fős csoportokban, 8 perc VR-játékra van lehetőségük a diákoknak.

Együttműködünk? Keress egy sikeres közösséget!

2011-ben alakult meg a 28 tagvállalatot számláló, „Akkreditált Klaszter Címet” többszörösen elnyert, nemzetközi ESCA „Bronze Label” minősítéssel is rendelkező Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (DDGK), mely a régió legnagyobb klasztere, tagvállalatainak mintegy 90 Mrd Ft-os árbevételével és több mint 4000 fő munkavállalóval.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerve: PBKIK) több mint 7 éve közösen meghatározott célok elérése érdekében dolgozik együtt, melyek a külső piaci együttműködés, a klaszter belső piacának erősítése, közös kapacitáskihasználás elősegítése; a közép és felsőfokú gépipari szakképzés fejlesztése, duális képzés ipari igényeknek megfelelő kialakítása; a tapasztalat és információcsere platformjának működtetése; az innovatív közös termékek kifejlesztése; a networking, további ágazatokkal és klaszterekkel való szakmai kapcsolatrendszer kialakítása és menedzsmentje; a közös beszerzés az energia, anyagok, szolgáltatások területén; a közös hazai és nemzetközi megjelenés és képviselet; valamint a közös, erős lobby tevékenység.

A klasztertagok prioritásai a szakképzésfejlesztés – tekintettel a munkaerőhiányos helyzetre is –, az üzletfejlesztés, és az információ- és tapasztalatcsere, mely szervezett és kötetlen formában is jelen van.

Vajon mi a konkrét haszna egy klasztertagságnak? Üzleti lehetőségek, közös lobbierő, közös beszerzéssel elérhető költségmegtakarítás, belső kohézióval rendelkező klaszterben az információk és tapasztalatok cseréje, ipari igényeknek megfelelő helyi és országos képzésfejlesztés kialakításában a céges álláspontok képviselete, valamint közös PR/marketing megjelenésekkel erősebb és költséghatékonyabb jelenlét.

A DDGK szoros kapcsolatot tart fenn magyar és külföldi klaszterekkel, partnerszervezetekkel, melynek bázisát a 13 aláírt stratégiai együttműködési megállapodás adja többek között francia, cseh, horvát, szerb, lengyel, litván, osztrák és magyar gépipari és autóipari klaszterekkel. Az együttműködés nem korlátozódhat csupán a hasonló iparágakra, további lehetőségek rejlenek akár a villamos, műanyag, építőiparral, és feldolgozóipari klaszterekkel történő kooperációban is.

A DDGK weblapján (www.ddgk.hu) elérhetőségek és további információk olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában