PR

2019.03.28. 10:10

Kozármisleny: zöld várost építenek

Tiszta levegő, jó közbiztonság, növekvő zöldterület és építményadó-mentesség. Ennek a négyesnek köszönheti népszerűségét a baranyai kisváros.

Ha valaki korábban a város nevét hallotta, rögtön a labdarúgás jutott az eszébe. Mára ez megváltozott. Kozármisleny népszerűségét a fiatalos, nyitott, közvetlen, családbarát környezetének köszönheti. Nem meglepő, hiszen a város vezetősége a zöld város gondolata mentén határozta meg a fejlesztéseit.

– Ezt az irányt polgármesterként tűztem ki célul. Ebben jelentős támogatást kaptam a város gondnokságától, Barics Arnoldtól és csapatától, valamint a közművelődésért, kultúráért felelős nonprofit kft. vezetőjétől, Baka Sárától és a civil szervezetektől – mondta Biró Károly polgármester.

A zöld város gondolatához tartozik a közlekedésbiztonság fejlesztése, melynek az első eleme az új nyugati bekötőút megépítése volt. Ennek a beruházásnak köszönheti a Fészek-lakópark a népszerűségét, hiszen rendkívül könnyen és biztonságosan elérhető innen Pécs. Négy évvel ezelőtt még üresen pangott ez a városrész, mostanra benépesült. Közel kétszáz lakóház épült, és újabbak épülnek. A fejlesztéseknek még nincs vége, hiszen ezen lakópark a jelenlegi­hez képest még körülbelül a háromszorosára növekedhet.

– Ebben a lakóparkban jelöltük ki az új városi uszoda, új sportcsarnok és szabadidős területek fejlesztéseit. Továbbá a kormány családvédelmi akciótervének támogatásával új bölcsődei központot hozunk létre – közölte a polgármester.

Elindult az új kerékpárút kialakítása, amelynek köszönhetően a város belső utcáiról biztonságosan el lehet majd érni kerékpárral a közintézményeket, boltokat, általános iskolát, és a város szabadidő központját a művelődési háznál. Új gyalogátkelők, kerékpáros átkelők létesülnek és bővül a közvilágítási hálózat. A buszvárókat elektronikus utastájékoztatóval, fedett kerékpártárolóval szerelik fel.

Múlt év végén átadásra került egy 2 megawattos naperőműpark, aminek köszönhetően a kozármislenyi háztartások egyharmada zöld energiát használhat, és év végére minden városi intézmény tetejére napelemes kis erőműt helyeznek el.

Futópályát és modern játszóteret alakítanak ki a tónál

Két dologban is élen jár Kozármisleny: az ország legfiatalabb átlagéletkorával rendelkezik, és a legmagasabb a lakosság körében az iskolai végzettségűek aránya más városokkal összehasonlítva. Ezt a város vezetősége meg kívánja tartani. A zöld város fejlesztések révén várhatóan újabb fiatal családok telepednek le. Négy éve 6157 fő, idén év elején pedig 6792 fő volt a lélekszám. Mint a polgármester elmondta, nagyobb hangsúlyt kap a művelődési ház melletti szabadidő tó, ahol futópályát, minden igényt kielégítő modern játszóteret alakítanak ki.

Nem felélik, hanem befektetik vagyonukat

A város költségvetése továbbra is stabil: nincs adóssága, tartozása, se hitele. Az önkormányzat új szemléletet helyezett előtérbe, az eddigi készpénzvagyonuk jelentősebb részét ingatlanba fektették. Az elmúlt években nagyobb területeket vásároltak az autópályától délre elterülő területen, hogy lehetőséget biztosítsanak komolyabb termelőüzemek idetelepülésére.

– Ebből látszik, Kozármisleny nem feléli vagyonát, hanem befekteti – közölte Biró Károly polgármester. – A város idén is 1,3 milliárd forintból gazdálkodik. Ebből 200 millió forintot fejlesztésekre, beruházásokra fordítunk. Ehhez további 200 millió forint pályázati támogatás társul. Kiemelném, a városunkban nincs építményadó – tette hozzá.

A tavalyi évhez képest több pénzzel támogatja az önkormányzat az egyesületeket, civil szervezeteket. Idén nagyobb hangsúlyt fektetnek a tömegsport, szabadidősport támogatására, de továbbra is jelentős pénzösszeggel támogatják a sportegyesületeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában