szponzorált tartalom

2018.12.11. 19:58

Mi lehet jobb pálya – szakma vagy diploma?

A vállalkozások és a gazdasági fejlődés egyik meghatározó tényezője a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő-utánpótlás kinevelése.

Még mindig jellemző, hogy a pályaválasztás előtt álló gyerekek jelentős része nem tudja, hogy hol tanuljon tovább, mert nem ismeri a különböző szakmák jellemzőit, vagy azt gondolja, hogy csak diplomával lehet érvényesülni. Ma már számos rendezvény, alkalom, lehetőség segíti a fiatalokat és szüleiket. A kamara a baranyai vállalkozások, az oktatási, valamint a köznevelésben és szakképzésben közreműködő intézmények, illetve az oktatás, a pályaorientáció és a szakképzés terén dolgozó szakemberek együttműködésével segít megtalálni a kérdésre a választ: merre induljon a fiatal ahhoz, hogy a jövőben hasznosítható tudást szerezzen?

– A kamara kiemelt feladatai közé tartozik a pályaorientáció, hiszen akkor lesz megfelelő számban munkaerő-utánpótlás, ha a pályaválasztás előtt álló fiatalok egy részét a szakmatanulás felé tudjuk terelni – vélekedik Várszegi Gyula, a kamara humánerőforrás-fejlesztésért felelős alelnöke. – A pályaorientációban az a legfontosabb dolgunk, hogy a gazdaság felé irányítsuk a fiatalokat, ehhez pedig a pályát választókat, azaz elsődlegesen az általános iskolásokat szólítjuk meg. Az egyes általános iskolákban olyan információs tájékoztató fórumokat tartunk, amelyeken a gyerekek mellett a tanárok és a szülők is megismerhetik az egyes szakmák tartalmát, a képzési lehetőségeket. Számos játékos vetélkedőt (pl. Gép-Ész, Villany-Ász, Autó-Mánia) szervez a kamara, ezekkel meg tudjuk szólítani a vidéki és a városi iskolák diákjait. Az általános iskolások mellett keressük a kapcsolatot azokkal az érettségizett fiatalokkal, akik nem nyertek felvételt felsőfokú oktatási intézménybe. Nekik azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen perspektívát jelent szakmát tanulni, miként lehet a későbbiekben érvényesülni érettségizett szakmunkásként.

– Pályaorientációs tevékenységünk keretében tavasszal szakmaismereti versenyeket és pályaorientációs programokat, nyáron saját szervezésű és iskolákkal közös táborokat, ősszel pedig tematikus pályaorientációs napokat szervezünk. Folyamatosan dolgozunk ki új programokat, hogy minél szélesebb réteget legyünk képesek megszólítani és elérni – sorolja a kamara által szervezett pályaorientáció tematikájú programokat Purger Valéria, a kamara pályaorientációs tanácsadója. – A pályaorientáció területén folytatott munkánk során sikerült elérni az általános iskolás, valamint a középiskolás diákokat, a szüleiket és a tanáraikat, együttműködve a baranyai vállalkozókkal, a Pécsi Szakképzési Centrum tagintézményeivel és a releváns intézményekkel. A vállalkozásokon túl a szakképző iskolák is nagy számban vettek részt a rendezvényeinken. Évek óta kiváló munkakapcsolatban vagyunk egy önismereti trénerrel, aki az általános és középiskolások számára vezet önismereti osztályfőnöki órákat, de a megnövekedett igény miatt idén két tréningcéget is bevontunk a munkába. A pályaorientációban részt vevő intézményekkel az évek óta tartó jó munkakapcsolatot idén augusztusban „pályaorientációs kerekasztal” létrehozásával erősítettük meg.

Indulj a Szakma Kiváló Tanulója címért!

Januárban megkezdődnek a tanév országos szakmai versenyei, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. A versenyek hivatalos honlapján már megnyílt a jelentkezési felület 43 szakmában, a szakmalista azonban idén tovább bővülhet. A versenyek nagy népszerűségnek örvendenek a diákok körében, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara előzetes felmérése szerint az idei tanévben is közel 400 tanuló jelentkezésére lehet számítani Baranyában. A többfordulós megmérettetés országos döntője a Szakma Sztár Fesztivál keretében kerül megrendezésre várhatóan 2018 márciusában.

A kkv-kat támogatja a KamarA- Akadémia

A kamara Oktatási Központjának KamarAAkadémia képzési rendszere a kkv-k versenyképességének javítása, valamint a működésük és fejlődésük támogatásához szükséges ismeretek, naprakész információk biztosítása érdekében jött létre.

A KamarAAkadémia több tudásterületen kínál 4-6 órás képzéseket. Novemberben Generációs különbségek kezelése a munkahelyen címmel hirdetett képzést a kamara. Dr. Bajner Mária, a PTE KPVK tanára előadásában mutatta be a különböző generációk sajátosságait és az egyes generációk közti különbségeket. Beszélt, az Y generáció különleges világáról, vázolta, hogyan is lehet megtalálni az utat a fiatal generációhoz. Eszerint a munkáltatóknak más értékrendet kell felállítani, más módon kell megszólítani és kommunikálni ahhoz, hogy a jövő munkavállalóit a munka világába integrálja, megtartsa.

A weblap a kisvállalatok legnagyobb marketingfegyvere, amit kevesen tudnak eredményesen kihasználni. Ebben segített egy másik novemberi képzés. A mai olykor süket, olykor túl zajos világban nehéz megtalálni azokat a marketingfogásokat, melyek sikeressé tesznek egy szolgáltatást. Szilágyi Tímea marketing-tanácsadó, reklámszövegíró segítette a Vevőszerző reklámszövegek és a sikeres honlap titka képzésen részt vevőket abban, hogy megtalálják a hangot a potenciális megrendelőkhöz.

Fókuszban a duális mérnöki képzés

A duális jellegű képzési forma elindításának elsődleges célja a felsőoktatási képzések és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása, illetve a gyakorlatiasság fokozása a mérnök- képzésben.

Duális képzésben a hallgatók elméleti képzését a felsőoktatási intézmény, a gyakorlati oktatást pedig részben a felsőoktatási intézmény, részben az együttműködő vállalat végzi. A duális képzés előnyei a hallgatók számára: magasabb munkaerőpiaci potenciál, korszerű technológiák megismerése, ösztöndíj, biztos álláslehetőség. Jó alapot képzett a mérnökképzés népszerűsítésére a múlt héten megrendezett nyílt nap a PTE Műszaki és Informatikai Karán, amelyen a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) is részt vett. A rendezvényen a DDGK elsősorban azon klasztertagokat képviselte, melyek részt vesznek duális mérnök képzésben (Büttner Kft., Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., Kaposvári Villamossági Gyár Kft., KONTAKT-Elektro Kft., Lakics Gépgyártó Kft., Matro Kft., SAMPO Kft., Seres Kft., Strauss Metal Kft., ZIEHL-ABEGG Kft.).

A nyílt nap résztvevői számos érdekes programon vehettek részt, így megismerkedhettek a mérnökképzések formáival, kötetlen beszélgetést folytathattak az oktatókkal, a szakok képviselőivel és még az egyetem korszerű laborjaiba is betekintést nyerhettek.

Jó piaci lehetőség a szomszédban

A gazdasági, kereskedelmi területeken megvalósuló együttműködési lehetőségek feltárása és a közvetlen kapcsolatfelvétel érdekében a magyar, bosznia-hercegovinai és horvát kis- és középvállalkozóinak üzletember fórumára került sor Szarajevóban. A rendezvényen Liszácz Mihály, a kamarai Magyar–Horvát Tagozat elnöke köszöntötte a résztvevőket. A találkozón a kiutazó tizenegy cég képviselői B2B tárgyalásokat folytatottak helyi szereplőkkel, továbbá hét vállalkozás portfóliói és termékmintái is bemutatásra kerültek.

Anyából is lehet jó vállalkozó

Hét országból érkeztek szakemberek a kamara FEMME projektjének harmadik partnertalálkozójára. A projekt egyik fő célja képzéssel segíteni a gyermekvállalás után saját vállalkozást indító édesanyákat. A készülő oktatási segédanyag elkészítéséhez fontos megismerni a már létező, jó gyakorlatokat, ezért is látogattak el a résztvevők a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket foglalkoztató Retextilhez és a Pécsi Család és KarrierPONThoz, ahol munkatársaik ingyenes tanácsadással és képzésekkel várják az érdeklődőket.

Amszterdam: januárban Divathét

Minden januárban Amszterdamra figyel a divat világa, ahol a Divathét keretében szervez támogatott nemzetközi üzletember-találkozót az Enterprise Europe Network hálózata, melynek a kamara is tagja. Magyar divat-, és kiegészítő tervezőket, vállalkozásokat várnak a 20 ország partnereit felvonultató tárgyalásokra. A baranyai bőrdíszműves, kesztyűs, divattervező vállalkozások és szakosodott varrodák jó eséllyel találnak majd külföldi megrendelőket. Az érdeklődők a FashionMatch 8.0 honlapon tudják regisztrálni cégprofi ljukat és termékeiket.

Magyarok és horvátok ötletelnek

A kamara vezető partnere volt az I-DARE projektnek, amelyben képzésekkel segítséget nyújtott horvát és magyar fi atalok vállalkozói ötleteinek kidolgozásában. Több mint 400an érdeklődtek az innovatív üzletiterv-készítés, vállalkozási ismeretek iránt Pécsről, Verőcéről, Eszékről és Vukovárról, végül 200-an írtak üzleti tervet. Horvát és magyar fi atalok tervezik saját vállalkozási ötletük megvalósítását, a külföldi munkavállalás helyett is. A projekt az EU támogatásával a Magyarország–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg.

Megismerik az életbe lépő új szabályokat

Kötelező uniós szabványok lépnek életbe a közel zéró energiaigényű épületek megvalósítására, mely 2018. december 31től a középületek, és 2020. december 31-től minden új építésű magánépületre vonatkozik. A szabályozás zökkenőmentes bevezetésének érdekében az ezzel foglalkozó EN-EFF projekt záró konferenciájára került sor Varazsdon, Horvátországban. A másfél éves képzéssorozaton három-három magyar és horvát megye vett részt. A cél, hogy az energiahatékony épületekről képzési koncepciót alakítsanak ki. Az elkészült tanulmány a kamarában elérhető.

Digitális hálózatot építenek

Jövőre is megrendezik a világ vezető ipari kiállítást, a Hannover Messét az Enterprise Europe Network nemzetközi üzletember-találkozóval. Központi téma az ember és a gépek közötti digitális hálózatépítés a mesterséges intelligencia korában, a különböző iparági innovációk megismerésére, kipróbálására több ezer kiállító jóvoltából a gépi és virtuális tanulás, a mesterséges intelligencia, az ipari informatikai platformok, a robotika alkalmazásának témaköreiben. A rendezvény honlapján már megtekinthető az eddig 35 országból feltöltött 321 üzleti ajánlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában