szponzorált tartalom

2020.09.04. 10:00

Megfontoltan a jövőben is

Harmadik önkormányzati ciklusát kezdte meg ősszel Gellér Jánosné, Botykapeterd polgármestere. A Szigetvártól öt kilométerre fekvő település önkormányzata a biztos, stabil gazdálkodásra és a folyamatosság fenntartására törekszik.

Az idei év legnagyobb feladata a község önkormányzatának a játszótereik teljes felújítása, ugyanis azt tapasztalják, hogy – vélhetően a falusi csok bevezetésének köszönhetően – folyamatosan nő a gyereklétszám a faluban. Külterületi sportpark kialakításba kezdtek, melyet bővíteni szeretnének. Emellett szükséges lenne a belterületi, külterületi útjaik állapotán javítani, ezért folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, sőt már van kedvező hír is ez ügyben, az önkormányzat ugyanis a Magyar falu programban nyert 10 millió forintból a Boty­kapeterd és Kispeterd közötti útszakaszt újíthatja fel. Nem kapott azonban pozitív elbírálást a játszótér felújítására, valamint a közterület karbantartásához szükséges gépek beszerzésére benyújtott pályázatuk.

Az egyház a parókia belső felújítására 19 millió forintot nyert, a munkák pedig már annyira elkészültek, hogy jelenleg ott tartják az istentiszteleteket, amíg református templom felújítása zajlik. Az országosan védett templom renoválását a református egyház és a helyi vállalkozók támogatásából végzik a szakemberek.

– Büszkék vagyunk a helyi vállalkozók mindenkori helytállására, elismertségükkel ugyanis a megyehatáron túl is viszik hírét a kis falunknak. A teljesség igénye nélkül ezek közül a legjelentősebbek a Szabolcsi Kft., a Pálma vendéglő, a Messzilátó Csárda, az LPL Autókereskedés, a Gellér T Autószerviz, a Naserum Kft., a Vadrózsa Vendégház – mondta Gellér Jánosné, Botykapeterd polgármestere.

A település nagy zöld felületekkel rendelkezik, melyet a közmunkások tartanak rendben. Az ő munkájuknak köszönhető, hogy rendezett a temető, tiszták a középületek és a vízelvezető árkok, és a középületek felújítási munkáit is el tudják végezni.

A Messzilátó Csárda a település legrégebbi – több mint 200 éves – és legpatinásabb épülete, az országosan védett műemlék, amely az önkormányzat tulajdonában áll, folyamatos karbantartást igényel. A polgármester elmondta, az idei nehézségek ellenére is a homlokzaton végeztek munkát, külső vakolást, festést, az udvart is rendbe tették, igyekeznek megőrizni azt az értéket, melyet az épület képvisel.

A közelmúltban – pályázati támogatásnak köszönhetően – Összetartozva címmel megjelent egy településtörténeti könyv is, melyet dr. Erdődy Gyula történész írt. A könyv címe a kispeterdi településrésszel való együttélésükre utal. Nagy figyelmet fordítanak emellett a Bagol András emlékház védelmére is, amely mára idegenforgalmi célokat is szolgál, sokan keresik fel az itt található, folyamatosan bővülő helytörténeti gyűjteményt is.

Kerek évfordulót ünnepeltek volna, jövőre megemlékeznek

A veszélyhelyzet miatt sajnos az idén elmaradtak a rendezvények, pedig különös jelentőséggel bírt volna, hogy a Bagol András fafaragó művész születésének 200. évfordulóját megünnepelhessék. Jövőre a helyi fafaragó művész halálának a 100. évfordulója lesz, remélik, hogy akkor már megtarthatják a méltó megemlékezést. Elmarad az immár megszeretett Magyarország Szeretlek programjuk is, amelyet szeptember utolsó szombatján rendeztek volna meg. A hagyományos programon házi készítésű tejfölös lángossal kínálják meg a résztvevőket. A nagy rendezvényeket a kisebb közösségi programok váltották fel, nyáron az igali gyógyfürdőben voltak a lakosok, de hajóztak a Dráván, kirándultak az ormánsági településekre, és az általános iskolásoknak nyári tábort is szerveztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában