szponzorált tartalom

2020.06.24. 22:28

Megkezdődhet az újratervezés Villányban

Az elmúlt időszak nagy kihívás elé állította az önkormányzatokat is, hiszen átformálta a tervezhetőséget, a rendelkezésre álló pénzforrásokat. Ez alól Villány sem kivétel, de nemcsak ez jellemző a választások óta eltelt nyolc hónapra, hanem az is, hogy Mayer István polgármester mélyen beleásta magát a folyamatban lévő ügyekbe, projektekbe, költségvetésbe.

Fotó: Balint Csizmadia

A városvezetés igyekszik olyan évet tervezni, melyben a múlt vállalásait legjobb tudásuk szerint teljesítik, ugyanakkor új utakat, együttműködési lehetőségeket keresnek vállalkozókkal, városokkal és szervezetekkel a további fejlődéshez.

Mint Mayer István elmondta: ahhoz, hogy saját programjukat elindíthassák, látniuk kellett, hogyan áll a pénzügyi és fejlesztési helyzet a városban. Mindkettőnél voltak pozitív és negatív meglepetések is, melyeket kezelni kellett és kell. Hiszen egy folyamatról van szó, melyben mindig alkalmazkodni kell a felmerülő kérdésekhez, lehetőségekhez. Most például ahhoz, hogy a rendkívüli helyzet, a rendezvények elmaradása miatt, minimum 50–100 milliós bevételkieséssel kell számolniuk.

– Ne felejtsük el, hogy a fejlesztések hosszadalmas folyamatok, sok a háttérmunka, és hónapok mennek el, mielőtt látványossá válnának. Át kellett néznünk a korábbi projektek kalkulációit, korrigálni azokat. A Zöld Város Projektnél hatalmas áremelkedéssel kell számolnunk, ehhez keresnünk kell a forrásokat. Közbeszerzést indítottunk, ismét pályáztunk a Magyar Falu Programban útburkolat-felújítására, közben rengeteg olyan határidő van, melyeknek eleget kell tennünk. Szeretnénk a Szent István utcát és – ha a lehetőségeink engedik – a Béke utcát is felújítani, gondolok itt a csapadékvíz-elvezetésre, a vízvezeték-rekonstrukcióra, az út- és járdafelújításra. Rengeteg feladatunk, tervünk van, és nem csak fejlesztési oldalon – folytatta a polgármester.

Közben az önkormányzati ingatlanok állapotával is foglalkozniuk kellett, hiszen amortizálódtak, beáztak, rossz állapotban vannak az áramvezetékek. Hosszú ideje gazdátlanul állnak, ezért a polgármester és csapata igyekszik ezekre az ingatlanokra is kiemelten odafigyelni.

Mint mondta, egy városnak folyamatosan keresnie kell azokat a lehetőségeket, melyeket vagy pályázat útján, vagy pedig együttműködéssel valósíthat meg. Az év tervei között szerepel két civil – egy turisztikai és egy vállalkozói – kerekasztal létrehozása, melyek olyan helyiekből állnának, akiknek többéves tapasztalatuk van, és szívesen együtt gondolkodnának azért, hogy kiaknázhassák a Villányban rejlő lehetőségeket. Mindez az önkormányzat koordinálásával történne, folyamatosan egyeztetnének egymással. Egy állandó párbeszédet szeretnének kialakítani velük, szabályozott keretek között, hiszen az önkormányzat és a képviselők most is igyekeznek ezeket az információkat begyűjteni, és a vállalkozókkal tárgyalni.

Megtörtént az első egyeztetés Siklós városával is, szintén turisztikai témában. Az éves rendezvényeiket tekintették át, és igyekeztek megtalálni a kapcsolódási pontokat, illetve azt, hogyan hangolhatnák össze programjaikat annak érdekében, hogy mind a helyiek, mind pedig az idelátogatók tartalmasan tölthessék el szabadidejüket. A megbeszélésnek folytatása lesz, a következő alkalommal Villány látja vendégül Siklóst.

Sportos Villány

– Minden területen keressük a fejlődési lehetőségeket, így a gazdasági, turisztikai témákon túl szeretnénk, ha Villány egy sportos város lenne, ennek érdekében folyamatosan egyeztetünk az MLSZ-szel. Sportcentrum létrehozásában gondolkodunk – mondta Mayer István polgármester. – Nemsokára átadunk egy új sportparkot, mely szintén azt hivatott szolgálni, hogy újabb lehetőséget biztosítson a helyieknek a mozgáshoz. Nem csak a képviselők partnerek az új tervekben, projektekben, dr. Hargitai János, a terület országgyűlési képviselője is támogatja kezdeményezéseinket.

Az összeállítás a Villányi Önkormányzat támogatásával készült.

Címkék#Villány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában