Hirdetés

2021.09.14. 10:18

Megnyitott Harkányban a téli élményfürdő, a Harka Vízivilág

Átadták a Harkányi Gyógyfürdő új téli élményfürdőjét, a Harka Vízivilágot, amely a mai nappal meg is nyílt a látogatók számára. Az első vendégek a tegnap délutáni ünnepélyes átadó után már ki is próbálhatták az új medencéket.

Zs. K.

Ünnepélyes keretek között – Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Nagy Csaba országgyűlési képviselő jelenlétében – adták át tegnap délután a Harkányi Gyógyfürdő új téli élményfürdőjét. Elsőként Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, 2014-től a magyar kormány már öt alkalommal támogatta a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztését. 2014 decemberében érkezett meg az első összeg a város számlájára, melyből a két Lepke medencét újították fel, és elkezdődhetett a csúszdapark első ütemének fejlesztése, valamint a beltéri gyermekvilág építése. 2019-ben adták át a II. számú fürdőépületet az új szaunavilággal, majd az eddigi legnagyobb támogatásról 2018-ban határozott a kormány, ebből valósult meg a hármas medencecsarnok rekonstrukciója, és készült el a Harka Vízivilág.

 

– Szeretném megköszönni a térség két (korábbi és jelenlegi) országgyűlési képviselőjének, Tiffán Zsoltnak és Nagy Csabának, valamint a magyar kormánynak, hogy végig támogatták az elképzeléseinket – mondta a városvezető. Emellett a polgármester köszönetet mondott dr. Markovics Boglárka jegyzőnek, az üzemeltető Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezetőségének, a kivitelező Viva Palazzo Zrt.-nek, a Forma Tervező és Fővállalkozó Zrt.-nek, és annak a több száz embernek, akik valamilyen formában részt vettek a beruházás megvalósításában.

– Remélem, hogy nagyon sokan hosszú éveken keresztül élvezni fogják ezeket az élmény­elemeket, és bízom benne, hogy városunk szekerét egy kicsit meglendíti az új rész, és minden szállásadónak, vendéglátónak, vendéglősnek örömére fog szolgálni, hogy ez a fejlesztés megvalósult – fogalmazott Baksai Endre Tamás.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő a harkányi fürdő 200 éves múltját idézte fel, köztük azokat a momentumokat, amikor a magyar kormány segítette a várost és a fürdőt.

– A megvalósult beruházások mindegyike európai színvonalú és bármelyik hazai fürdővel felveszi a versenyt. Nagyon jók a következő ütem tervei is, azt gondolom, hogy a közös munkánkon fog múlni, hogy az elkövetkezendő időben milyen fejlesztések elé néz a Harkányi Gyógyfürdő és a város – fogalmazott a képviselő.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, mindig hangsúlyozzák, hogy térségi szemlélettel gondolkodnak a Paksi Atomerőmű fejlesztésekor. Tehát nemcsak Paks környékének, hanem Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyének a fejlesztése is fontos. Több ezer ember több évtizeden keresztül fog a paksi beruházáson dolgozni, akiknek a kulturált szabadidő eltöltését lehetővé kell tenni. Kiemelte, hogy a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztése teljes mértékben magyar forrásból és magyar tervezővel, helyi kivitelezővel valósult meg. Bízik benne, hogy jövőre már a következő ütem átadására gyűlhetnek itt újra össze.

Milliárdos támogatást adott a kormány a fejlesztésre

A Harka Vízivilág az összesen 761 m2 vízfelülettel, 3 csúszdával, wellness- és élményelemekkel rendelkező téli élményfürdő Harkány város önkormányzata, illetve a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. fürdőfejlesztési koncepciója alapján épült a magyar kormány milliárdos mértékű támogatásából. A harkányi önkormányzat a kormány 1837/2018. (XII. 27.) számú határozata alapján 3,809 milliárd forintot kapott a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztési terveinek a megvalósítására. Ebből az összegből több mint 3,355 milliárd forintot infrastrukturális beruházásra, több mint 454 millió forintot pedig további beruházások előkészítésére, tervek, tanulmányok elkészítésére fordíthat a fürdőváros.

A támogatás egy részéből a hármas medencecsarnok rekonstrukcióját végezték el. Ennek keretében a fürdő épületének földszintjén két új medence épült, amelyekhez egy külső strand- és úszómedence csatlakozik.

 

Kalandok és élmények várnak

A Kalandmedencében ugrótorony, mászófal, sodrófolyosó, pezsgőmedence és csúszdák, az Élménymedencében a vízi masszázst biztosító élmény­elemek (nyakzuhanyok, fekvő és ülő, víz alatti pezsgőpadok), a külső nyitott strand- és úszómedencében pedig több kialakított úszósáv, valamint a re­laxációhoz ideális ülő- és fekvőpadok találhatók. A Harka Vízivilág célja, hogy a Harkányi Gyógyfürdő őszi-téli hónapokban érkező látogatói számára is strandélményeket biztosítson.

Harkány város önkormányzatának legfontosabb kitűzött célja, hogy a közel 200 éves múlttal, 13,6 hektáros területtel rendelkező komplexumot fejlessze, a szolgáltatások bővítésével a Harkányi Gyógyfürdő – mint turisztikai célpont – újra a méltó helyére kerüljön. Ennek a folyamatnak látványos és érzékelhető eredményei a 2017-ben megépült beltéri gyermekvilág, a 2019-ben megnyitott wellnessrészleg és szaunavilág, valamint a jelenleg átadott Harka Vízivilág is.

A fejlesztések folytatódnak: a kormányzati támogatás további részéből épül jelenleg egy négy medencéből álló kültéri gyerekbirodalom is. Ezen beruházás kivitelezése ez év december 31-ig készül el, és a tervek szerint a következő nyári szezonban már igénybe vehető lesz ez a rész is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában