szponzorált tartalom

2019.07.22. 10:00

Megtérül a beruházás

Számos pályázatot nyert el a közelmúltban a település, melyek egytől egyig a tervszerű fejlődést, korszerűsítést, közösségfejlesztést szolgálják.

Szilágyiné Kadiró Erika polgármester a fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, az elmúlt időszak egyik legmeghatározóbb beruházása az egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítése és kialakítása volt.

– A kivitelezés befejeződött, 65 ingatlanon történt meg a beruházás. A másik hasonló léptékű fejlesztés az almamelléki temetőtől Szentlászló felé vezető mezőgazdasági földút stabilizálása volt.

Kialakítottak egy minibölcsődét egy korábbi szolgálati lakásból, ennek megvalósításához is pályázati támogatás és a megyei önkormányzat támogatása volt a helyi önkormányzat segítségére. Az intézményt hamarosan átadják. Szintén pályázati támogatásból az óvoda épületének tetőszerkezetére napkollektorokat telepítettek és kicserélték a kazánt is. Korszerűsítették az orvosi rendelő épületét is, teljes belső felújításra került sor, szigetelést, festést és kéményrekonstrukciót is végeztek a szakemberek. Kazáncsere és napkollektorok telepítése is történt.

Mivel a települést fekvése okán az esőzések után minden évben elönti az iszap, így a Petőfi utca felső részén mélyítették az árkot, a jövőben ezt a munkát folytatni szeretnék. Ebben az évben még megvalósítják a járda és buszöböl felújítását a Petőfi utcai felső során, illetve a Kossuth utca egy be nem fejezett szakaszán.

Színvonalas kirándulásokat szerveznek a közeljövőben

A Magyar falu programban is van egy nyertes pályázatuk, melynek célja a nemzeti és helyi identitástudat erősítése. Ebből többek között az Almamelléki Színjátszókört fejlesztik tovább. Kirándulások szervezéséhez is nyertek támogatást egy Lea­deres pályázatban. Szeptember 16-án pedig 50 fő Ópusztaszerre és Debrecenbe, 32 fő a Virágkarneválra látogat majd el.

Nyugdíjasklub is alakult a településen, illetve baba-mama és ifjúsági klub kialakítása is folyamatban van. Önerőből udvari játékokat vásároltak az óvodának, ezt a szennyvízberuházás miatt nem tudták hamarabb megtenni. A terveik között szerepel az árkok mederlapoztatása, a Magyar falu program kapcsán az óvoda épületének felújítása, továbbá a helyi templomot is felújítanák, amennyiben lesz rá pályázati lehetőség.

Jelenlegi és egykori almamellékiek találkoznak

Almamellék Község Önkormányzata 2018. augusztus 2-án Multikulturális napra, míg augusztus 3-án az Almamellékről Elszármazottak Találkozójára várja szeretettel az érdeklődőket. A rendezvényeken szeretnének minél több jelenlegi és volt almamelléki lakost vendégül látni.

Augusztus 2-án, pénteken, délután 2 órakor kezdődnek a programok, a polgármester asszony és Kim Casier nyitja meg a napot. Ezután „Hollandia és Belgium bemutatkozik” címmel kiállítás tekinthető meg a faluházban, továbbá hungarikumokból is nyílik bemutató. A holland és belga származású almamelléki lakosok szülőhazájukról beszélnek majd. Délután 3-tól jellegzetes holland, belga és magyar ételek kóstolására lesz lehetőség. Öt órától pedig Kaczor Feri mulatós műsora lesz látható a községháza színpadán.

Augusztus 3-án, szombaton, délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik az Elszármazottak Találkozója. Délután 1 órakor megkoszorúzzák a kopjafát és a helyi gyerekek ünnepi műsort adnak. Fél 2-kor a színjátszókör tagjai előadják a Tűvé-tevők című parasztkomédiát, Vermes Tímea tart musical- és operett-előadást, továbbá Hanga-Banda koncert és MancsRanch állatshow is lesz. Az estét az Effektív zenekar bulija zárja.

A település vezetői

A község polgármestere Szi­lágyiné Kadiró Erika. Alpolgármester: Pölöskei Éva. A képviselő-testület további tagjai: Herner Rudolf, Kulcsár Gábor, Tollár Mónika. Német nemzetiségi önkormányzat tagjai: Szubotics Miklósné (elnök), Schwarz József, Zsebi Józsefné.

Almamellék a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik, jegyző: dr. Zsömböli Edit. Háziorvos: dr. Solymosi Terézia, asszisztens: Pölöskei Éva. Védőnő: Nagyné Lang Anna. A család és gyermekjóléti szolgálat munkatársai: Kovács Gáborné és Szabó Ferenc. Az iskola intézményvezetője Szubotics Miklós. A tagóvoda vezetője: Brunnerné Dobor Ágnes. Plébános: Király József. Az Almamellékért Egyesület elnöke: Markó Máté. Falugondnok: Lang József.

Az önkormányzat elérhetősége: 7934 Almamellék, Kossuth L. u. 19., tel.: 73/554-023.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában