szponzorált tartalom

2020.08.27. 10:47

Megújul a művelődési ház déli épületrésze

A járványhelyzet nyilvánvalóan Dunaszekcsőn is okozott gondokat, ennek ellenére nincs megállás a település fejlesztéseiben. A képviselő-testület áttervezett, új költségvetést fogadott el az év második felére.

Annak ellenére, hogy az önkormányzat költségvetését is megterhelte a járvány elleni védekezés, ebben az évben sem maradnak el a fejlesztések, bár van olyan tervezett beruházás, amelyet a következő évre kellett halasztani. Faller János, Dunaszekcső polgármestere a veszélyhelyzet ideje alatt a nagyobb volumenű, szélesebb körű megbeszélést igénylő döntéseket elhalasztotta, és amint a képviselő-testületi munka újra megkezdődhetett, új költségvetési rendeletet terveztek.

– Az új költségvetés tervezésekor meg kellett vizsgálnunk, hogy mire, mely tervezett beruházásokra marad forrás és idő még az idén, továbbá azt is figyelembe kellett vennünk, hogy az építőipari szektor vállalkozói meglehetősen lefoglaltak, így a gépészeti felújításokat el kellett halasztanunk – mondta a községvezető. A megterhelő intézkedések miatti bevételkiesés ellenére a civil szervezetek ebben az évben is kaptak támogatást. A polgármester elmondta, áprilisban arra kérte a szervezeteket, gondolják át, hogy az év eleji igényekhez képest mekkora összegre van szükségük, milyen programokat tudnak még megvalósítani. Az egyesületek korrekt módon kevesebb összegre tartottak igényt, melyet biztosított is az önkormányzat a számukra.

Ami az idei fejlesztéseket illeti, a művelődési ház nagytermét fogják rendbe tenni, kifesteni a téli szezonra, illetve a Leader pályázati program keretében nyert támogatásból a művelődési ház déli szárnyát újítják fel. Itt a földszinti helyiségben a fúvósok szoktak próbálni, az emeleti terem pedig ifjúsági közösségi térként szolgál. A néhány hét múlva kezdődő munkálatok során homlokzati hőszigetelést végeznek, megújul a tető, nyílászárókat cserélnek és külső feljárót építenek.

A másik jelentősebb munka egy vízügyes beruházás, a Széchenyi utcában egy körvezeték kiépítését tervezik, itt ugyanis még régi vascsövek vannak, a gerincvezetékek ráadásul egyik magántelken keresztül a másikon haladnak, rendezetlen jogi viszonyok között. A fejlesztéssel tehát biztonságosabb lesz a terület ivóvíz ellátása. Az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében is pályázott, sőt orvosi eszközökre, közterületek karbantartására szolgáló munkagépre és az óvoda udvarának felújítására nyertek is támogatást. Sajnos azonban az út- és járdafelújításra beadott pályázatuk nem volt eredményes. A polgármester szerint ugyanakkor erre, valamint a ravatalozó felújítására szükség volna, de ez utóbbira még pályázni sem tudtak a kiírás kizáró feltételei miatt.

Az idén ünnepélyes keretek között avatták fel az új emlékművet

Új emlékművet avattak Trianon emlékére

A trianoni békediktátum 100. évfordulójára új emlékművet avattak a templom mellett. Faller János polgármester elmondta, az emlékmű alapját az önkormányzati dolgozók ásták ki, az alapanyag árát az önkormányzat állta, a grafikus munkákban Schmidt Zoltán segített, a kő felállítását és megformálását pedig társadalmi munkában a helyi kőfaragó, Kulutácz Zoltán végezte el.

Trombita harsog, dob pereg

A házigazdák az idén három fúvószenekart fogadnak

Szombaton immár negyedik alkalommal rendezik meg a Dunaszekcsői Fúvószenekari Találkozót, amelyen fellép a Kaposszekcsői Fúvósegyesület, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar, a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar, Pécs Város Mazsorett Együttese és a Dunaszekcsői Fúvószenekar.

A rendezvény 15 óra 30 perckor kezdődik, amikor is a falu különböző pontjairól egyesével vonulnak be a zenekarok a templomtérre. Itt közösen két zeneszámot adnak elő, majd a művelődési ház udvarában felállított sátorban az ünnepélyes megnyitót követően minden együttes bemutatja a zenei blokkját. A rendezvény ezúttal is ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.

A falu rendezvénynaptárában 8-10 olyan állandó program szerepel, amelyet minden évben szinte ugyanabban az időben rendeznek meg, bár a járványhelyzet miatt az ideiek vagy elmaradtak, vagy szerényebb körülmények között tartották meg. Augusztus első hétvégéjén ezúttal is nagy sikere volt a sok éve hagyományos Halászbúcsúnak. A soron következő program a fúvószenekari találkozó után a szeptember 12-i szüreti bál lesz.

Régóta árult házak találtak gazdára

Más községekhez hasonlóan Dunaszekcsőn is észrevehető, hogy a falusi csok bevezetése óta felpörgött az ingatlanpiac. Faller János polgármester elmondta, háromféle mozgás volt megfigyelhető a családtámogatási forma megjelenése után. Egyrészt a Mohácsi Vágóhídon dolgozók beköltözését tapasztalták, ez elősegítette azt, hogy a helyi fiatalok helyben, a ’70-es, ’80-as években épült Rózsa és Szőlő utcai ingatlanokra tudták cserélni a meglévő lakásukat. Ezeket a nagyobb alapterületű házakat hosszú évek óta árulták, örömteli, hogy 3, 4 és 5 gyerekes családok költöztek ide. A Duna parti ingatlanok esetében is számos tulajdonoscserére került sor. Ezeket a házak a 80-as, 90-es években épültek, a 2008-as válság hatására azonban ebből többet árulni kezdtek, évekig másfél-kétmillió forintra tartották őket, az utóbbi időszakban ezek a házak is magasabb áron, 7-8 millió forintért keltek el.

A település kedvező helyen van, hiszen a nagyobb városok fél vagy egy órán belül megközelíthetőek, de akár egy fővárosi kulturális programra is két órán belül fel tudnak jutni az itt élők.

Tóth Andrea továbbra is gyűjti a sikereket

Dr. Tóth Andrea csupán 2015-ben kezdett versenyezni, fokról fokra, évről évre lépett felfelé a kettesfogatok kategóriájában, mígnem tavaly nőként és baranyaiként is elsőként jutott ki a kettesfogathajtó világbajnokságra.

2019 már a harmadik évada volt a legfelső, A kategóriában versenyző sportolónőnek, és tavaly összesen 11 versenyen vett részt a szabadtéri szezonban és igen szép eredményeket szerzett a megmérettetéseken.

A kettesfogathajtó világbajnokságot a németországi Drebkauban rendezték meg 2019 szeptemberében, ahol a 82 indulóból a 45. helyen végzett, a hat induló magyar közül pedig negyedik lett, de akadályhajtásban jobban teljesített, mint a címvédő világbajnok, Hölle Martin, ugyanis a magyarok között a második lett, ifj. Dobrovitz József után.

Magyarországon a szabadtéri szezon első két versenyét június végén az országban párhuzamosan Dunaszekcsőn, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón rendezték C kategóriában, azaz akadályhajtásban. A hajtó a dunaszekcsői délelőtti versenyen a hetedik helyen végzett, délután, a vadászhajtásban azonban kiköszörülte a csorbát, és az élen fejezte be a versenyt.

Egy héttel később, július elején pedig a mezőhegyesi állami ménesben rendezték az idei első A kategóriás, háromszámos nemzeti versenyt, melyen remek teljesítményt nyújtva mind díjhajtásban, mind maratonban és akadályban, a 32 induló kettesfogat közül összetettben végül az előkelő harmadik helyen végzett.

A település vezetői

A több mint kétezer fős község polgármestere Faller János, alpolgármestere Szabó Gergely. A képviselő-testület további tagjai: Husti Katalin, dr. Metz Judit, Papp Csaba, Prucs András, Sándor József Benedek.

A dunaszekcsői közös önkormányzati hivatal munkáját dr. Benedek Zoltán irányítja. A Szekcsői Németek Kisebbségi Önkormányzat elnöke Schmidt Gabriella, a Roma Nemzetiségi Önkormányzaté Alabert István. A rendkívül aktív Dunaszekcsőért Alapítvány elnöke Baloghné Kiss Gyöngyi. A Dunaszekcső Sportegyesület 2020 elnöke Papp Csaba, a horgász egyesület vezetője Bátai Ferenc, a vadászok szervezetének élén Tóth András áll. A dunaszekcsői ipartestület elnöke Schmidt József.

A Dunaszekcsői Fúvószenekar vezetője, karnagya Alföldi Balázs, a Dunaszekcsői Fúvósok Egyesület elnöke Hermanné Märcz Éva. Dunaszekcső háziorvosai Dr. Bóna Károly és Dr. Pálos Ferenc, fogorvos Dr. Oláh Tibor, a védőnői feladatokat Kárpáti Csaba látja el. A település katolikus plébánosa Kürtösi Krisztián Bátaszékről, segítője Sümegi József diakónus, a református lelkész Szabó Ildikó Rozália. Az önkormányzat címe: 7712 Dunaszekcső, Kossuth Lajos u. 35. Telefon: 69/335-121. A település sok hasznos információt, érdekességet tartalmazó honlapja a www.dunaszekcso.hu címen látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában