szponzorált tartalom

2018.04.06. 10:00

Megvalósultak a tervek

Örömteli eseményre kaptak meghívást szerdán délelőtt a környező települések polgármesterei, valamint dr. Hargitai János országgyűlési képviselő Beremendre. A számos pályázati forrást nyert nagyközség nem csak a helyiek érdekében fejlesztett, az Alapszolgáltatási Központ szerdán átadott, új épületében végzett munka ugyanis 25 település lakóit érinti. A beruházás több okból is jó ütemben történt, minderről Theisz Ferenc polgármester számolt be a résztvevőknek.

A polgármesteri hivatal mellett, a részben önerőből, részben pályázati forrásból felújított épületben kapott helyet a 25 települést érintő Alapszolgáltatási Központ. A gyermekvédelmi, családsegítő és szociális alapellátási intézményt már régóta szeretnék egy helyre költöztetni, ugyanis eddig az idősek otthonának egyik szárnyában, illetve a bölcsőde mellett működött az intézmény. Régóta várják, hogy a szolgáltatást egy helyre tudják költöztetni.

Theisz Ferenc a szerdai ünnepélyes átadón elmondta: minden szükséges engedély megérkezett, ezért tulajdonképpen már a hétvégén költözhetnek a szociális feladatokat ellátó szakdolgozók. Mint fogalmazott, a bölcsőde bővítése miatt már nagyon szeretnék, ha felszabadulna az ott jelenleg foglalt helyük. A bölcsődei férőhelyek bővítésére, a bölcsődei nevelés feltételeinek javítására a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázott az önkormányzat, amelyre több mint 140 millió forintot nyertek.

– Beremenden évtizedek óta működik bölcsőde, pár évvel ezelőttig csupán 50-60 százalékos kihasználtsággal, az utóbbi években viszont nagy örömünkre egyre több gyermek van, emiatt azonban férőhelyproblémáink is akadnak. A beruházással azonban ez is megoldódik, nem lesz várólista a bölcsődei helyekért – mondta Theisz Ferenc. Hozzátette, az óvoda is bővült, a képviselő-testület még tavaly döntött arról, hogy a meglévő három csoport mellé egy negyediket is indít, a 75-ről 95 férőhelyesre emelt óvoda már telt házas.

Az Alapszolgáltatási Központ egy helyre költöztetésével egy másik probléma is megoldódik, ugyanis az Idősek Szociális Otthona egyik szárnya felszabadul. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a jelenleg 50 férőhelyes otthont bővíthessék. A polgármester szerint – bár még csak szóban érintették a témát a képviselők – 65-70 férőhelyes is lehet a gondozási központ, amelynek jelenleg hosszú a várólistája.

A polgármester örömmel számolt be arról is, hogy a hivatal felújítására mintegy 15 millió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat, így még ebben az évben energetikai korszerűsítéssel újul meg az épület.

A vízhálózat felújítására is készülnek

Theisz Ferenc polgármester a rendezvényen idézte fel, hogy a választási ciklus elején milyen megoldandó problémákat látott Beremenden. Az egyik legégetőbb probléma a hulladéklerakó rekultivációja volt, amelyet az önkormányzat már megvalósított. A vízhálózat, valamint a szennyvízelvezető rendszer fejlesztése szintén fontos feladat Beremenden, utóbbira most nyílhat lehetőség, ugyanis európai uniós pályázaton nyertek 280 millió forintot a szennyvízhálózat kiépítésére, illetve a szennyvíztelep felújítására. Az önkormányzat a távolabbi jövőre is gondolva elkészíttette a vízhálózat rekonstrukciójának terveit is.

– Komplett tervdokumentációnk van arra az esetre, ha ilyen jellegű pályázatot írnak ki, akkor azonnal be tudjuk nyújtani a kérvényünket a megvalósításhoz szükséges anyagi támogatásra. Ha pedig nem írnak ki pályázatot, akkor a fenti beruházások befejeztével önerőből kezdjük el a munkát, akár szakaszaiban – fogalmazott Theisz Ferenc.

Meghatározó szerepet tölt be a térségben

A beremendi önkormányzat ünnepélyes projektindító rendezvényén dr. Hargitai János országgyűlési képviselő is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében visszaidézte, hogy a választási ciklus kezdete óta mi mindent sikerült véghez vinniük. Mint fogalmazott, az állami költségvetés nem olyan volt, mint a beremendi, amely mindig a saját lábán állt.

– Az, hogy a beremendi költségvetés mindig stabil volt, nyilvánvalóan elsősorban a beremendi cementgyárnak, mint nagy adózónak köszönhető, de az is kellett hozzá, hogy a település nem csak költött, hanem gazdálkodni is tudott. Elsősorban gazdálkodott és csak utána költött – emelte ki.

Hozzátette, a körzetéhez tartozó 104 települése közül Beremend meghatározó szerepet tölt be. A két és félezer lakosságszámú nagyközségbe jócskán érkeztek fejlesztési források, számszerűleg összesen több mint 1,1 milliárd forint. Beremend nem adósodott el, ezért plusz forrásokat kaptak működésre, a rendezvényház nem csak a saját lakosainak igényei miatt épülhetett, hanem a település a térségi szerepvállalását szeretné ezzel biztosítani.

Az országgyűlési képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, nincs mindenhol egy nagy adózó, ezért a kistelepülésekre is kiemelt figyelmet fordítottak az elmúlt években.

Egy olyan nagyközség, mint Beremend, amely városi rangot dédelget, helyesen vállalja fel, hogy a térség mozgatórugója legyen.

Bővítik a községi konyhát is

Az Új Dunántúli Napló szerdai lapszáma, valamint egy, az önkormányzati képviselők által aláírt nyilatkozat lapult abban a kapszulában, amelyet a rendezvényterem alapkőletételével a földbe helyeztek az ünnepségen. A képviselők az utókor számára aláírásukkal is nyomatékosították, hogy mindannyian támogatták a rendezvényterem megépülését. Mint a polgármester elmondta, eddig a nagyobb beltéri rendezvény helyszínéül a tornatermet kellett kijelölni, az pedig nem arra való.

– Úgy gondolom, hogy ezzel is több évtizedes problémát oldunk meg, hiszen a környék egyik legnagyobb rendezvénytermét építjük meg – mondta Theisz Ferenc.

Az épületben modernizálják a konyhát, majd a jelenleg 50 férőhelyes éttermi rész bővítésével lehetővé válik, hogy nagyobb községi rendezvények, iskolai ünnepségek helyszínéül szolgáljon.

A kialakított rendezvényterem a tervek szerint 250-300 fő befogadására lesz alkalmas és ami a hétköznapokat illeti, az iskolásoknak sem kell majd sorban állni ahhoz, hogy nyugodtan meg tudjanak ebédelni.

Dédelgetett álmuk egy elkerülőút

A polgármester a jövőre tekintve elmondta, a már említett vízhálózati rendszer felújítása mellett szeretnék a település útjait mentesíteni a nehézgépjárművektől egy elkerülőút építésével. Ezzel valóban nyugodt, kisvárosias légkört teremthetnének az itt élők számára.

Theisz Ferenc azt is hangsúlyozta, Beremenden nagyon fontos a közfoglalkoztatás. Az önkormányzat több éve 35 hektáron gazdálkodik, a megtermelt zöldségekhez és gyümölcsökhöz a helyiek kedvezményesen juthatnak hozzá, illetve az önkormányzat konyháját is ebből látják el. Köszönetet mondott Uzonyi Andrásnak, a Beremend Zrt. vezetőjének és a Duna-Dráva Cement Kft.-nek is a településnek nyújtott folyamatos segítségért.

– Nem csak az adókat fizetik rendben, hanem a településen élőket ellátják munkával, így egyre több embert tudnak foglalkoztatni – mondta.

Az önkormányzat saját forrásból 340 négyzetméteres fedett csarnokot is épített, melynek már csak a befejező munkálatai vannak hátra, így biztonságban tudják majd a nagy értékű, a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen munkagépeiket.

A település vezetői

A 2500 lakosú nagyközség polgármestere Theisz Ferenc. Alpolgármester: Böbék Lajos. A képviselő-testület többi tagja: Apró László, Benedek Sándor, Illés László, Juhász Anett, Kondor Zsolt. Jegyző: dr. Kerekes Ferenc. Beremendi Német Önkormányzat: Valkainé Képiró Petra (elnök, BNÖSZ), Röss Norbert (BNÖSZ), Tar Krisztián (BNÖSZ). Beremendi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat: Kölczéné Sztévics Judit Anna (elnök, Horvát Szövetség), Kalmár Istvánné (Horvát Szövetség), Zsoldos Diána (Horvát Szövetség).

Beremendi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója: Tekauer Aranka. A bölcsőde vezetője: Herceg Csabáné. A Napsugár Óvoda vezetője: Sziliné Németh Tímea.

Az Idősek Szociális Otthonának vezetője: Horváthné Horváth Ildikó. Az Alapszolgáltatási Központ vezetője: Kubatovné Kelemen Anita.

A Közművelődési és Iskolai Könyvtár vezetője: Benedek Sándor. A konyha vezetője: Barics Pálné. Mezőőr: Halász Ferenc. Háziorvosok: dr. Peitl Emőke, dr. Meszlényi Mónika, fogorvos: dr. Baumholczer Judit. Helyettes védőnő: Némethné Gettó Mónika.

Plébános: Benchea Celestin. Református lelkész: Balogh László.

A Beremendi Rendőrőrs vezetője: dr. Fenyvesi András. A Postahivatal vezetője: Gerle Attiláné.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában