szponzorált tartalom

2020.02.10. 10:06

Mérnökbál, ragyogó sikerrel

A hagyományoknak megfelelően a Baranya Megyei Mérnöki Kamara 2020. február 8-án, szombaton a Palatinus Szálló Bartók termében ismét ragyogó hangulatú estéllyel, a 23. Mérnökbállal ünnepelte az elmúlt esztendő mérnöki sikereit és díjazottjait.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hagyományoknak megfelelően a Baranya Megyei Mérnöki Kamara 2020. február 8-án, szombaton a Palatinus Szálló Bartók termében ismét ragyogó hangulatú estéllyel, a 23. Mérnökbállal ünnepelte az elmúlt esztendő mérnöki sikereit és díjazottjait.

A bálon a Baranya Megyei Mérnöki Kamara elnöke, dr. Kukai Tibor több szakmai intézmény, illetve testület vezető személyiségét is köszöntötte. Vendége volt az estnek dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere, Riegl Gábor, Siklós polgármestere, Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, és dr. Virág Rudolf, az MMK főtitkára is. A PTE rektorának képviseletében eljött a Műszaki és Informatikai Kar dékánja, prof. dr. Medvegy Gabriella DLA építész, továbbá jelent volt prof. dr. Bachmann Bálint, a PTE Műszaki és Informatikai Kar Breuer Marcell doktori iskolájának vezetője, a budapesti Metropolitan University (METU) rektora, valamint dr. habil Kondor Tamás DLA építész, a PTE MIK általános és stratégiai dékánhelyettese. A PTE Kancellária képviseletében Berkes György műszaki és szolgáltatási igazgató és Sillye Imre PTE beruházási főmérnök vett részt az esten. A Csongrád Megyei Mérnöki Kamarát pedig dr. Csenke Zoltánné MMK elnökségi tag képviselte.

Megjelentek az eseményen Pécs városában közismert, köztiszteletben álló nem mérnök foglalkozásúak is, valamint a mérnöktársadalom jelentős személyiségei: zsúfolásig megtelt a Palatinus Szálloda bálterme mérnökökkel, hozzátartozóikkal és barátaikkal.

Az estély résztvevőit dr. Őri László a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, és Nagy Csaba országgyűlési képviselő, valamint prof. dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja köszöntötte. A bált Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitotta meg.

A hagyományoknak megfelelően a bálon pezsgővel köszöntötték a 2019 évben kitüntetett mérnököket. Az „Év Mérnöke 2019” elismerést négyen kapták meg a BMMK tagjai közül: Csongrádi Zsolt földmérő mérnököt a Geodéziai és Geoinformatikai szakterületen, Berta Márton gépészmérnököt az épületgépészeti szakterületen, dr. Fülöp László okl. gépészmérnököt az épületgépészeti szakterületen, valamint Kiss Dezső villamosmérnököt a hírközlési és informatikai szakterületen díjazták. A BMMK pedig „Örökös Tag” címet adományozott Nagy Ferenc épületgépész technikusnak a Baranya Megyei Mérnöki Kamara alapítása óta végzett tevékenysége és szakmai életműve alapján.

A 2019. Év Aranygyűrűs mérnöke címet a BMMK elnöksége Tiderenczl József faipari mérnöknek, környezetvédelmi szakmérnöknek adományozta, mely kitüntetést a Baranya megyei közgyűlés megyenapi ünnepségén vette át.

Már a legújabb technológiákat alkalmazzák

A 23. baranyai mérnökbálra eljött Nagy Gyula is, a Magyar Mérnök Kamara elnöke, akit a mérnöktársadalmat érintő aktuális problémákról, teendőkről kérdeztünk.

– Mi a XXI. századi környezetvédelmi és globalizációs kihívásokban a szerepe a mérnököknek?

– Meg kell találniuk minden esetben a válaszokat, legyen az szökőár, hatalmas területeken pusztító tűz, vagy mindent elsöprő földrengés, földcsuszamlás.

– Talán még ennél is többről van szó, hiszen új technológiákat alkalmazva születnek meg ezek a válaszok.

– Valóban, elég csak arra gondolni, hogy 2006-ban jelent meg az első iPhone, napjainkban pedig már egy egész erőművet teszünk a zsebünkbe. A társadalmi változások ugyancsak egyre nagyobb igényekkel jelentkeznek. Vegyük például Kínát. Húsz éve még a többség biciklivel járt, ma meg már autóval, ráadásul elektromos meghajtással. Ebben tehát óriási felelőssége van a mérnököknek, és a mérnöki kamaráknak is, hogy megfelelő háttérsegítséget biztosítsanak.

– Mi most a mérnökkamarák legfontosabb teendője?

– A mérnökök fő fegyvere a tudásuk. A kamaráknak pedig az a kiemelt feladatuk, hogy az új elvárásokhoz igazodó tanrendek szülessenek, a gyakorló mérnököket pedig évről évre felkészítsék a piaci igényekhez használható új ismeretekből. Így például a kamara berkein belül beruházáslebonyolító és épületinformációs mesterképzések zajlanak.

– Mennyire veszik figyelembe a javaslataikat, milyen a beleszólási lehetőségük a mérnököket érintő jogszabályváltozásokat illetően?

– Elvárjuk, hogy a kamarával rendszeresen és minden esetben egyeztessen a kormány. Persze akadnak gyors döntések, amikor erre nincs lehetőség, de meghatározó kérdésekben igyekszünk mindig kifejteni a véleményünket.

– Mennyire erős a baranyai mérnökök kollektívája?

– Országos kamarai szinten nagyon elégedettek vagyunk velük. Jó a kapcsolatunk, együtt tudunk dolgozni, és jelzésértékű, hogy az elnökségünkben is van baranyai képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában