szponzorált tartalom

2020.08.19. 10:11

Mindenkit szeretettel vár augusztus 20-án ingyenes szabadtéri ünnepi hangversenyére a Pannon Filharmonikusok!

Izgalmas, sokszínű zenei csokrot állított össze a zenekar erre az alkalomra, amely Erkeltől a legnemesebb filmzenéig ível, így remélik, hogy mindenki talál benne kedvére valót egy tartalmas nyáresti kikapcsolódáshoz, ünnepléshez. Az ünnepi hangversenyt a hála ihlette, a régen élt és kortárs magyar zeneszerzők műveivel az együttes Magyarország államalapítása előtt tiszteleg a Dóm téren.

Műsorukat úgy állították össze, hogy a színpadon méltó és egyben izgalmas találkozást nyújtson a legnagyobb magyar zeneszerzőink közül Erkel Ferenc, Kodály Zoltán , Dohnányi Ernő klasszikusabb zenéje Rózsa Miklós filmtörténeti hatású muzsikájával.

Rózsa itthon még talán kevésbé ismert magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző. A közel száz filmzenéjéről ismert komponista a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett maradt. Hollywood folyamatos felkérései mellett rendszeresen adott komolyzenei hangversenyeket is.

Partitúráit aprólékosan állította össze, a gondosan, magas színvonalon komponált hangok szépsége és varázsa a szakmát és és a közönséget is elkápráztatja. Magyarul Elbűvölve a címe (eredetiben Spellbound) az 1945-ben készült fekete-fehér amerikai nagyjátékfilmnek, amelyet a világhírű Alfred Hitchcock rendezett. Az alkotás több filmtörténeti jelentőségű elemmel bír: Salvador Dalí tervezte a híres álomjelenetet, de kiemelkedő Rózsa elképesztő színvonalú, Oscar-díjas filmzenéje, amelyben ő alkalmazta először az orosz teremint, az egyik legelső elektronikus hangszert. Ezek az elektronikus melódiák később más filmek dallammotívumaiban is megjelentek.

A Spellbound Concerto zongorára és zenekarra című műve valójában egy zongoraverseny kvalitásaival bír, Magyarországon alig hangzott még el, Hodozsó György zongoraművész erre az ünnepi alkalomra készült fel a műből. Rózsa Téma,variációk és finálé című darabja, valamint az El cid hangzik el még el. Ez utóbbi az arabok ellen sikereket elért lovagvezér, a kasztíliai El Cid történetét elmesélő 3 órás nagyjátékfilm címe is, amelynek női főszerepét Sophia Loren alakította.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operája hamar kiemelkedik kora zeneművei közül. A kortársaknak szóló üzenetei, a zenéjében rejlő értékek, magával ragadó dallamvilága az európai operairodalomban is új irányt képviselt. Ha felhangzik legismertebb motívuma, talán mindannyian emlékszünk és dúdoljuk a zenekarral.

Kodály Zoltán személyes élményből táplálkozva szerezte szvitszerű darabját, a Marosszéki táncokat, a hat dallamot összefűző tétel dallamait Székelyföldön gyűjtötte még az I. világháború előtt.

Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész, karmester és pedagógus, azaz sokoldalú muzsikus volt, az est folyamán Szvit nagyzenekarra című műve hangzik el.

A hangversenyen Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere dirigál, Bősze Ádám konferál.

A hangverseny 19.30 órakor kezdődik a Dóm téren, rossz idő esetén az előadások esőhelyszíne a Kodály Központ, ahol az ülőhelyre szóló szabadtéri jegyek is érvényesek lesznek, a végleges helyszínről többek között honlapjukon adnak tájékoztatást a koncert napján délután.

Az előadás ingyenes, de előre megváltandó regisztrációs jegyhez kötött, egyszerűen online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Kodály Központ jegypénztárában személyesen is igényelhető.

A nézők nem helyre szóló jeggyel, de kizárólag ülőhelyet elfoglalva vehetnek tehát részt az előadásokon, így zenekar arról is tájékoztatta közönségét, hogy a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában