Mindenkit várnak a Pellérdi Juniálisra

Idén immár 16. alkalommal rendezik meg a Pellérdi Juniálist valamint a Szomszéd és Testvértelepülések Találkozóját június15-én, szombaton a Brázay-kastély parkjában.

Az idén is érdekes, szórakoztató programokkal készülnek a Pellérdi Juniálisra, a Szomszéd és Testvér Települések Találkozójára a szervezők. Tajti Zoltán, Pellérd polgármestere elmondta, a Juniális immár hagyományosan az év legjelentősebb kulturális eseménye Pellérden, a programok között pedig minden korosztály megtalálhatja a számára legérdekesebbet.

Az egész napos rendezvény otthont ad a Szomszéd és Testvértelepülések Találkozójának is, amely kulturális és szabadidős programjaival, játékos sportvetélkedőivel igyekszik közelebb hozni egymáshoz a szomszédos, valamint a testvértelepülések lakóit, vezetőit. Ebből az alkalomból az idén is Pellérdre várják a kárpátaljai testvértelepülés, Szalóka 16 fős küldöttségét. A kilátogató vendégeknek gasztronómiai és borbemutatóval készülnek és az idén sem marad el a főzőverseny, amelyre körülbelül húsz csapat, baráti társaság szokott nevezni.

A program szokásosan reggel hat órakor kezdődik a horgászversennyel, nyolc órakor pedig hagyományosan ébresztőt fújnak a Brázay-kastély tornyából. Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Csirke József Labdarúgó Emléktornát, a mindenki által kedvelt lángosos reggeli pedig fél tízkor kezdődik.
A rendezvényt a Siklósi Apró Paták Lovas Sport Egyesület programja színesíti, az érdeklődők lovagolhatnak, íjjal lőhetnek és kipróbálhatják a fúvócsövezést is. A közös ebéd után a a résztvevők kóstolhatnak a nyugdíjas klub által készített „Nagymamák sütijéből”, majd a pellérdi borosgazdák boraiból.

Délután 16 órától a gyerekeket várják a színpad köré, a Hangerdő társulat interaktív gyerekkoncertjére, majd 17 órától a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek előadásában Táncdalfesztivállal kezdődik a sztárműsorok sora. Fellép Solymos Tóni, a Brassdance fúvós show, a Sláger és Muzsika TV-ből ismert Cairo együttes, 21 órától Vikidál Gyula ad rockkoncertet. 22 órától tűzi, vízi és lángshow kápráztatja el a közönséget, majd a Harold zenekar adja a talpalávalót az éjszakai utcabálon.

Programok
6.30–10.00 Horgászverseny
8.00 Zenés ébresztő a Brázay kastély tornyából
9.00–13.00 IX. Csirke József Labdarúgó Emléktorna
9.00–12.00 Gasztronómiai bemutató, főzőverseny
9.30 Jó reggelt, Pellérd! – Tajti Zoltán polgármester köszöntője
9.30–10.30 Közös reggeli
9.00–17.00 Veterán Katonai Járművek bemutatója
10.00 Rókavadászat
10.00–12.30 Célba dobós játék gyermekeknek, Kézműves Klub játszóháza, Életreform Egyesület bemutatója
10.00–17.00 Siklósi „Apró Paták” Lovas Sport Egyesület programja, lovagoltatás, íjászat 2D-s célokra, fúvócsövezés, középkori fegyverasztal, hétpróbaverseny
10.00–18.00 Kalandtár – Euro Bungee – 4 asztalos és váras fedett légvár
10.00–16.00 Lovagoltatás a gombánál
11.30 Szomszéd és testvértelepülések köszöntése – köszöntőt mond Tajti Zoltán polgármester
12.00–14.30 Közös ebéd – gasztrozsűrizés
14.30 Nagymamák sütije – kóstoló
14.30–15.30 Pellérd és szomszéd települések csoportjainak műsora
16.00–18.00 Pellérdi borosgazdák és barátaik – borbemutató és borkóstoló
16.00 Hangerdő társulat – interaktív gyermekkoncert kicsiknek és nagyoknak
17.00 „Táncdalfesztivál” – a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek előadásában
18.00 Solymos Tóni (Express) műsora
18.50 Brassdance fúvós show
20.00 Cairo együttes műsora
21.00 Vikidál Gyula koncert
22.00 Tűzi, vízi és lángshow
22.00–02.00 Utcabál a Harold zenekarral

Kamerákat telepítenek Szőlőhegy több pontjára

Több jelentős beruházást valósít meg az önkormányzat saját forrásból. Folytatódik a közvilágítás korszerűsítése, LED-es lámpákra történő cseréje, illetve heteken belül sor kerül Szőlőhegyen a közvilágítás kiépítésére. Csaknem 120 LED-es lámpatestet szerelnek fel, emellett pedig kamerarendszert telepítenek a szőlőhegyi csomópontok és szemétlerakók közelébe az áldatlan illegális szemétlerakások megszüntetése, illetve megelőzése érdekében. További jó hír az itt lakóknak, hogy az egyik szolgáltató távközlő kábelekkel látta el a szőlőhegyi utcákat, ezzel az itt élő 6-800 lakó számára is elérhetővé vált az internet.

Tajti Zoltán polgármester a pályázatokat érintve elmondta, már készülnek a tervei a Pellérd, Pellérdközpont, iparterület és Aranyosgadány közötti kerékpárútnak, mely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 368 millió forint támogatásból épülhet meg. Emellett a Klebelsberg Központ pályázati projektjének köszönhetően a Pécsi Tankerületi Központ fenntartásában álló Pellérdi Általános Iskolában 600 millió forintos beruházás keretében bővítik az intézményt, több új tan- és szaktanterem, valamint egy 500 fős étterem épül. A beruházások után a kővágószőlősi és a görcsönyi iskola felső tagozatosai is ide fognak járni.

– Természetesen előkészülünk a Magyar Falu Program kiírásaira is, pályázni szeretnénk szolgálati lakásra, a belterületi utak és járdák felújítására, a temetői sétányok kiépítésére és a ravatalozó előtetőjének megépítésére, valamint időszerű az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítése is – mondta a községvezető.

Huszonhárom telek már elkelt az ipari parkban

A pellérdi önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal közös konzorciuma 366,96 millió Ft, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból fejlesztette a Pellérdi Keleti Iparterületet, közismert nevén a volt lőszerraktárt.

Pécs Kertváros felől Pellérdre utazva láthatjuk, hogy a volt lőszerraktár területén az elmúlt években magánberuházás keretében új üzemcsarnokok épültek fel. Ma még valószínűleg kevésbé látványos, ugyanakkor a terület további fejlődése szempontjából rendkívül fontos volt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-1.1.1-15 „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című pályázati kiírás keretében a pellérdi önkormányzat közművel látta el a 16 hektáron elterülő teljes iparterületet és rendezte annak környezetét. A projekt március végén zárult.

– Huszonhat önálló telek kapott víz- és szennyvízbekötést, megújult a belső úthálózat, ennek részeként megoldódott a csapadékvíz-elvezetés, valamint az út mellett új közvilágítás épült. A terület biztonságáról új kerítés, kamerarendszer és sorompó gondoskodik – mondta Tajti Zoltán, Pellérd polgármestere. Hozzátette, a pályázat keretében felújították és kibővítették a fogadóépületet, valamint a terület karbantartását szolgáló gépek tárolására alkalmas üzemcsarnok is létesült. Az összképet mindezek tovább javítják.

A fejlesztésnek köszönhetően már több vállalkozás is jelentkezett telephely-létesítési szándékkal, sőt Tajti Zoltán polgármester elmondta, eddig 23 – főként az asztalos, lakatos, raktáros, szállítmányozó területeken működő – cég vásárolt telket, nekik két évük van arra, hogy felépítsék az üzemüket.

A községvezető szerint azt egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mennyi embernek biztosítanak helyben munkalehetőséget ezek a cégek, vállalkozások, azonban kétségtelen, hogy ezeken a beruházásokon keresztül tovább élénkül a helyi érdekű gazdaság, a helyben biztosított munkahelyek számának emelkedésével pedig bővülnek az itt élők lehetőségei is.

A település vezetése biztos abban, hogy a többi telekre is találnak vevőt a közeljövőben.

A település vezetői

A 2400 fős település polgármestere Tajti Zoltán. Alpolgármester: Bodai Tiborné. A képviselő-testület tagjai: Dékány Nándorné, dr. Nagy Róbert, Hegedüsné Hegyi Edit, Ravadics Jánosné, Kőrösiné Somlyai Mária. Jegyző: Dávor Lászlóné. Aljegyző: Kerepesi Jánosné. Az általános iskola igazgatója: Varga Ágnes, az ÁMK igazgatója: Pankotainé Pál Evelin. Pécsi nagyprépost pellérdi plébános: dr. Horváth István. Református lelkipásztor: Kovách Péterné Mészáros Erzsébet. Háziorvos, gyermekorvos: Molnárné dr. Csillag Edina, fogorvos: dr. Fulmer András, védőnő: Jakab Andrásné. Mezőőr: Dömse László. A Pellérdi Közüzemi és Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője: Krum István. Az önkormányzat címe: 7831 Pellérd, Fő tér 4.

A településen összesen 22 civil szervezet működik, az önkormányzat minden szervezettel jó kapcsolatot tart fenn, illetve a lehetőségekhez mérten a hivatal támogatja is a civileket, akik önálló, egyesületi programokat és az egész települést megmozgató rendezvényeket egyaránt szerveznek.

Elmondható, hogy Pellérden a közmunkaprogram szinte teljesen megszűnt. Amíg évekkel ezelőtt 60-65 közmunkás dolgozott, mára mindenki el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Az önkormányzat kötelező feladatait pedig a Pellérdi Közüzemi és Vagyonkezelő Kft. alkalmazásában álló dolgozók látják el.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
MVM ZENERGIA – fény, zene  és egy közösség ereje
A második tárgytalan
Mészáros Rita
Rendszerhiba miatt postázták többször a csekkeket
különleges gondolkodás / 38 perce
A pizzaevést tanulmányozták az anti-Nobel nyertesei
A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 ezer milliárd dollár pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában.
Gyász
"Lelked reméljük békére talált S TE már a mennyből vigyázol majd reánk." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SPENGLER ÁRMIN volt hásságyi, majd ellendi lakos életének 92. évében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én a 13 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Tisztelettel kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Eltelt egy év már nem látunk többé, de szívünkben itt leszel mindörökké." Fájó szívvel emlékezünk MESTER MIHÁLY halálának 1. évfordulóján. "Maroknyi fény, tengernyi bánat és mélységes csend maradt utánad. Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök mosolyod még most is látjuk, nevetésed még most is halljuk, hogy belépj az ajtón, még most is várjuk. Idézzük szavaid, tetteid, emléked. Örökké szeretünk, s nem feledünk Téged!" Szeretteid
Fájó szívvel emlékezem DR. PÉTERFALVY ISTVÁN halálának 1. évfordulóján. „Eltelt egy év, már nem látlak többé, de szívemben itt leszel mindörökké. Bármilyen csodás a világi élet, pótolni nem tud soha senki Téged! Hiányod elviselni nehéz és míg szívem dobban Te örökké benne élsz!" Szerető feleséged: Júlia
Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy MASSÁNYI CSILLA 2019. szeptember 6-án életének 82. évében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 18-án 14 órakor lesz a szigetvári kanizsai temetőben. Megköszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló rokonság
Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága szerettünk, SCHULTHEISZ HENRIK komlói lakos 82 éves korában betegségben elhunyt. Szűk családi körben hamvait a pécsi köztemetőben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, kedves rokonunk, KISS SÁNDORNÉ Zsuzsa 73 éves korában, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2019. szeptember 17-én 13 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KRESZÁN MIHÁLY 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 18-án 14 órakor lesz a bogádi templomban. Végső nyugalomba a pécsbányai temetőben helyezzük szűk családi körben. Kérjük, hogy csak egy szál virággal búcsúzzanak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZENÁSZNA SÁNDORNÉ Franyó Mária 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 19-én, 15 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY GYÖRGYNÉ Ferth Anna volt villányi lakos 2019. augusztus 31-én elhunyt. Temetése 2019. szeptember 20-án, 15 órakor a villányi temetőben lesz. Előtte szentmise 14.15 órakor. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy WERNER HENRIK életének 81. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. szeptember 13-án, a 16 órakor kezdődő gyászmise után lesz a szederkényi temetőben. Gyászoló szerettei
Szomorú szívvel, megrendülve tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, KÁMÁN LÁSZLÓ 74 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 16-án 13 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló felesége, gyermekei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy PÉNZES GÁBOR 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 16-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy dísztermében. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. HEDERICS ISTVÁN 59 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 16-án 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy dísztermében. Kérjük koszorút ne hozzanak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PATAKI JÁNOSNÉ szigetvári, volt kishárságyi lakos 75 éves korában váratlanul elhunyt. Búcsúztatója 2019. szeptember 13-án 15 órakor lesz a szigetvári Kanizsai temetőben. A gyászoló család
Megrendülten tudatjuk, hogy SZÉLL ATTILA JÁNOS kékesdi, volt pécsi lakos 55 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 12-én 15 órakor lesz a kékesdi temetőben. Gyászoló barátai, ismerősei