szponzorált tartalom

2020.09.28. 09:47

Idén a Villányi Vörösbor Napok váltják a hagyományos Villányi Vörösbor Fesztivált

Itt az ősz, ezúttal nem a megszokott módon, hiszen az intézményeknek fel kellett készülniük az új helyzetre. 2020-ban másként kezdték a tanévet a diákok, szüleik, tanáraik és a nevelési évet az ovisok. De az élet valamennyi területén változás következett be, melyhez alkalmazkodni kell és kellett. 

Zs. K.

A városvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest mindig megtalálja a legjobb megoldást a felmerülő problémákra. Bármilyen területről is legyen szó: az önkormányzatról, a projektekről vagy a rendezvényekről. Nem lehetett megállás, rugalmasan kellett venni az akadályokat, folyamatosan újratervezni, annak érdekében, hogy haladjanak a dolgok. A város életében a fejlődés nem állhatott meg, a projekteknek folytatódniuk kellett: vagy az előkészületét segítették, vagy háttérmunkát végeztek, vagy a kivitelezésük indulhatott meg.

Ahogyan a régóta várt 5707 jelű út felújításánál is, mely jelenleg is zajlik. A Villány-Villánykövesd kerékpárútprojekt műszaki tartalmának változása, valamint a közút felületét érintő ívkorrekciók elmaradása miatt megkezdődött a két ív (a Bormalomnál, valamint a vasútállomás és a Csányi palackozó közötti kanyar) jelenlegi nyomvonalának felújítása. A Villány-Virágost érintő szakasz munkálatai is megkezdődtek, szeptember 23-án pedig az 5707 jelű Villány-Újpetre összekötő út aszfaltozási munkáit is elkezdik a Baross Gábor utcában. A területen folyamatosan haladnak a kivitelező munkatársai.

– Ez a projekt a megvalósulása felett érzett örömön túl persze nehézségekkel is jár, illetve nagyfokú együttműködésre van szükség a lakosok részéről. Örömmel mondhatom, hogy a villányiak megértették, elfogadták, hogy most a belvárosban a közlekedés néha kicsit nehézkes, és partnerek a projekt sikerességében – mondta Mayer István polgármester.

A projektek mellett a rendezvények, azok elmaradása, megtartása, újragondolása is nagy kérdőjel volt Villányban.

Természetesen a szervezők itt is mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez, és a legjobbat hozzák ki belőle. 2020-ban a nagy hagyományokkal rendelkező, országosan is ismert, számos turistát fogadó Villányi Vörösbor Fesztivál elmaradt. A város vezetése azon igyekezett, hogy a lakosok és a vendégek ne a hiányt érezzék, hanem azt, hogy minden helyzetre megoldást találnak. Ezért kisebb rendezvényekkel indították a szezont, mint a FröccsMozi, majd a Szüreti Sváb Napok. A hangsúly is áthelyeződött kicsit, hiszen a zenés műsorok helyett inkább a kézműves és szakmai programok kerültek előtérbe. A Villányi Vörösbor Fesztivállal kapcsolatban sem szerették volna a hagyományt megszakítani. Fontosnak tartják, hogy a helyiek és a hozzájuk látogatók továbbra is várják és örüljenek a rendezvénynek, így idén Villányi Vörösbor Napok lesznek. Ebben és az összes új programban is a helyi borászok játszottak nagy szerepet. Támogatták a kezdeményezéseket, együttműködtek a szervezőkkel, melynek köszönhetően másként, mégis gazdag tartalommal valósulhattak meg a programok. Így újdonságokkal és megváltozott tartalommal színesítették rendezvénynaptárjukat. Több helyszínen zajlanak majd a programok, szakmai előadások. Lesz terepjárós hegyi túra, finom vacsorák, kézműves foglalkozások. A részletes programokról a Villányi Vörösbor Napok (Facebook-esemény) oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A közeljövőben kezdi meg működését az új tűzoltóőrs

Elkészült a tűzoltólaktanya épülete Villányban, mely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a „Tűzoltó őrsök kialakítása – Hagyományos szerkezetű őrsök” elnevezésű Európai Uniós projekt forrásából, 217,6 millió forintból valósult meg. Ez az összeg a beruházással kapcsolatos valamennyi költséget tartalmazza, úgy mint az épületek bútorozását, informatikai eszközökkel való ellátását és a riasztáskor automatikusan nyíló szertárkaput. Az új épület a környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében készült, ennek megfelelően az energiaellátását a tetőfelületén kiépített napelemrendszer biztosítja, így áramellátási szempontból teljesen önellátó. A laktanya a közeljövőben kezdi meg működését, összesen 19 tűzoltó lát majd el szolgálatot, naponta négy fővel. A villányi őrs huszonhét település csaknem 15 ezer lakosának tűzvédelméről gondoskodik majd, amellyel jelentősen csökken a vonulási idő a Siklóstól távolabb eső területeken is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában