szponzorált tartalom

2019.09.16. 10:06

Mozgalmas nyarat zártak az egyházaskozáriak

Egymást követték az idén a programok Egyházaskozáron, az önkormányzat ugyanis egy, az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében nyert térségi pályázat kedvezményezettje.

Minden szempontból mozgalmas nyarat zártak az egyházaskozáriak, ugyanis az önkormányzat az EFOP-1.5.2-16-2017-00028 kódszámú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a komlói járásban” címmel indított támogatott projektnek köszönhetően számos programot szervezett az elmúlt időszakban.

Weisz Kornélia, a komlói járás községének polgármestere elmondta, az elnyert támogatásokkal a minden évben sorra kerülő, hagyományos rendezvényeik is színesedtek, színvonalasabbak lettek, így például a majálisra és a falunapra is több programmal tudtak készülni az idei esztendőben, másrészt pedig több, eddig nem megszokott sportrendezvényt szerveztek az egyházaskozári sportegyesület asztalitenisz és futball szakosztályának segítségével.

– Nagyon sok program a sport, illetve a mozgás köré szerveződött, többek között asztalitenisz- és focikupákat szerveztünk, amelyek, ahogy tapasztaltuk, szerencsére felkeltették a helyiek érdeklődését is. Örömmel vettük észre, hogy jó fogadtatása volt ezeknek a versenyeknek, ez további alapot ad a jövőre nézve is. Mindemellett meg kell említeni, hogy nagy sikere volt a sportnapon a darts-nak is, amelyet az érdeklődők a komlói T20 Darts Club segítségével próbálhattak ki. Emellett természetesen kulturális műsorokból sem volt hiány, több neves fellépőt tudtunk a júliusi, hagyományos falunapra hívni és az olyan látványos előadások, mint például a siklósi Tűz és Kard Rendje Hagyományőrző Egyesület show-produkciója, szintén nagy sikert arattak – mondta a polgármester az elmúlt időszak programjait összegezve.

A sportprogramok mellett egyébként többek között a családi programok is nagy szerepet kaptak a teleülésen, melyeket az egyházaskozári óvoda bonyolított le. A kisgyermeknevelő intézménynek egyébként is vannak olyan programjai, amelyek az itt fejlődő gyerekek szüleit vonják be a különböző foglalkozásokba.

A településen természetesen nemcsak a legfiatalabbakra, hanem az idősebb generáció biztonságára és egészségére is figyelnek. Így például ősztől olyan előadások, programok is várhatóak, amelyek kifejezetten a nyugdíjas korosztály tagjait szólítják meg.

Tovább folytatódnak a projektek

Weisz Kornélia hozzátette, a pályázati támogatásból még egyéb infrastrukturális beruházásra is lehetőség van Egyházaskozáron. Ezek megvalósítása még az idei évben várható, mindamellett egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően jövőre a „A helyi identitástudat és kohézió erősítése” címmel induló projekt keretében a szomszédos települések a közösen szervezett rendezvényeiken mutathatják be a saját hagyományaikat, kulturális csoportjaikat.

Megújul a Civil Közösségek Háza

Az egyházaskozári önkormányzat igyekszik kihasználni a Magyar Falu Program adta lehetőségeket, sőt van már nyertes pályázatuk is, közel 7 millió forintot nyertek a közösségi ház felújítására. A faluban működő Civil Közösségek Háza korábban parasztház volt, amelyet sok évvel ezelőtt egy Leaderes pályázat keretében tudtak felújítani, de már ráfér az épületre a korszerűsítés. A ház alaposan kihasznált, hiszen itt próbál a Csángó Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja és a Német Nemzetiségi Egyesület kórusa is. A hátsó részben kialakított termet pedig jellemzően a helyiek használják családi összejövetelek alkalmával.

Az önkormányzat pályázott a polgármesteri hivatal és az óvoda udvarának felújítására is. Az óvoda épülete jó állapotban van, energetikailag is korszerűsítették már, a játszótér viszont már bővítésre és felújításra szorul. A 240 négyzetméteres hivatalban belső átalakítási munkálatokra van szükség, hiszen itt van a székhelye a közös önkormányzati hivatalnak, illetve az óvodai adminisztrációs feladatokat is itt végzik.

Buszmegálló épül a lakók kérésére

A falu idősebb lakói részéről már többször is felmerült, hogy hiányzik a község Szárász irányába tartó részén egy buszmegálló. Ennek az igénynek tesz eleget még az idén az önkormányzat.

– Eddig egy olyan szabályozás miatt nem volt erre lehetőségünk, mely szerint két buszmegálló között legalább 500 méternek kell lennie. A közlekedési társaság azonban már belátóbb, hiszen a lakosság így szeretné és valóban szükség is van rá, ezért a Rákóczi utcában két új buszmegállót alakítunk ki, mindkét oldalon – mondta Weisz Kornélia polgármester. Az engedélyeztetési időszak sok időt vett el, de ezen már túl vannak, így a kivitelezés várhatóan ősszel elkezdődhet. A községvezető elmondta, a buszközlekedést lebonyolító Dél-Dunántúli Közlekedési Központnál félévente van lehetőség menetrend módosításra, így január elsejétől a tervek szerint már itt is meg fognak állni a buszok.

Az itt élőknek hamarosan már nem kell majd sokat gyalogolniuk, ha Dombóvárra, vagy Pécsre szeretnének utazni, vagy onnan jönnek busszal hazafelé.

A település vezetői

A csaknem 800 lelkes község polgármestere Weisz Kornélia, alpolgármester, Koskai Erzsébet. Önkormányzati képviselők: Horváth Istvánné, Téczeli Gábor, Miklós István. Jegyző: dr. Markó Gábor. A német nemzetiségi önkormányzat elnöke: Szolga-Csernik Erika, tagok még Kohl Katalin és Koskai Erzsébet. A Hegyháti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a novembertől kinevezett Dan Dániel. Az óvoda és minibölcsőde vezetője Majláth Károlyné. Evangélikus lelkész: Koskai Erzsébet. Katolikus plébános: Csibi Imre.

A Csángó Hagyományőrző Egyesület vezetője Hild Péterné. A Német Nemzetiségi Egyesület vezetője: Koskai Erzsébet. Háziorvos: dr. Szálteleki Margaréta, gyermekorvos: dr. Gyimesi László. Az Idősek klubjának vezetője: Schaadtné Hoffmann Lídia.

A községi könyvtár vezetője: Hermann Brigitta.

A polgármesteri hivatal elérhetősége: 7347 Egyházaskozár, Fő tér 1., Telefon: (72) 459–101.

A település lakossága sajnos folyamatosan csökken, bár az utóbbi hónapokban több eladó családi ház is gazdára talált. Az önkormányzat, hogy ösztönözze a fiatalokat arra, maradjanak a faluban, támogatja az itt letelepedni vágyókat. A családalapítás előtt álló fiatal párokat 200, az egyedülállókat, illetve az idősebb beköltözőket pedig 100 ezer forinttal támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában