szponzorált tartalom

2018.09.15. 10:00

Negyedik évadával indul a pécsi Alzheimer Café

A nyári szünetet követően ősztől a negyedik évaddal folytatódnak az összejövetelek, minden hónap harmadik csütörtökjén 17 órakor Pécsen, a Zsolnay-negyed Herkules Műhelyében. A következő találkozóra szeptember 20-án, 17 órakor kerül sor. A szervezők minden érintettet és érdeklődőt várnak egy csésze kávéval. A program ingyenes.

A „demencia barát társadalom” létrehozására irányuló törekvések között világszerte fontos szerep jut az Alzheimer Cafék működésének, ahol demenciával élő embertársaink, hozzátartozóik, gondozóik, a szakmailag érdekeltek és a téma iránt érdeklődők találkozhatnak. A program egy önkéntes, jótékony célú kezdeményezés, mely a személyes segítési lehetőségeken túl komoly társadalmi felvilágosító szereppel is rendelkezik. A baranyai megyeszékhelyen 2015 áprilisában indult el az Alzheimer Café Pécs program dr. Heim Szilvia családorvos kezdeményezésére. A találkozók ismertsége és látogatottsága egyre szélesebb körű.

A pécsi Alzheimer Café alapítója és szervezője dr. Heim Szilvia családorvos, a PTE ÁOK Alapellátási Intézetének az oktatója. A program szakmai koordinátora dr. Kovács Attila pszichiáter főorvos, a téma szakértője, aki több, mint egy évtizede foglalkozik a demenciával élő betegekkel. A program szakmai tanácsadója dr. Kovács Dezső, Időskutató, az MTA tudományos főmunkatársa.

Az évadnyitó találkozón Juhász Ágnes demencia szakápolási specialista, a „Memóriaőrző” és a „Demencia szakápolás” című könyvek szerzője lesz a meghívott vendég, aki Angliából érkezik. A rendezvény fő témája: „Akut helyzetek, sérülések ellátása, elsősegélynyújtás demenciával élőknél”, valamint „Demencia szakápolás. Érezni. Érteni. Tudni!” című könyv bemutatója.

Szeptember 22-én az Alzheimer Café Pécs egy országos kezdeményezéshez csatlakozva Alzheimer Sétát szervez. Az Alzheimer Cafék Országos Szervezetének a felhívására az Alzheimer Világnap (szeptember 21.) tiszteletére az országban számos helyen szerveznek Alzheimer Sétát, mely megmozdulás célja a társadalmi figyelemfelkeltés a demencia globális problémájára és a szolidaritás kifejezése a demenciával élők, családtagjaik és gondozóik mellett. A séta 15 órakor indul a Széchenyi tér Zsolnay kút–Dzsámi–Janus Pannonius utca–Sétatér útvonalon. A séta szervező partnerei a pécsi Senior Örömtánc csoportok. A programot a Tanulóváros Fesztivál projekt támogatásával szervezik meg.

Hazánkban mintegy félmillióra tehető a betegek száma

Az Alzheimer-kór és az időskori demenciák az idősödő társadalmakban egyre nagyobb egészségügyi, szociális és társadalmi kihívást jelentenek. Az érintettek száma egyre növekszik, a WHO az Alzheimer-kórt népbetegségnek nyilvánította. Az Amerikai Egyesült Államokban a hatodik vezető halálok, háromból egy idős embert érint az Alzheimer-kór vagy más demencia. Magyarországon pontos adat nem ismert, becsült számuk 200-500 ezer közé tehető. Az érintett családtagok, ápolóik és gondozóik figyelembevételével közel egymillió embert érint a probléma. Az Alzheimer Világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, napjainkban több mint 80 ország vesz részt benne. Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Ebben a hónapban világszerte szerveznek Alzheimer Sétákat, mely megmozdulás az egyik legnagyobb figyelemfelhívó esemény az Alzheimer-kór elleni harc támogatására.

Az óvodások is találnak érdekes foglalkozást

Kutatók Éjszakája Immár tizenegyedik. alkalommal szervez programokat a Kutatók Éjszakája alkalmából a Pécsi Tudományegyetem, több mint tíz pécsi, valamint három vidéki helyszínen várja az érdeklődőket szeptember 28-án pénteken.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara a Gyógyszerésztudományi Karral, a Klinikai Központtal és a Szentágothai János Kutatóközponttal, valamint a PTE 3D Központtal közösen hirdette meg programjait. Kilenc helyszínen 185 programmal várják az érdeklődőket.

Lesz Teddy Maci Kórház a legkisebbeknek, anatómiai, élettani, mikrobiológiai, biofizikai, farmakológiai, gyógynövénytani bemutató a nagyobbaknak és az igazán elszánt közönség részt vehet a Szimulációs Oktató Központ újraélesztési tanfolyamán vagy az Igazságügyi Orvostani Intézet kriminalisztikai bemutatóin is. A Mi történik a halál után? című vetítéssel egybekötött előadáson például a hallgatók betekintést nyerhetnek az ember utolsó útjába és az azt megelőző folyamatokba a halál bekövetkezésétől – a boncolásokon át – a temetésig bezárólag.

A Szentágothai János Kutatóközpontban tudományos előadásokat hallgathatnak kutatóktól. A fél négytől kezdődő előadáson például kiderül, hogy hogyan alkalmazhatóak ésszerűen az állatmodellek a kutatásban, mik az előnyei és hátrányai, mennyiben hasonlítható össze egy modell a valódi betegséggel, milyen értékes információkat szolgáltathat és nem utolsó sorban, hogy milyen etikai vonatkozásai vannak.

A 17 órakor, valamint a fél hattól kezdődő foglalkozásokon pedig az egerek memóriájáról tudhatnak meg érdekes információkat már a legkisebbek is.

A Dr. Romhányi György Aulában és a Klinikai Központ épületében különböző szűrőprogramokkal és prevenciós tanácsadással várják az érdeklődőket.

A programok ingyenesek, a helyek korlátozott száma miatt azonban a nagy részük előzetes regisztrációhoz kötött, ezért a szervezők kérik, hogy az érdeklődők a kutatokejszakaja.hu oldalon jelezzék részvételi szándékukat. Emellett a 14 éven aluli gyermekek regisztrációja esetén a kísérő szülők is jelentkezzenek fel a programokra.

A legjobbak között vannak a nemzetközi listán

A Pécsi Tudományegyetem is felkerült az Academic Ranking of World Universities rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listájára. Az intézményt a világ ötszáz legjobb egyetemét összesítő listán a 401-500. helyre sorolták a klinikai orvostudomány területén.

2017 óta állítják össze a tudományterületi listát, 54 szakterületet rangsorolnak, az értékelés száz pontos rendszerben történik, főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérnek, figyelembe véve a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora rámutatott: a legtöbb rangsor a publikációk és a hivatkozások száma, a Nobel- és más kiemelkedő tudományos díjjal rendelkező oktatók és hallgatók száma, valamint az ipari bevételek alapján áll össze. Így előfordulhat, hogy nehezen értelmezhető egy adott rangsor a klasszikus egyetemek esetében, noha az érték, amit képviselnek, felbecsülhetetlen.

– A Pécsi Tudományegyetem tudományos adottságai kiemelkedőek, képzési és kutatási kínálata széles, nemzetközi beágyazódását mindezek erősítik. Ezért is figyelemre méltó, ha elismerik erőfeszítéseit, értékeit. Jelen esetben ez az elismerés a klinikai orvostudománynak szól. Nemzetközi környezetben mért erős versenytársaink vannak, és ebben a versenyben törekszünk a komoly sikereket elért kutatókat, oktatókat megtartani, a fiatal tehetségeket helyzetbe hozni – fogalmazott.

Megkapják a fehér köpenyüket

Hétfőn 17 órakor a dr. Romhányi aulában rendezett ünnepség keretén belül csaknem 400, preklinikai tanulmányát megkezdő orvostanhallgató veszi át a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ajándékaként az orvosi hivatás jelképét, a fehér köpenyt, az oktatásukban jelenleg résztvevő klinikák igazgatóitól. A rendezvényen a magyar, az angol és a német programos hallgatók együtt vesznek rész, az eseménynek évek óta kitűnő közösségformáló ereje is van.

Kitüntetést kapott a munkájáért

Szakmai díjat kapott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától Kulcsár Istvánné, a Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikájának asszisztense. Az elismerés annak a kamarai tagnak adományozható, aki hivatásának képviseletével az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az ápolás, gondozás és betegellátás terén magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el és kimagasló teljesítményével hozzájárult az egészségügyi ellátás és a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez. A helyi és területi szervezetek javaslatára, az Országos Kitüntetési Bizottság véleményezésével, az Országos Elnökség jóváhagyásával idén is huszonegy főnek adta át az elismerést.

Családorvosok találkoznak

Huszonöt éves jubileumát ünnepli az Alapellátási Intézet. A Pécsi Tudományegyetem Alapellátási Intézete szeptember 21-22-én ünnepi ülést tart abból az alkalomból, hogy 25 éve indult el a családorvosképzés a pécsi egyetemen. A jubileumi üléshez kapcsolódik az intézet évi oktató családorvos találkozója is. A rendezvény dr. Csikós Ágnes egyetemi docens, intézetigazgató megnyitójával kezdődik szeptember 21-én 14 órakor az MTA Pécsi Akadémiai Székházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában