szponzorált tartalom

2018.08.06. 22:35

Nem csak a szakembereket várják a nemzetközi agrárvásárra

Idén ünnepli 25 éves jubileumát a Szentlőrinci Gazdanapok. A Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány legnagyobb projektjét 1994-ben rendezték meg első alkalommal.

Jubilál a Szentlőrinci Gazdanapok 

A kiállítás eddigi „életében” ez a jubileum, igazán nagy mérföldkő, hiszen elmúlt negyed század, mely alatt a Szentlőrinci Gazdanapok a szakma és a látogatók számára mára egyaránt kedvelt rendezvény lett. A szervezők sokat dolgoztak azon, hogy kiállításuk tematikája, szakmaisága és eseményei olyan komplex kínálatot biztosítsanak, amellyel idén és a jövőben is versenyképes a hazai „agrár-kiállítások” között. Idén 416 kiállító, ebből 47 külföldi, mutatkozik be a vásáron.

Miről is szólt az elmúlt 25 év?

A kiállítás a Dél-Dunántúl legnagyobb agráreseménye, országos szinten is rangos rendezvény, nemzetközi mezőgazdasági vásár. A rendezvény változatlanul reprezentálja a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, benne az utóbbi években országosan is egyre nagyobb teret hódító „hazai terméket”, olyan tartalmas ötvözött szakmai esemény, melyben a „szakmázás” mellett a könnyed kikapcsolódást is megtalálják a vendégek.

A kiállítás szakmaiságát évek óta több területen erősítik, úgymint a reprezentatív mező- és gépkereskedelmi kiállítás, a hozzá kapcsolódó szántóföldi gép- és technológiai bemutató, az agrárinputok bemutatása, a hazai élelmiszergyártás felvonultatása, a szakmai nap évről–évre más aktualitásokat fókuszba helyező tematikus konferenciaprogram és nem utolsó sorban a gazdasági haszonállatok bemutatói, melyek így együtt átfogó betekintést nyújtanak a gazdáknak.

„A helyi gazdaság a vidék jövője”

A szakmai nap idén, a korábbi évek mottóját megtartva – „A helyi gazdaság a vidék jövője” címen – gyűjt csokorba szakmai aktualitásokat, a délelőtti program a precíziós gazdálkodásról, a délutáni pedig az agrár- és vidékfejlesztésről szól. Pénteken délután a szokásos agrárfórumon vehetnek részt az érdeklődők, szombati napon pedig az állattenyésztők kerekasztal beszélgetése helyezi fókuszba a novemberben életbe lépő új állattenyésztési törvényt és kapcsolódó rendelkezéseit.

Az idei év kiemelt programelemmel bővül, több éves előkészítő munka eredményeként útjára indul a partnerország program, mely a Horvát Köztársaság bemutatkozásával kezdődik. Horvátországból összesen 42 kiállító érkezik a gazdanapokra és mutatkozik be a szakmai és nagyközönségnek.

A szakmai tartalom mellett megemlékezünk kiállítóinkról, partnereinkről, akik nagyon fontosak számunkra, részükre a kiállítási nagydíjak mellett jubileumi elismeréseket adnak majd át.

Mindenki itt lesz, aki számít

A kiállítás változatlanul tartja magát a szakmai „műfajához”, így az alábbi fő elemek építik majd fel:

– a fedett pavilonok kiállítóstandjain termékeikkel és szolgáltatásaikkal a mezőgazdasági, élelmiszeripari cégek, a finanszírozási szektor, oktatási intézmények és az agráriumhoz kapcsolódó különféle ágazatok, üzletágak képviselői,

– a kiállítási szabadtéren mezőgépek hazai és külföldi gyártói, a Magyarországon forgalmazott márkák kereskedői, erőgépek, munkaeszközök, technológiák és kisgépek,

– gazdasági haszonállatok, különféle kisállat és hobbiállat fajták,

– neves előadók, a tudományos élet, az agrárpolitika jeles képviselői a szakmai napon és az agrárfórumon,

– kiállítók között a gasztronómiai hagyományok őrzői ételkóstolókkal, régies és új ízekkel, specialitásokkal,

– a vásáron, a megszokott színes szórakoztató programok, népies játékokkal, hagyományőrző bemutatókkal,

– kézműves vásár keretében népi iparművészek és kézművesek, s mellettük sok minden érdekesség.

Ismét a programjaink között lesz a közkedveltté vált Szentlőrinci Vágta, melyre most érkeznek a nevezések. Udvaraink – Baranya, Őshonos és Káca udvarok – ismét megtelnek élettel, lesz bennük őshonos gazdasági állat, agrártörténeti és kézműves bemutató, népies gasztronómia és sok-sok más érdekesség.

Baranya szépei is a kifutóra lépnek

A jubileumi rendezvények kapcsán a Dunántúli Napló is kitelepül a vásárra, előfizetési akciókkal, különböző játékokkal, meglepetés ajándékokkal várjuk olvasóinkat és a leendő előfizetőket, akik a megyekártya programhoz is csatlakozhatnak.

Ebből is látszik, a gazdanapok rendezvénysorozata nem csak egy agráresemény, attól sokkal többet jelent, hiszen a webáruházak és az internet világával ellentétben kézzel tapintható közelségbe hozza a traktorokat, végignézhetjük miként szántanak, megsimogathatjuk az őshonos magyar állatokat, beleszagolhatunk a vidéki levegőbe, és új barátságok köttetnek az emberek között. A Megyék Szépe Nemzetközi Szépségverseny döntősei felvonulnak a látogatók előtt Vermes Tímea által megálmodott ruhákban. A látványos kreációkról pedig maga a designer és tervező, Vermes Tímea művésznő szolgál tudnivalókkal.

Ezek a programok pedig mind-mind új élményt jelentenek, nem csak a gyerekeknek, hanem a szüleiknek is. A vásár ugyanakkor a turizmusra is jótékony hatással van, hiszen már nem csak Magyarországról érkeznek kiállítók és érdeklődők, hanem a határon túlról is. A változatos programkínálat – ételkóstolók, koncertek, népies játékok, traktoros ügyességi verseny – pedig az egész család számára kínálja a kikapcsolódás lehetőségét.

Újdonság: A Gazdanapok ászai

Az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ keresi Baranya megye legjobb mezőgazdasági középiskoláját!

„A Gazdanapok Ászai„ vetélkedőben Baranya három mezőgazdasági szakközépiskolájából két-két csapat versenyez a megye legjobbja címért, és az ezért járó vándorserlegért. A vetélkedő végén a csapatok értékes ajándékokat kapnak. Az első helyezett három napos kiránduláson vehet részt Horvátországban.

A játék első évében a villányi, a sellyei és a szentlőrinci intézmények diákjai különféle szakmai és játékos feladatokban mérik össze tudásukat és kreativitásukat az Agro Napló Facebook oldalán, majd élőben augusztus 11-én a Szentlőrinci Gazdanapokon, a szervezők azonban azt tervezik, hogy a jövőben országossá bővítik „A Gazdanapok Ászai“ versenyt.

Dinnye és pörkölt

Pénteken a Horvát Méhész Szövetség és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai együttműködésének ünnepélyes aláírására kerül sor. Az Agrárkamara sátra előtt a megnyitót követően ingyenes ormánsági dinnye kóstolás lesz.

Szombaton a Vadászkamara és az Agrárkamara közösen gímszarvas pörkölt főzést, és ételkóstoltatást tart 12 órától, amelynek célja a vadhús fogyasztás népszerűsítése.

Kiállítás előtti program

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ a jubileumi XXV. Szentlőrinci Gazdanapok alkalmából 25 facsemetét ültet a TreeMission Egyesület támogatásával.

Ugyanezt a lehetőséget felajánljuk kiállítóink és a Gazdanapok látogatói számára is, hogy évről évre visszatérve saját fájuk árnyékában pihenjenek meg.

A rendezvény fő támogatója Szentlőrinc Város Önkormányzata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában