szponzorált tartalom

2019.09.13. 22:41

Népszerű a falunap Vejtiben

Vejti a déli határ közelében a csodálatos Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik, a Dráva folyó mentén. A település ezért törekszik a turisztikai irányvonal fejlesztésére.

dav

Az Ormánság az ország harmadik legrosszabb társadalmi-gazdasági mutatókkal rendelkező kistérsége. Az önkormányzat problémáit ezért a község periférikus földrajzi elhelyezkedése, kedvezőtlen infrastrukturális környezete, az egész vidékre jellemző súlyos társadalmi és gazdasági problémák határozzák meg.

Alapvető nehézség, hogy a környéken kevés munkalehetőség van, a településen egy mezőgazdasági vállalkozás működik, így sokan közmunkásként dolgoznak. Mindez a fiatalok jövőképét is nagyban befolyásolja. Mindemellett nincs olyan kulturális vagy közösségi intézmény, ahol ki tudnának kapcsolódni az emberek és tartalmasan eltölthetnék a szabadidejüket.

A helyi civil szervezettel közösen valósulnak meg a szabadidős programok úgy, mint a színházi előadás, balatoni üdülés, egészségszűrés, nőnap, idősek napja, húsvét és karácsony.

A település legnagyobb eseménye a szeptemberben megrendezett falunap és elszármazottak napja, amin idén is háromszázan vettek részt. Szintén népszerű rendezvény a Siklós 2010 Autó-Motorsport Egyesület által szervezett autóverseny.

A továbbtanuló diákok havi rendszeres iskoláztatási támogatásban részesülnek, emellett Bursa Hungarica támogatásban részesül két fő. A szociálistűzifa-pályázaton 57 köbméter fát adnak a lakosságnak, továbbá évente több alkalommal élelmiszercsomagot osztanak minden háztartásnak.

Sok turista keresi fel a térséget

A település a Dráva folyó mentén, csodálatos környezetben fekszik, ezért leginkább a turisztikai irányvonal fejlesztésére törekszenek. A falut a turisták körében népszerűvé teszik a közelben található természeti látnivalók, amiket akár a kölcsönözhető elektromos kerékpárokkal is meg lehet tekinteni. Vonzó a térségben az is, hogy horgászni és vadászni is bőven van itt lehetőség.

A Dráva parton több száz kenus fordul meg évente, akik rendszerint felkeresik Vejtit is. A tavalyi évben pedig Áder János köztársasági elnök is itt töltötte szabadsága utolsó napját.

A település képe is rendezett, a közterületek és a lakóházak is virágosak, és sok a zöld terület a faluban. Vejtiben működik egy bolt és egy kocsma is.

Szétosztják a termelt zöldséget a lakosoknak

A közfoglalkoztatottak másfél hektáron zöldségtermesztést folytatnak, ahol paprikát, babot, krumplit, tököt, hagymát és fokhagymát termesztenek. A zöldségek nagy részét a falu lakosai között osztják szét. A közmunkaprogram keretében emellett többek között sikerült beszerezni egy traktort, pótkocsit, műtrágyaszórót, fűnyírókat és fóliasátrat is. A szociális földprogramban pedig előnevelt csibét, paprika-, paradicsom- és káposztapalántát adtak ötven háztartásnak.

Egy pályázat keretében 2018-ban a belterületi utakat tudták felújítani, emellett az I. világháborús emlékművet is helyrehozták. A Magyar Falu Program keretében egy kültéri sportparkot hoznak létre, valamint az orvosi rendelő gazdagodhat új eszközökkel. A Településfejlesztési Operatív Program keretében a faluház és a könyvtár épületének szigetelésére, nyílászáró cseréjére és fűtéskorszerűsítésére kaptak lehetőséget, a Leader pályázatnak köszönhetően pedig fesztivált szervezhetnek. A református templom felújítása jelenleg is zajlik az Ős-Dráva program keretében.

Ezek mellett a település beadott pályázatot többek között a faluház belső tereinek és a ravatalozónak a felújítására, de a karbantartási eszközök fejlesztését is tervezik.

A település vezetői

A 156 fős Vejti társadalmi megbízatású polgármestere 2014 óta Brlas Andrea, aki harminc éve az egészségügyben dolgozik, egyetemi szociális munkás és főiskolai diplomás ápoló végzettséggel rendelkezik, főállásban pedig a Sellyei Ápolási Intézet igazgatói tisztjét tölti be.

Alpolgármester Kovácsné Rédling Zita. A képviselő-testület további tagjai: Tasi Zsuzsanna, Temesi Valér és Hlaszni Lajos. Az önkormányzat elérhetősége: 7838 Vejti, Petőfi u. 41/A. A település a Hiricsi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik, jegyző: Ratting Csilla.

Plébános: Porpáczy Attila. Lelkész: Fodor Ákos. Háziorvos: dr. Springó Zsolt és dr.Barta lldikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában