szponzorált tartalom

2019.12.05. 06:11

Paks II.: Folyamatos a munka

Nemzetközi együttműködésben épülnek az új paksi blokkok.

Lenkei István: Az atomerőművek 24 órában termelnek tiszta energiát Paks II.

Forrás: Paks II. Zrt.

Fotó: Paks II. Zrt. Nagy Tamas

Már a daruk és a betonszivattyúk dolgoznak a Paks II. beruházáson – épülnek a két új blokk létesítéséhez szükséges kiszolgálóépületek. Gőzerővel zajlik a létesítési engedély iránti kérelem összeállítása is, az ehhez szükséges műszaki terveket ősszel adta át az orosz fővállalkozó. Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója beszélt lapunknak arról, hol tart a projekt.

Lenkei István: Az atomerőművek 24 órában termelnek tiszta energiát Paks II.
Fotó: Paks II. Zrt.

Több fontos mérföldkövön van túl a két új paksi blokk megépítését koordináló projekttársaság. Februárban elkészült az a transzformátorház, amely elengedhetetlen az úgynevezett felvonulási épületek áramellátásához. Ahogy fél évszázada, az első négy blokk építésekor, most is a felvonulási épületekkel kezdődik a beruházás. Ezek olyan szerelőcsarnokok, raktárépületek, betonüzemek és irodaházak, amelyek a blokkok megépítéséhez szükségesek. Az első felvonulási épületek megvalósítása jelenleg is zajlik az orosz fővállalkozó tenderén kiválasztott hazai KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kivitelezésében – tájékoztatott Lenkei István. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója hozzátette: az építő-szerelő bázis létesítése során a hazai cégek részaránya jelentősen meghaladhatja a törvényben célként kitűzött 40 százalékot.

Készülnek a kiszolgálóépületek.
Fotó: Paks II. Zrt.

A beruházás már több mint 400 engedéllyel rendelkezik, köztük van a jogerős környezetvédelmi engedély, valamint a telephelyengedély is. Jelenleg a két új paksi blokk létesítési engedélyéhez szükséges műszaki tervdokumentáció összeállítása zajlik, ami azt hivatott igazolni, hogy az új blokkok tervei maximálisan megfelelnek a legszigorúbb magyar, illetve nemzetközi biztonsági előírásoknak. A mintegy 300 ezer oldalas dokumentumot 2020. június 30-ig nyújtja be a projekttársaság az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Ennek a részét képezi az új blokkok műszaki terve, amelyet a fővállalkozó idén ősszel átadott a Paks II. Zrt. számára. A munka összetettségét jól érzékelteti, hogy ennek a terjedelme is mintegy 175 ezer oldal. Az orosz fővállalkozó által átadott anyagokat elsőként a Paks II. projekt szakemberei ellenőrzik, ezt követően kerülnek a tervek a hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz, illetve az általa felkért független nemzetközi szakértőkhöz. Az OAH-nak tizenöt hónap áll rendelkezésére a tervek értékelésére. A vezérigazgató leszögezte: amint kézhez kapják a hatóságtól a létesítési engedélyt, indulhat a blokkok kivitelezése. – Azon dolgozunk, hogy már többéves tapasztalattal rendelkezzünk a két új blokk üzemeltetéséről, mire 2032-ben az első, akkorra ötvenéves üzemidejét elérő paksi blokk leáll – fogalmazott.

Lenkei István arról is beszámolt, hogy újabb fontos tendert zárt le a beruházást fővállalkozóként végző Roszatom konszern. A felső szintű irányítástechnikai rendszerre kiírt közbeszerzési pályázat győztese a francia-német Framatome–Siemens konzorcium lett, az pedig már korábban kiderült, hogy a turbinákat egy amerikai-francia világcég, a General Electric–Alstom szállítja majd. A szakember hozzátette: ez is alátámasztja, hogy a két új paksi blokk építése nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt. Lenkei István szerint egyre hatékonyabb az előrehaladás az orosz partnerrel. Azt, hogy a Roszatom számára kiemelkedően fontos a paksi blokkok megépítése, az is jelzi, hogy a konszern vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov rendszeresen találkozik a magyar féllel, legutóbb novemberben tett látogatást a paksi telephelyen.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy fontos lépések történtek a szakemberképzés terén is 2019-ben. A Paks II. Zrt. hat egyetemmel együttműködve létrehozta a Paks II. Akadémiát, s ennek keretében négy intézmény elindította, kettő a tervek szerint 2020 elején indítja az atomerőművi üzemeltetői szakmérnök képzést. A Társaság szakmai gyakorlati lehetőséget kínál egyetemistáknak, illetve számukra és középiskolások számára tanulmányi ösztöndíjat is hirdetett. – Ezek részleteiről és a projekt aktualitásairól több formában is tájékoztattuk, tájékoztatjuk a lakosságot. Az információs kamionunkat, amely tíz éve járja az országot, négyszázezren keresték már fel. Kommunikációs eszköztárunkat idén egyebek mellett egy információs sátorral és egy standdal bővítettük. Ezekkel és természetesen munkatársainkkal szakmai programokon, állásbörzéken, konferenciákon és a régió kiemelt rendezvényein lehet találkozni – foglalta össze Lenkei István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában