szponzorált tartalom

2021.04.06. 10:24

Pár hasznos tipp hogyan dobd fel a koktélodat

Fotó: PATTA FERENC

A bármixer, mint szakma ma már komoly hivatás, amit bármixer iskolában tanítanak. Persze nem mindenki azért jelentkezik egy mixer tanfolyamra, mert ezt a hivatás választja és ebben szeretne dolgozni, hanem azért, mert szeretne otthon látványos és trendi koktélokat készíteni.

Képzeld el a kedvenc koktélodat a fejedben. Először csak gondold ki, hogy nézzen ki az italod, aztán gondold át, milyen ízeket szeretsz. A képzeletbeli italunk bizonyára gyönyörű, és az íze is fantasztikus, hiszen a magunk ízlése szerint készítettük el a fejünkben. Mondhatni, először a szemünkkel iszunk, mielőtt még a kezünkbe vennénk azt az italt, és ez nem olyan nehéz, mint amilyennek gondolnánk! De vajon a gyakorlatban mi teheti széppé az italunkat?

Íme néhány italdíszítő ötlet, amely az otthoni koktélt igazi műalkotássá teheti.

Egy szép pohár!

A koktélok tálalásának egyik legfontosabb eszköze a pohár. Nem azt mondom, hogy feltétlenül el kell menni, és egy teljesen új pohárkészletet kell vásárolni, rengeteg lehetőségünk van. Régi, antik dolgok között is lehet keresgélni, vagy vásárokon, ezek mind nagyszerű módjai annak, hogy megtaláljuk azokat az egyedi darabokat, amelyeket máshol nem találnál, és általában nagyon jó pénzért hozzá lehet jutni.

Ezeknek a daraboknak a levadászása lehetőséget ad arra, hogy ne csak szépítsd a koktélt, hanem egyéniséget adj az italodnak. A legjobb az egészben, hogy bármi lehet a poharunk, amibe bele tudjuk képzelni az italunkat. Nézz körül, ötletelj hidd el nemcsak a pohár lehet pohár!

Ice, Ice Baby…

Az ital lelke egy koktélban a jég. Legyen akár trendi, akár régimódi, bonyolult, vagy egyszerű, biztos hogy szükséged lesz hozzá jégre! A jég viszonylag olcsó, vagy éppen otthon is elkészíthető. Sőt mi több, ahogy a poharunkat mi választjuk ki, a jeget is olyan formájúra készíthetjük, amilyenre szeretnénk. Nem kell ragaszkodnunk a klasszikus kocka jéghez. Számtalan jégkocka készítő formát lehet már kapni. Gömb, hosszúkás forma, vagy akár a muffin forma is alkalmas egy különlegesebb jégkocka kialakítására. Ha pedig zúzott jeget szeretnénk, akár egy zacskóban is fagyaszthatjuk, utána pedig összetörjük olyanra, amilyenre szeretnénk. Ha van időd és helyed, akár saját kristálytiszta jeget is készíthetsz.

Manapság a bártenderek nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a jégre. Legtöbb esetben az úgynevezett „art jeget” használják, ami annyira tiszta és áttetsző hogy a koktélt még elegánsabb és exkluzívabb szintre emeli.

Egy kis citrusféle!

A citrusfélékből általában nem túl sokat használunk fel koktélkészítésnél. Díszítéshez viszont annál inkább ötletelhetünk belőle. Például vágjuk karikákra és szárítsuk ki, – akár a sütőben -, így tökéletes és trendi dísze lesz majd az italunknak. A citrushéjat hámozó segítségével szépen le is tudjuk vágni. Miután kaptunk egy szép szelet héjat, használjuk a hámozó kést formázásra. Hihetetlenül sokoldalú! A citrus levágott héja csavargatható, bonyolult formákra vágható, vagy akár citrus rózsába is tekerhetik azok, akik bonyolultabb koktél díszítést keresnek.

Egy kis fűszernövény!

Egy másik gyors koktéldíszítő trükk, egyszerűen a friss fűszernövények hozzáadása. Egy szál rozmaring, vagy kakukkfű frissességet ad a koktélnak, egy csomó menta és bazsalikom pedig isteni aromát varázsol.

Léteznek ehető virágok is, amelyeket általában díszítéshez használunk és egy teljesen új külsővel ruházza fel az italokat. Csak győződjünk meg arról, hogy bármilyen virágot vagy gyógynövényt válaszunk, valóban ehető-e! Megveheted a boltokban, vagy saját magad is termesztheted. Sok ilyen gyógynövény és virág, akár kis cserepekben is rendkívül könnyen termeszthetőek otthon is. Az évelő növények, mint a rozmaring, a kakukkfű, a menta és a bazsalikom minimális karbantartással akár egész évben beragyoghatják a kertedet!

Egy kis „habparty”

Egy koktél tojásfehérjével való felrázásával, gyönyörű habréteget hozhatunk létre, amely nemcsak nagyszerű textúrát ad, hanem már igazi koktélművészet. Ezzel a technikával az ital tetejét szépen felöltöztethetjük.

Az italok felöltöztetésének legjobb része az, hogy valójában nincs rossz módszer. Három meggyet szeretnél rátenni egy helyett? Akkor tedd! Azt gondolod, hogy a koktél jobb lenne egy kis fahéjjal? Igazad lehet, adj neki! Gondolod, hogy habos koktélod kitűnően néz ki, ha a pohár szélén még egy pálcikaember is csücsül? Rád van bízva, de a lényeg az, hogy te is és a vendéged is jól szórakozzon! Végül is erről szólnak a koktélok!

Ha még több koktéldíszítési és tálalási technikát szeretnél megismerni és megtanulni, akkor jelentkezz mixer tanfolyamra, ahol a különleges eszközök és modern technológiák segítségével, a koktélok megalkotását egy magasabb dimenzióba helyezzük!

 

A Bestmixer iskolát nem csak Budapesten hanem 15 nagyvárosban is megtalálhatod.

Pécsi iskolánk címe: Pécs, Rákóczi út 50.

1055 Budapest, Nagy Ignác u. 19/A.

+36 20 612 1000 | 06 1 215 0574

Adószám: 23797819-2-41

Cégjegyzékszám: 01-09-978343

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004199

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában