top 100

2020.12.22. 00:00

Pécsi Sörfőzde: 1848 óta sörforradalmat író manufaktúra

Egy 1848 óta folyamatosan termelő sörmanufaktúra esetében a tradíciók erejét sem lehet figyelmen kívül hagyni, ám a Pécsi Sörfőzde Rt. mai tulajdonosai a nagy alapító Hirschfeld Lipót szellemiségéből elsősorban a folyamatos megújulást, innovációt, előretekintő, reformer szemléletet igyekeznek saját erényükké kovácsolni. Olyannyira, hogy kutató-fejlesztő munkájuk nemcsak söreiket formálja egyre kiválóbbá és változatosabbá, hanem igazi európai úttörőkként immár annak melléktermékeiből is piacképes, ráadásul egészséges portékákat tudnak előállítani.

Fotó: Ifi Andrea

Talán még a tüke pécsiek is kevesen tudják, hogy egyik legkedveltebb italunk, a sör esetében még a méltán büszkén emlegetett középkori egyetem alapításánál is korábbra pillanthatunk vissza, hiszen az itt megtelepült bencés szerzetesek által főzött nemes nedűről már 1301-ből találunk feljegyzéseket. Igaz, folyamatosan „csak” az 1848-as gyáralapítás óta működik a városban sörfőzde.

Amely 172 esztendeje íródó története legpatinásabb, és ugyancsak majdnem egy évszázadra visszatekintő márkája, a német tisztasági törvények alapján frissített és újra tündöklő Szalon mai ízléshez igazítására is sok energiát szentelt, ám közben a termékpaletta szélesítéséről sem feledkezett meg, így ma nívós weblapjukon 18 féle dobozos és 5 féle palackos bársonyos nedű kelleti magát.

Köztük a közelmúlt újdonságai, a már sokak által megismert, komlóban gazdag, aromás American Pale Ale finoman gyöngyöző, karakteres pécsi változata, a Pécsi APA; a tradicionális bajor ízvilágú biobúzasör, illetve a hazai piacon még ritkaságnak számító gluténmentes, bio Pécsi Prémium Lager – utóbbiak friss biosörcsaládjuk oszlopos tagjaiként igazolva, hogy a biotanúsítású alapanyagokból készülő különleges sörök és gyümölcsös italok fejlesztése egyre kifizetődőbb út a világpiaci pozíciókra töréshez. Ez pedig, épp az advent ünnepi különlegességével, a Három Királyokkal együtt azt támasztja alá, hogy Magyarországon is reneszánszukat élik a tradicionális receptúra alapján készülő, házias ízvilágú sörök.

Ahogy a 2017-től magyar magántulajdonban álló Pécsi Sörfőzde Rt. egyik tulajdonostársa, Szemerey Zoltán fogalmaz, természetesen náluk is fontos a jövedelmezőség; átszervezéseik, fejlesztéseik gyorsan hatottak, így a gyár a pandémia és a válság ellenére sikeresen és eredményesen tudhatja maga mögött a 2020-as esztendőt.

Hozzátéve, hogy söreik, illetve egyéb, gyümölcsös italaik mellett nagy reményeket fűznek kutató-fejlesztő csapatuk készülő új vívmányai, a sörkészítés melléktermékeinek számító sörtörkölyből és sörélesztőből előállítható diabetikus kenyérliszt-őrlemény, illetve egy nyomelemeket organikusan felvenni képes roborálószer előállításához.

Az egyre inkább kuriózumszámba menő nyílt kádas erjesztési eljárás, illetve a kisüzemi termelés (a maga évi 35 millió doboz/palackjával) meg is határozza a Pécsi Sörfőzde útját: az előbb jelzett újdonságokkal karöltve azt mutatják, hogy a nagy világmárkákkal nem a mennyiséggel, hanem a kiemelkedő minőséggel és a vásárlói igényekhez rugalmasan és gyorsan alkalmazkodó fejlesztésekkel tud versenyre kelni. Mi több, ezek elébe is igyekszik menni: a még ma is kristálytiszta, hagyományos mecseki karsztvizek kitűnő alapot adnak a társaság kiemelkedően környezettudatos gondolkodásához. Értve ezt a hazai, lehetőleg biotermelésből származó minőségi alapanyagok felhasználásától ökolábnyomuk minimalizálásáig a teljes termelési folyamatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában