szponzorált tartalom

2019.09.11. 23:12

Pellérd: a jelen és a jövő találkozása

A település igyekezett ebben az 5 éves ciklusban is jól hasznosítani a felkínált pályázati lehetőségek sokaságát.

A község rövid és hosszú távú fejlesztési elképzelései mögé EU-s és hazai fejlesztési kiírásokat párosítottak. A polgármester elmondta, együtt dolgozták ki a civil közösségeket támogató pályamunkákat és TOP-os, EFOP-os pályázatokat, de besegítettek a KLIK iskolaközpontokat bővítő elképzeléseiket érintő pellérdi fejlesztési munkáiba.

Átadták Pellérd második iparterületét, mely bruttó 469 millió támogatással bírt. Kerékpárút fejlesztési projektben vannak, mely további 8 km épített és kijelölt szakasszal bír a már meglévő Pécs–Pellérd nyomvonal folytatásában 378 milliós értékben. Konyhát építettek közel 80 milliós beruházási szinten.

Minden közintézmény napelemes rendszerrel rendelkezik. Ennek hozadékából, önerőből cserélték a község közvilágításának első felét ledes, üzemtakarékos technológiára.

Bölcsőde továbbfejlesztésre közel 260 milliós pályázatra nyújtottak be igényt. Készülnek az óvodafejlesztés jövőbeni lehetőségére. Az iskola a fenntartó jóvoltából közel 600 milliós fejlesztést nyert. A közeli hónapokban megkezdődnek a munkálatok: 2 tanterem, 6 szaktanterem, 500 fős étkező melegítőkonyhával és tankonyhával, plusz tanárival.

Nyolc kilométeres szakasszal bővül a kerékpárút TOP-forrásból

Iskolai sportteret bővítettek, szabadidőparkot fejlesztettek és ezek sétányait folytatták. Járdaépítésekre 15 milliót pályázatból és közel 12 milliót egyéb támogatásokból nyertek. A Magyar Falu Programban temetői ravatalozó-előtető és lélekharang építése, külterületi útfejlesztés, gépbeszerzések kapcsán várják a sikeres támogatói döntést.

A bölcsőde fejlesztésénél is megcélozták a TOP-forrást

– Összegezve: az elmúlt 5 év Pellérd fejlesztési elképzeléseiben milliárdos támogatottsággal az egyik legsikeresebb ciklust hagyhatja maga mögött – mondja a polgármester. – Köszönet a támogató közösségnek és a fejlesztési elképzeléseknek igent mondó képviselőknek a bizalomért. Öröm polgármesterként egy olyan testületet vezetni, ahol a jó szándékon és jóakaraton kívül a mindenkori békesség és egymás munkájának a tisztelete az úr. Mindehhez oly szerencse társult, hogy az eltelt ciklus pályázati előkészítő munkáinak és koordinálásának feladatit, utómunkálatait a polgármesteri hivatal személyi állománya vállalta sikerrel magára. Az 5 év sikere így mindannyiunk közös öröme és büszkesége. Hálás vagyok azoknak a pellérdi polgároknak, vállalkozóknak és magánembereknek, akik a község és közösség sikeréhez bármivel is hozzájárultak. Adjunk hálát az Úrnak, hogy egy ilyen intenzív pályázati és beruházási ciklusban élhettük meg fejlődésünket. Az asztalon sorban állnak a további tervek.

A tervek szerint a jövőben továbbfejlesztik az iskolát

Mindenben segítenek a civilek

Pellérden 22 civil szervezet járul hozzá a közösségi élet adta lehetőségek gyakorlásához. A község éves programrendjében sport, gasztronómia, faluszépítés és az ünnepi rendezvények mellett egyéb szórakoztatási műfajokban működnek közre. Januárban falusi disznóvágással felejtik a telet, áprilisban Bolondos április játékokkal várják a nyarat, júniusban pedig egy fergeteges Juniális falunappal rohannak a nyárba.

Szeptemberben Szüreti Mulatsággal köszönik a szőlő adta örömöket, októberben Pellérd hagyománya szerint a hal kerül palettára a Szabadtéri Halfőző napon. Novemberben Egészségünkért-Környezetünkért címszóval tartanak egy kisebb falunapot, melyet Márton-napi menettel és vigassággal zárnak. Karácsonykor templomi koncerttel és az áldott advent minden jóságával zárják a tartalmas évet.

Kamerákat telepítettek a pellérdi szőlőhegyre

A pellérdi szőlőhegy a község belterületével szinte azonos területen fekszik, a déli oldalon. Külterületi, zártkerti övezet, részben mezőgazdasági környezetben. A 90-es évektől kezdve Pécs agglomerációjából egyre többen költöztek ide. Az itt élő családok folyamatos letelepedése és továbbköltözése épp úgy tapasztalható, mint akik csupán átmeneti élettérként választják a település ezen részét. A jövő feladata kell, hogy legyen az itt élő emberek közösségépítő szerepének erősítése.

A község tetemes költséget vállalt át a szőlőhegyi szemét és illegális hulladékok elszállítása terén. Idén épített gyűjtőhelyek létesültek. A terület kameramegfigyelő rendszerének kiépítése pedig a finisébe érkezett. A szőlőhegyi közvilágítás kiépítésének és kivitelezésének műszaki akadályai elhárultak, a 2014-ben kiépített gerincvízvezeték biztosítja a jövőbeni továbbgondolást, amennyiben az itt élők és tulajdonosok abban szerepet és költséget vállalnak. Az internet és telefonhálózat 2018-ban elkészült.

Útépítési és javítási munkákban először van esély a pályázati kiírásban megfelelten részt venni. Az utak karbantartására az önkormányzat évente egy jelentős összeggel nyújt segítséget.

Tajti Zoltán, pellérdi polgármester

Tajti Zoltán 2002–2009 között képviselő, 2010-től polgármester. Építész technikusként 13 év szakmában eltöltött időt a BÉV szerkezetépítő üzemmérnökségén dolgozott. 10 évet felelős műszaki vezetőként családi ház építések műszaki irányítását végezte és ellenőrizte. Nevéhez és tevékenységéhez fűződik a 2006-ban megépült Pellérdi Református Templom építése, melyből tetemes részt, feladatot és építőmunkát teljesített vállalkozása segítségével. Mindkét templom műszaki/hangtechnikai hátterét az egyházak javára adományként biztosította, a Református Templomnak orgonát ajánlott fel. Polgármesternek a Református közösség kérte fel és a feladattal a falu tisztelte meg. A 30 éves családi vállalkozás méltón hirdeti Pellérd nevét a hangszer-kereskedelem országosan elismert palettáján.

A település vezetői

A 2400 fős település polgármestere Tajti Zoltán. Alpolgármester: Bodai Tiborné. A képviselő-testület tagjai: Dékány Nándorné, dr. Nagy Róbert, Hegedüsné Hegyi Edit, Ravadics Jánosné, Kőrösiné Somlyai Mária. Jegyző: Dávor Lászlóné. Aljegyző: Kerepesi Jánosné. Az általános iskola igazgatója: Varga Ágnes, az ÁMK igazgatója: Pankotainé Pál Evelin. Pécsi nagyprépost pellérdi plébános: dr. Horváth István. Református lelkipásztor: Kovách Péterné Mészáros Erzsébet. Háziorvos, gyermekorvos: Molnárné dr. Csillag Edina, fogorvos: dr. Fulmer András, védőnő: Jakab Andrásné. Mezőőr: Dömse László. A Pellérdi Közüzemi és Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője: Krum István. Pellérden 22 civil szervezet működik, az önkormányzat mindegyikükkel jó kapcsolatot tart fenn, illetve a lehetőségekhez mérten támogatja is őket. Az önkormányzat címe: 7831 Pellérd, Fő tér 4.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában