szponzorált tartalom

2019.09.19. 10:00

Rendszeresen kirándulnak az ország különböző tájaira

Rengeteg programmal készülnek a helyieknek Hegyszentmártonban. Rendszeresen kirándulnak az ország különböző részeire, a gyerekeknek pedig tábort szerveznek.

A közfoglalkoztatási program 2011 óta működik Hegyszentmártonban, az akkori nyolcvanas létszám viszont huszonötre csökkent. A START munkaprogram keretében növénytermesztéssel és állattartással foglalkoznak, így termelik meg a szociális és gyermekétkeztetést biztosító konyhára szánt alapanyagokat.

– Közalapítványunknál kilenc főt foglalkoztatunk, így oldjuk meg az IKSZT, a könyvtár és a Biztos Kezdet Gyerekház működtetését – tudtuk meg Jakab Gézánétól, Hegyszentmárton polgármesterétől. – Ezen kívül a település közösségi rendezvényeit is ők szervezik meg a helyi lakosok igényeit figyelembe véve.

A programok közül a legnagyobb a falunap és a romanap, de van többek között Mikulás és karácsonyi ünnepség, amelyeket a helyi vállalkozók is támogatnak. A Nyugdíjas Egyesület rendszeresen szervez találkozókat. A könyvtár mindig csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz és az Internet Fiestához. A jövőben az önkormányzat tervezi, hogy a Márton-napot is színvonalas műsorral ünneplik meg.

Rendszeresen járnak kirándulni, minden évben többször mennek a Balatonra a gyermekek és felnőttek egyaránt. Az utazás lebonyolításában segít, hogy a falu rendelkezik egy 42 + 2 személyes busszal. A Nyugdíjas Egyesülettel az ország összes nagy táját bejárták már, idén a Tihanyi Apátságot és Bory várat nézték meg.

A közalapítvány több éve pályázik az Erzsébet Napközi Tábor megszervezésére. A nyáron így hatvanöt gyermek táborozhatott négy héten keresztül, mialatt voltak többek között az orfűi Aquaparkban, az Abaligeti-barlangban, a pécsváradi és a siklósi várban, valamint a Zsolnay-negyedben.

A program lebonyolításában Hegyszentmárton, Bogádmindszent és Ózdfalu önkormányzata is támogatta a szervezőket. A gyerekek felügyeletét és a programok színes palettáját az IKSZT munkatársai és a Bogádmindszenti Általános Iskola pedagógusai segítségével biztosították.

Jakab Gézáné hozzátette azt is, hogy a családpolitikai támogatások révén az elmúlt évben a fiatal házaspárok a községben lévő üres házakat megvásárolták, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Ahogy a polgármester mondta, ez nagy öröm, hiszen így megállítható a település elöregedési folyamata. A családokat egyébként ötvenezer forinttal támogatják, amikor kisbabájuk születik.

Sokrétűen támogatják a lakókat

Több folyamatban lévő beruházás van a településen, így korszerűsítik a polgármesteri hivatalt és a roma közösségi házat, de a kultúrház külső felújításán is dolgoznak. Az Egerszeg utcán és a Kolozsvár utcán elkészültek az aszfaltozással.

A Magyar Falu Program rendkívüli lehetőséget biztosít a kis települések számára, így ennek keretében hat pályázatot nyújtott be az önkormányzat. A jövőbeli tervek között szerepel tehát ezeknek a megvalósítása, valamint a START munkaprogram keretében elkészített két üzem elindítása munkahelyteremtés céljából.

Az önkormányzat a lakosokat sokrétűen támogatja. Az idős lakosoknak a napi életviteli problémák megoldásában segítséget nyújt a falugondnok és a két szociális gondozó. Rendszeresen osztanak szociális tűzifát, a családok jelképes összegért vágó baromfit vásárolhatnak. Az egyéb szociális juttatások mellett beiskolázási támogatást kapnak a gyermekek tíztől húszezer forintig terjedően. Hosszú évek óta csatlakoznak a Borsa Hungarica pályázati rendszerhez, így a felsőoktatásban résztvevő diákok havonta húszezer forint támogatást kapnak.

Dolgoznak már a vízproblémán

Az ivóvíz-szolgáltatásban beállt zavar elhárítása jelenti jelenleg a legnagyobb kihívást a térség számára, hiszen ez a probléma nemcsak Hegyszentmártont, hanem Bogádmindszentet és Ózdfalut is érinti, mivel közös vízműrendszerük van.

Az előző évtizedekben több alkalommal valósítottak meg olyan beruházásokat, amelyek a zavar elhárítását célozták meg, hosszú távon azonban ezek nem jelentettek megoldást. A rendszeresen jelentkező vízhiány mellett, a víz elszíneződése is többször okoz bosszúságot a lakosoknak.

Ahogy Jakab Gézáné mondta, polgármester társaival és alpolgármestereivel már két alkalommal tartottak találkozót a témában, amelyeken részt vettek a Baranya-Víz Zrt. Siklósi Üzemigazgatóságának vezetői és Nagy Csaba ország­gyűlési képviselő, aki támogató, konstruktív módon állt hozzá a probléma kezeléséhez. Ezeknek a megbeszéléseknek a tárgyát mindig a szóba jöhető lehetőségek képezték.

Azonnali megoldásként az elmúlt napokban Bogádmindszent önkormányzata vis maior pályázatot adott be a probléma megoldására.

A település vezetői

A több mint 400 fős Hegyszentmárton polgármestere Jakab Gézáné. Alpolgármesterek: Pintér Sándor és Keszü László. A képviselő-testület további tagjai: Petrovicsné Trencsényi Gyöngyi és Óbert Mariann. Az önkormányzat elérhetősége: 7837 Hegyszentmárton, Kolozsvár u. 18.

A településen működik Roma Nemzetiségi Önkormányzat is, amelynek elnöke Orsós Csaba, képviselői Kalányos Hajnalka és Balogh Mária.

Hegyszentmárton a Baksai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. Jegyző: Takácsné Jauk Ibolya.

A háziorvosi szolgálat munkatársai: Dr. Andics Lajos és Gágóné Varga Edit. A védőnői szolgálatot pedig Tóth Krisztina és Ádám Rebeka látja el. Szociális gondozók: Simon Valéria és Hoffmann Józsefné. Közösségszervező, könyvtáros: Bacsáné Rónaszéki Gyöngyi. Falugondnok: Misinecz Vilmos. Lelkész: Fodor Ákosné. Plébános: Porpáczy Attila.

A település története

Nevét 1332-ben említette egy, a pozsonyi káptalan levéltárában őrzött oklevél S. Martini néven. 1332-ben Visz­ló falu felosztása kapcsán említették, hogy a Szentmárton felé eső rész a pécsi káptalannal határos. A pécsi esperességben fekvő Hegyszentmárton papja 1332-ben 25, 1333-ban 8, 1335-ben 22 báni pápai tizedet fizetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában