Rengeteg támogatás Drávaszerdahelyen: „Mi megtehetjük, ezért meg is tesszük”

Az önkormányzat számos jelentős támogatást és kedvezményeket ad az itt élőknek, ennek ellenére a következő önkormányzati ciklus egyik legnagyobb feladata az elnéptelenedés megakadályozása lesz.

Felsorolni is hosszú, mennyi támogatásban és kedvezményben részesülnek az életvitelszerűen Drávaszerdahelyen élő lakosok. Az önkormányzat szociális rászorultságtól függetlenül minden gyermek étkeztetését fizeti 14 éves korig, az általános iskolás korú gyerekeknek állja a fakultatív foglalkozások díját. Nyári időszakban a drávaszerdahelyiek ingyen mehetnek a Harkányi Gyógyfürdőbe, a falu konditermét a lakók díjmentesen használhatják, emellett a kutyák oltását és chipeltetését is az önkormányzat fizeti. Sem kommunális adó, sem szemétszállítási díj nem terheli az itt élőket és persze füvet sem kell nyírni a ház előtt, azt is az önkormányzat vállalja át. Ettől az évtől a mozgásukban korlátozott lakók évente egyszeri, 50 ezer forintos támogatást igényelhetnek, melyet otthoni akadálymentesítésre, illetve a mozgást elősegítő elektromos eszköz beszerzésére is költhetnek.

– Magas iparűzési adóval rendelkezünk és ezt a falura, illetve a lakókra költjük. Tudjuk, hogy nem minden kistelepülés van ilyen szerencsés helyzetben, de ha mi megtehetjük, akkor meg is tesszük – fogalmazott Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere. A beköltözőknek a házvásárláshoz 100 ezer, az itt élő családoknak a gyermek születésekor szintén 100 ezer forintot adnak. A szociális étkeztetésért az erre jogosultaknak napi 250 forintba kerül csupán a házhoz szállított ebéd. És még mindig nincs vége a sornak, ugyanis ettől az évtől a gyermekek nyaralását is támogatták fejenként 30 ezer forinttal.

– Ehhez csupán annyit kellett tenni, hogy a drávaszerdahelyi Facebook-oldalra egy képet kellett küldeni a nyaralás egy szép pillanatáról – mondta a polgármester. De ha már a gyerekek és a nyár kerül szóba, az iskolakezdés előtt is besegít az önkormányzat: az óvodások után 10, az általános iskolások után 30, a középiskolások után pedig 40 ezer forintot igényelhetnek a szülők a költségeik csökkentésére, természetesen ezt is rászorultsági alaptól függetlenül adja az önkormányzat.

Azt hallják a faluról, hogy itt minden jó

A rengeteg támogatás és kedvezmény, illetve a magas összegek hallatán jogos a kérdés, éri-e kritika az önkormányzatot bármi miatt.

A polgármester azt tapasztalja, hogy a helyiek többsége bölcsen gondolkodik és nagyon büszke arra, hogy itt él. Mesélik, hogy amikor az ország másik, távoli pontjára utaznak és kiderül, hogy hova valósiak, akkor mindenkitől azt hallják, hogy itt milyen szép és jó minden.

– Ugyanakkor van pár ember, akit én úgy hívok: „B-közép”. Nekik, ha a Kalkuttai Teréz anya lenne a polgármester, az sem lenne jó. Mindenben azt keresik, hogy mibe lehet belekötni. Mindezt persze úgy, hogy nem tesznek le semmit az asztalra. Számomra így ez nagyon gyenge kritika – magyarázta Alpár György. Hozzátette, ha ma valaki rákeres Drávaszerdahely községre a világhálón, akkor nem talál egy negatív hírt vagy cikket sem a faluról.
– Ezért pedig nagyon sok önkormányzat fizetne nem kevés pénzt – fogalmazott.

Előbb-utóbb rájönnek, hogy milyen közel van

Az idén sajnos sok halálozás volt a faluban, de egyébként is érezhető, hogy más kistelepülésekhez hasonlóan itt is csökkent a lakosság száma. Drávaszerdahely polgármestere abban bízik, hogy a pécsiek hamarosan felfedezik ezt a környéket, hiszen Kémesig ebben a körzetben 10-12 olyan település található, ami a városok elérhető közelségében fekszik. Drávaszerdahely 29 kilométerre, autóval 20-25 percre van Pécstől. Természetesen az önkormányzat azt sem szeretné, ha az üresen maradt házak állapota romlana.

– Azt gondolom, hogy a pécsiek előbb-utóbb rájönnek majd arra, hogy mennyire közel van Pécs. Emellett itt nincs bűnözés, ugyanis négy éve kamerarendszert telepítettünk. Jelenleg 8, hamarosan pedig 10 kamera figyeli majd a köztereket, de már így sem sok négyzetméter van, amit ne látna valamelyik eszköz éjjel-nappal, a nap 24 órájában. Trafikunk és boltunk is van. Ez utóbbi, úgy vélem, elengedhetetlen ahhoz, hogy a családok látószögébe kerüljön a településünk – fogalmazott a polgármester.

Belülről is megújul a drávaszerdahelyi kultúrház

Az elmúlt években az önkormányzat 30 éves infrastrukturális lemaradást pótolt be. Mára elmondható, hogy az önkormányzat saját tulajdonú bolttal rendelkezik, a kocsma helyén van egy konditerem, illetve egy kultúrház, amely kívülről teljesen felújított állapotú.

– Nemrégiben kaptuk az értesítést, hogy a Magyar Falu Programban (MFP) sikeresen pályáztunk, melynek köszönhetően 17,9 millió forintot fordíthatunk a kultúrház belső felújítására, illetve napelemrendszer kiépítésére – mondta Alpár György. Az önkormányzat az MFP keretében még a templomot megkerülő alsó út felújítására ad be pályázatot.

Ezen kívül hamarosan befejeződik a Nádas-Berek Vendégház felújítása és Integrált Közösségi Szociális Térré alakítása. Erre korábban 31 millió forintot nyert az önkormányzat. Az udvaron játszóteret, belül pedig közösségi teret alakítottak ki, megújultak a vizesblokkok, új bútorokat, számítógépet vásároltak és egy miniirodát is berendeztek itt.

A lakosság számára kiemelten fontos közintézmények és infrastruktúra már készen van a településen, de jelenleg is van beadott pályázata az önkormányzatnak, mégpedig az egyedi szennyvíztisztító rendszer kiépítésére. A polgármester elmondta, meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a helyiektől az ennek kapcsán rendezett lakossági fórumon, ami örömteli, hiszen ez az utolsó állomás ahhoz, hogy teljesen összközműves legyen a település. Aki életvitelszerűen itt él, vagy itt van ingatlana, az csatlakozni fog és igényli majd az egyedi szenny­víztisztító berendezést.

Ezzel egyrészt az ingatlanok értéke is emelkedni fog, másrészt így sem a drávaszerdahelyi önkormányzatot, sem az itt élőket nem terheli majd a talajterhelési adó, amelyet a polgármester szerint előbb-utóbb ki fognak róni a kistelepülésekre.

– Ahhoz, hogy a települést infrastrukturális tekintetben teljesen befejezettnek mondhassuk, még a bolt és a kocsma (ami most konditeremként működik) tetőszerkezetének felújítására, a buszöblök felújítására és egy célzott parkrendezésre lenne szükség. Ez utóbbit őszre tervezzük egyébként – mondta Alpár György polgármester.

Szelfipont lett a fából készült ló

Három éve díszíti a falu központját a fából készült ló, amely mára kedvelt fotóhelyszín lett, bár amikor a szobrot Alpár György iderendelte, nagyon megosztotta a lakókat, mára viszont mindenki szívéhez hozzánőtt. A polgármester Tihanyban látott ilyet és felvette a kapcsolatot a készítőjével. Manapság azt látja, sokan lelesték az ötletet, több helyen díszeleg már ilyen szobor.

A település vezetői

A 200 lakosú község polgármestere Alpár György Zoltán. Alpolgármester: Gálosi Dezső. A képviselő-testület további tagjai: Pécsiné Sárközi Karolina, Madar József és Antóni Albert. A Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője: dr. Markovics Boglárka.

Házi segítségnyújtó: Ildzsa Piroska. Háziorvos (Harkány): dr. Ivánfi Judit. Óvodakísérő: Rábai Olga. A gyerekek a harkányi bölcsődébe, óvodába és iskolába járnak.
A polgármesteri hivatal elérhetősége: 7847 Drávaszerdahely, Kossuth Lajos utca 17.

Drávaszerdahely a Kelet Ormánság kapujában, Harkánytól hat kilométerre helyezkedik el. A község nevét az oklevelek már 1177-ben említették, először Zeredahel néven. Az idősek elbeszélései szerint azért Szerdahely, mert nagyon régen mindig szerdán volt a heti vásár, melynek a helye is körülírható, erre vert falas épületek után lehetett következtetni.

A Drávaszerdahely határában működő gázelosztó létesítményt üzemeltető gazdasági társaság jelentős ipar­űzési adót fizet az önkormányzatnak. A 2017-ben életbe lépett a szolidaritási adó miatt tavaly és tavalyelőtt 12-12 milliót vontak el az önkormányzattól, a polgármester több hivatali úton és fórumon történő tiltakozására azonban a kormány módosította rendelkezést. Eszerint a szolidaritási adó az ötszáz fő alatti településeken nem érvényesíthető.

 

Hozzászólások

tánc
bama.hu
Mazsorettesek kerestetnek – várják a jelentkezőket
teljesítmény / 18 perce
Közgazdász: a tartós gazdasági fejlődéshez a tudásba kell befektetni
A magyar szellemi hozzáadott értéket is növelni kell.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy ÖZV. ACZÉL ISTVÁNNÉ Bencze Mária 98 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy NAGY BÁLINT 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 26-án 15 órakor lesz a pécsi köztemető oldaltermében. Kérjük csak egy szál virágot hozzanak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, CSOKONYAI JÓZSEF 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 26-án 12 órakor lesz a pécsi köztemető urnacsarnokában. Kérjük csak egy szál fehér rózsát hozzanak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy GROSCH FERENCNÉ Andics Irén 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 26-án 13 órakor lesz a pécsi köztemető urnacsarnokában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, anyósunk, KISS DEZSŐNÉ Kumli Mária Magdolna türelemmel viselt, hosszú betegsége után 87 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 27-én a 12 órakor kezdődő gyászmisét követően 12.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
"Mert napjai életemnek oly hirtelen elkelének, mint a füst és a pára." DR. TAMÁSY VERONIKA temetése 2019. szeptember 26-án, csütörtökön 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A szentmise kezdete 13 óra. A gyászoló rokonok és barátok
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KELEMEN SÁNDORNÉ volt Dédász és Eon dolgozó, 70 éves korában elhunyt. Kívánsága szerint szűk családi körben, 2019. szeptember 18-án kísértük utolsó útjára. Emlékét szívünkben őrizzük. A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk egykori ciszterci diák, DR. PERR GYULA halálának 14. évfordulójára. Tiszteletére 2019. szeptember 25-én, szerdán reggel 7.45 órakor a Belvárosi Templomban gyászmisét mondatunk. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, VÁRADI JÓZSEFNÉ 85 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. szeptember 25-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy ANDRÁS ISTVÁNNÉ poklosi lakos 72 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 20-án 9 órakor lesz a poklosi temetőben. A részvétnyilvánítást kérjük mellőzni. Gyászoló szerettei
Ezúton köszönjük mindenkinek, aki szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk GRIFFATON MIKLÓS temetésén részt vettek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, TOLNAI JÁNOSNÉ 85 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 24-én, 15 órakor lesz a pécsi köztemető díszterméből. A részvétnyilvánítás mellőzését kérnénk. Részvétüket csak egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DRASKOVIC GYULA kozármislenyi lakos 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szeptember 23-án 11 órakor lesz a kozármislenyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk JASPER TIBOR gyódi lakos, hosszantartó betegség után 70 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 24-én 13.30 órakor lesz a szilvási temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk, MÁTYÁS ISTVÁN a Volán nyugdíjasa hosszantartó betegség után 82 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 24-én 13 órakor lesz a pécsi köztemető nagydíszterméből. Kérjük csak egy szál virágot hozzanak. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család