szponzorált tartalom

2018.08.21. 22:30

Rohamosan fejlődik Téseny

A megyében az egyik legfiatalabb polgármester Dávodi Dóra, következetesen tartja magát négy évvel ezelőtti megválasztásakor tett ígéretéhez, a fejlődés pedig lépten-nyomon látszik is a településen.

Minden kezdet nehéz, de megfogadom, hogy minden igyekezetemmel a falu javát szolgálom majd – ezekkel a szavakkal foglalta el polgármesteri hivatalát Dávodi Dóra. Az önkormányzati munkába képviselőként kóstolt bele, így nem volt számára idegen ez a terület.

A faluba érkezőket a felújított buszváró fogadja, de mint Dávodi Dóra mondja, nem elégszenek meg ennyivel, egy buszfordulót is terveznek ide.

– Három járat is bejön a faluba, azonban ezek nem mennek tovább Magyarmecske felé, hanem megfordulnak a kereszteződésben. A tolató busz akár balesetveszélyes helyzetet is előidézhet az erre áthaladó autósok számára, ezért döntöttünk a sokkal biztonságosabb forduló megépítése mellett. A megállónál adott a megfelelő nagyságú terület, az engedélyek birtokában itt alakítjuk ki a kőzúzalékkal borított területet.

Több mint hatvan méter hosszúságban járda is épült az elmúlt időszakban az Állami gazdaság utcában, hogy a korábbi áldatlan közlekedési állapotok helyett az ittlakóknak is biztosítsa a megfelelő körülményeket az önkormányzat.

– A Start-közmunkaprogram keretében elsősorban kerítéselemek kiöntésével foglalkozunk. Az elkészült vasbeton oszlopokat, illetve mezőelemeket a kultúrház és a temető bekerítésénél hasznosítottuk, illetve hasznosítjuk a jövőben is. Előbbinél eddig 105 méter, utóbbinál pedig 150 méter új kerítés készült az elmúlt három év alatt. A kultúrháznál lévő kovácsoltvas kaput pedig szintén önerőből készítette az önkormányzat.

Az elmúlt időszakban kialakítottak egy rendezvényteret a kultúrháznál, felújították a színpadot, illetve készítettek fölé önerőből egy féltetőt is. Egyben ez a terület a különböző rendezvények helyszíne is.

A kultúrház előtt, a Rákóczi utcában elkészült a parkosítás, felújították a hidat, illetve egyúttal egy parkolót is kialakítottak itt, hogy ne az út szélén várakozzanak az autók.

– Több mint 400 méter hosszúságban teljes szélességében új aszfaltburkolatot kapott a Rákóczi utca. Ehhez a beruházáshoz 8,5 millió forint támogatást nyert a település, illetve 2,5 millió forint önerőt biztosított az önkormányzat.

Jelenleg összesen 26 közfoglalkoztatottnak biztosít munkát az önkormányzat. A mezőgazdasági program keretében 3 hektáron termelnek konyhakerti növényeket, többek között hagymát, burgonyát, paradicsomot, paprikát, káposztát. A hét hektárnyi szántó területen pedig búzát és kukoricát vetettek.

– A megtermelt zöldségeket részben kiosztjuk a rászorulóknak, legutóbb paprikát kaptak a családok a friss szedésből. Ezen felül értékesítjük a termékeket, a bevételből pedig a karácsonyi élelmiszercsomagokat vásároljuk majd meg. Az elmúlt három évben 16–16 ezer forint értékben sikerült csomagot összeállítanunk a családok számára.

Idén ősszel egy 240 négyzetméter alapterületű fóliasátroral is bővül a kertészet, ezt elsősorban palántanevelésre, illetve zöldségtermelésre hasznosítják majd. A közterületek, parkok karbantartását, a fűnyírást segíti az MTD fűnyíró kistraktor, illetve a három fűkasza, amelyet egymillió forintért vásárolt az önkormányzat.

A temető felújítására szintén nyert a Belügyminisztérium pályázatán egymillió forintot a település, ebből az összegből kívül-belül felújították a ravatalozót, a világítást, illetve térkőburkolatot raktak le az épület elé. A közelmúltban egy kőzúzalékos parkolót is kialakítottak a temető előtt.

A harang is megújult az elmúlt időszakban, egymillió forintot költöttek erre a célra.

A Csorba Győző Megyei Könyvtár támogatásával működő községi könyvtárban alakították ki tavaly a teleházat, pályázati támogatásból csaknem 940 ezer forintért vásároltak számítógépeket.

– A kultúrház felújítására nyertünk idén pályázatot, 15,8 millió forintot, a beruházáshoz az önkormányzat biztosít további 3,3 millió forint önerőt. A tervek szerint a kivitelezés jövőre kezdődhet, ennek keretében kívül-belül megújul az épület, illetve a tetőszerkezet és szigeteljük az épületet. Ezen felül jövőre szeretném befejezni az útfelújítást a Rákóczi utcában, illetve a temetőben a kerítés építését. Tervezem a temetőbe vezető út, a játszótér, a harangláb, valamint a rossz állapotban lévő járdák felújítását, folytatjuk a mezőgazdasági termelést, és a település parkosítását. Remélem ezekhez a tervekhez további pályázatokat is sikerül megnyernünk, ezáltal pedig tovább fejlődhet és szépülhet a falu.

Megtelt programokkal és élettel a kultúrház

Örömmel fogadták a faluban, hogy egyre több a program, illetve megkezdte működését a közösségi ház. Népszerűek a gyerek–szülő közös programok, a kreatív foglalkozások.

Immár hagyományosan a nyugdíjasklub szervezi minden évben a nőnapot. A gyereknapot május végén szervezi meg az önkormányzat, ezt követi minden év júliusában a falunap. Szeptemberben tartják a hagyományos búcsút, illetve a nyugdíjastalálkozót, amelyen köszöntik a település idős lakóit. December 6-án rendezik meg a gyerekeknek a Mikulást. A karácsonyi ünnepség keretében vehetik át az önkormányzat élelmiszercsomagját a családok.

A nyári szünetre pedig a gyerekeknek is biztosítanak különböző kézműves és ügyességi foglalkozásokat a szakemberek. A múlt héten a kultúrház nagytermét vették birtokukba a gyerekek, rajzoltak, festettek, papírfigurákat hajtogattak, illetve az arcukat is kifesthették kiscicának, nyuszinak vagy éppen királynőnek. A kézműves foglalkozások között pedig az udvarban különböző ügyességi és labdás játékokkal ismerkedhettek meg, összemérhették tudásukat a sorversenyeken. Így, a nyári szünet nem csak a tévézésről és a számítógépről szólt, hanem a közösségi programokon újabb barátságok is születtek.

A település vezetői

A 360 fős község társadalmi megbízatású, tiszteletdíjas polgármestere Dávodi Dóra. Alpolgármester Tóth László. A képviselő-testület további tagjai: Bagó Márta, Marton Norbert, Frünstall Zsolt. Téseny a Baksai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik, jegyző dr. Hederics István. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke: Bagó Márta. Háziorvos: dr. Sütő László. Védőnő: Krizsán Zsófia. Könyvtáros: Bakos Lászlóné. A nyugdíjasklub vezetője: Kovács Lászlóné. A házi szociális gondozói hálózat központja Baksa. A gyerekek Baksára járnak óvodába és iskolába, szállításukat a falubusszal oldják meg.

Az önkormányzat elérhetősége: 7834 Téseny, Rákóczi u. 97. Telefon: 372-031.

A falu története

A településen és környékén már a kőkorszakban és a bronzkorban is laktak emberek, lakóhelyük nyomait a falu határában tárták fel. Téseny nevét az oklevelek 1330-ban említették először, Tesen formában, egy tanúskodó téseni nemes, Tésenyi László fia Péter nevében. 1332-ben a pápai tizedlajstrom említette nevét, 1400-ban pedig Töttösi Lászlót említették itt az oklevelek. A 16. századra már két részből, Kis- és Nagytésenyből álló falu Kistéseny nevű része elnéptelenedett, míg Nagytéseny a török hódoltság alatt is lakott maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában