pr-cikk

2020.12.22. 00:01

Sikerült: a pécsiek megmentették a gyerektaxit!

Az országosan is egyedülálló Pécsi Gyerektaxi megmentéséért indított kezdeményezés most örömteli végéhez érkezett: a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, dr. Őri László által nyújtott félmilliós támogatással megvan annak a kilenc személyes kisbusznak a megvásárlásához hiányzó összeg, amivel a Pécsimami Közhasznú Egyesület folytatni tudja segítő tevékenységét.

2018 áprilisától 2020 november végéig uniós támogatással, a Pécsi Család és KarrierPONT keretében működött az ingyenes gyerektaxi, ami több ezer alkalommal szállított gyermekeket sok olyan szülőnek segítve, aki enélkül nem, vagy csak részmunkaidőben tudott volna dolgozni.

A vírus első szakaszában, amikor bezártak az iskolák, egyedülálló szülők bevásárlását segítették, november közepe óta pedig párhuzamosan működik a gyerektaxi és az ingyenes Pécsi Karanténjárat, utóbbival idős egyedülállóknak is segítenek a bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében.

A kisbusszal helyi közösségek által rászoruló családoknak gyűjtött karácsonyi adományokat is szállítottak az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központhoz.

A januári iskolakezdésig a gyerektaxi szünetel, de a karanténjárathoz az ünnepek alatt is fordulhatnak a karanténba került pécsiek és a rászoruló idősek, az ingyenes bevásárló szolgáltatásra a 70/350-2099-es számon lehet jelentkezni.

Az uniós pályázati támogatásból kisbusz vásárlásra nem, csak bérlésre volt lehetőség, ami havonta több százezer forintos költséget jelentett, ezt az egyesület az uniós támogatás nélkül, a működtetés egyéb költségeivel együtt biztosan nem tudta volna előteremteni, ami a Gyerektaxi végét jelentette volna.

Az egyesület tagjai azonban szívügyüknek tekintették a folytatást, ezért indítottak októberben adománygyűjtő kampányt egy használt, de jó állapotú kisbusz beszerzésére, ami egy igen széleskörű pécsi összefogást eredményezett, hiszen az ügyük mellé állt több, mint 60 magánszemély, a HAUNI HUNGÁRIA Kft., a PRAKTISTAR Kft., a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Kővári János önkormányzati képviselő, egy jelentősebb működési támogatással a Pécsi Önkormányzat és most a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Dr. Őri László is.

A kisbuszt jelentős kedvezménnyel és rugalmas fizetési feltételekkel kínálta eladásra a Via Markt kisbolthálózat tulajdonosa; az Amreinracing Kft. pedig felvállalta, hogy szervizeli azt a gyerekek maximális biztonsága érdekében.

A Pécsimami Egyesület és a Pécsi Család és KarrierPONT csapata ezúton köszöni minden támogatónak, hogy lehetővé tették a folytatást, ami így egy igazi közös, pécsi siker lett.

Most az egyesület legfontosabb feladata, hogy megteremtse a működtetés feltételeit, ennek érdekében minden pályázati lehetőséget meg fog ragadni.

Mindaddig, amíg a járványhelyzet fennáll, igyekeznek párhuzamosan segíteni a bevásárlásban és a gyermekek szállításában. Amint rendeződik a helyzet és már csak a Gyerektaxira tudnak összpontosítani, szeretnénk bővíteni a szolgáltatást reggeli gyermekszállítással, illetve ad hoc segítségnyújtással, ha váratlan esemény miatt nem tud elmenni a szülő gyermekéért.

Egy pécsi cég már érdeklődött a gyermektaxihoz hasonló szolgáltatás bevezetése iránt saját dolgozói számára. Az egyesület hosszútávú célja az, hogy más civil- és gazdálkodó szervezetek is felismerjék a gyerektaxiban rejlő lehetőséget, így egyre több gyermekes család mindennapjait könnyíthesse meg ez a szolgáltatás. Ennek érdekében szívesen megosztják tapasztalataikat és segítséget nyújtanak a gyerektaxi projekt adaptálásában.

Végül, de nem utolsó sorban köszönik a sajtó képviselőinek, hogy a kezdetek óta tájékoztatták a pécsieket a gyerektaxi lehetőségéről és a gyerektaxi megmentéséért indított kezdeményezés fejleményeiről.

Mindenkinek békés, meghitt ünnepeket és jó egészséget kíván a Pécsimami és a Pécsi Család és KarrierPONT csapata.

Az ingyenes Pécsi Gyerektaxi szolgáltatásra ITT, az ingyenes Pécsi Karanténjáratra pedig ITT lehet jelentkezni.

Az ingyenes Pécsi Gyerektaxi szolgáltatás 2018. áprilisától 2020 novemberéig az „EFOP-1.2.9-17 Nők a családban és a munkahelyen” felhívásra benyújtott „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” projekt keretében valósult meg a Pécsi Család- és KarrierPONT szervezésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában