hirdetés

2021.10.27. 09:50

Sokat tanulhatunk a Walter cég fél évszázados múltjából

50 év hosszú idő. Ennyi idő alatt számtalan értékbe, megannyi tapasztalatba és persze jó néhány buktatóba is belefuthat az ember. A Walter család sokat tud erről mesélni, hiszen cégüket 3 generáció együttes tudása, tapasztalata, kitartása és hatalmas munkabírása csiszolta, csiszolja. Mind a mai napig apa, fiú, unoka és immáron megannyi munkatárs együttes munkája teszi a céget sikeressé és fejlődőképessé.

A vállalkozást 50 évvel ezelőtt, 1971-ben id. Walter József hozta létre Sárokon. A fiatalember kőfaragó-, műkőáru-készítő mesterként, kemény munkával, pénz, gépek és műhely nélkül indította be vállalkozását. Rengeteg nehézséggel találta szemben magát abban az időben, hiszen a határfalu infrastruktúrája, az akkori hatalmi viszonyok nem biztosították a leggördülékenyebb kezdeteket. De id. Walter a nehézségekkel mit sem törődve, elképesztően sok lelkesedéssel és egy nagy adag bizonyítási vággyal sikeres vállalkozóvá vált.

– Sárokot akkoriban még katonák őrizték, így a megrendelők csak katonai kísérettel juthattak be a faluba édesapámhoz. Ott a kíséret megvárta, míg kiválasztják és megrendelik a sírkövet, utána pedig visszakísérték őket Ivándárdára. Abban az időben az anyagbeszerzés is kalandos volt, sok protekció kellett hozzá. De a munka sosem ért véget, édesapám minden nehézség ellenére hajthatatlanul ment előre – meséli id. Walter József fia, a jelenlegi tulajdonos-ügyvezető.

Fia is megszerette a szakmát

A második generáció sem váratott sokat magára, noha az édesapa fia testi épségéért aggódva még a műhely közelébe sem engedte Józsefet. Valljuk be, ez azért abszolút érthető, ugyanis egy sírkő, akár 200 kilogrammot is nyomhat, ami komoly sérüléseket okozhat, ha nem hozzáértő kezek közé kerül. De bizony, ha valaki igazán elhivatottan szeret egy szakmát, akkor sokáig nem lehet távol tartani annak gyakorlásától.

– Édesapám meg sem mutatta nekem a köveket, sőt a műhely közelébe sem mehettem. Ám 16 évesen mégis valahogyan szerelmes lettem ebbe a szakmába, én is kőfaragó lettem. Ez volt az első lépés egy álom kezdete, hogy együtt valami nagyot és maradandót építhessünk fel – meséli a fiú.

1993-ban a kis vállalkozás betéti társasággá nőtte ki magát, melyet immáron apa és fiú közösen épített tovább. 1996-ban id. Walter lebetegedett, így fiának kellett átvennie a műhely irányítását. Ekkor még csupán 4-5 munkatárssal dolgoztak együtt, főként síremlékek, kripták készítésével foglalkoztak, mígnem 1999-ben egy újabb elképesztő mérföldkőhöz érkeztek. Elkészült egy modern műhelycsarnok Sárokon, melyet professzionális gépek és hozzáértő munkatársak töltöttek meg élettel. Nyitottak az építőipar irányába is. Ezen fejlődő időszak emlékét számtalan helyen láthatja a nagyérdemű. A megye több településének épületei, de a Nemzeti Színház kőlépcsői, az Angyal utcai homlokzat, a Sümegi Kapitány Hotel, országszerte számtalan pláza, valamint az örök emléket állító sírkövek mind-mind Walterék keze nyomát viselik.

Fejlődtek és ismertté váltak

– Kezdtünk elismertté válni a szakmában. Nagy cégek kerestek és kértek fel minket alvállalkozóiknak, kezdett beérni a gyümölcs, melybe oly sok munkát fektettünk. De akárcsak manapság, akkor is folyamatosan voltak új ötletek, új álmok, új célok, amelyeket el szerettünk volna érni. 2005-ben egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Mohácson, a város egyik elhanyagolt részén sikerült létrehozni valami szépet. Megnyitottuk az országban egyedülálló Kő és Kegyeleti Centrumot – meséli az ügyvezető.

Temetkezési szolgáltatással bővítettek, céljuk az volt, hogy az élet egyik legnehezebb időszakában azzal segíthessenek, hogy a temetéssel járó minden szívszorító teendőt egy helyen el tudjanak intézni a gyászolók. Ezért Mohács mellett Bólyban, Geresdlakon, Himesházán, Szederkényben és Villányban is kirendeltségeket nyitottak ezzel is támogatva a törekvésüket. A vállalkozás 2018-ban a Mohácsi Római Katolikus Temető üzemeltetését is átvette, így már teljes, mindenre kiterjedő szolgáltatást nyújthatnak.

– Az egyik legfontosabb célunk az, hogy a mai felgyorsult világunkban támogatóan állhassunk a hozzánk fordulókhoz, hiszen valljuk be, a mi szolgáltatási körünk nagy része nem kifejezetten az élet örömteli pillanataiban kerül szem elé. A veszteség, fájdalom mellett, melyet az elhunyt rokon, barát elvesztése jelent, nem hiányzik még az embernek az is, hogy a bürokrácia útvesztői, a rengeteg papírmunka még inkább megnehezítse ezt az időszakot. Körültekintőnek, érzékenynek és figyelmesnek kell lennünk. Ezt valósítottuk meg a Kő és Kegyeleti Centrumban – mondta a tulajdonos.

Hihetetlennek tűnő álom vált valóra

A centrumban képzett munkatársak és tanácsadók tervezéssel, komplex megoldásokkal segítik az elhunyt hozzátartozóit, akik kulturált keretek között, barátságos környezetben tudják a végtisztesség megadásához szükséges minden teendőt elintézni. Fontos kiemelni, hogy a Mohácsi Temető üzemeltetése kapcsán a temetéssel járó teljes ügyintézés is megoldható a helyszínen, így ezzel hatalmas terhet vesznek le a gyászolók válláról, melynek irányítását ifj. Walter Józsefné vezeti.

A temetkezési üzletág mellett a vállalkozás kőfaragó üzletága is a dinamikus fejlődésnek köszönhetően nemcsak komplex, de egyedülálló szolgáltatási portfóliót épített ki. A modern berendezések, a korszerű háttér és a szakképzett munkatársak segítségével a cég, a Dunántúl egyik legjelentősebb kőfeldolgozó-kivitelező cégévé vált.

– Sok, mások által hihetetlennek tűnő álmot valósított meg édesapám. Mindig szeret lépést tartani a világgal, keresi az innovációt és a fejlődési lehetőséget. Legyen szó akár egy új arculat kialakításáról, akár gépparkfejlesztésről, akár saját tudásunk bővítéséről, mindig azt mondja, aki nem halad, az marad – meséli az édesapja nyomdokaiba lépő fiú, Martin.

A fiatalabb generáció frissességet, innovációt hozott a cég életébe. A kor vívmányait, az internet adta lehetőségeket kihasználva a fejlődésben, növekedésben nincs megállás.

Nyitottak az online kereskedelem felé

Ezt bizonyítja a cég 2019-ben létrejött új üzletága is, amely egyedi, kőből készült párkányok gyártásával és értékesítésével foglalkozik webáruház formájában. Ebben a szegmensben a harmadik és egyben legfiatalabb generáció, ifj. Walter József fia, Martin kapott óriási szerepet, hiszen a parkanyos.hu webshop üzemeltetése az ő keze munkáját dicséri, ami a jelek szerint egy újabb „sikersztori”.

Lehetne kiemelni még rengeteg eseményt az elmúlt 50 évből, sőt, akár egy könyvet is meg lehetne tölteni a történetekkel, buktatókkal, problémákkal és persze sikerekkel. Igen, problémákkal is, hiszen Walterék azt vallják, hogy Isten gyermekeként, emberi dolog hibázni, de tudni kell azt elismerni, beismerni és azonnal a megoldást keresni.

A jövőben a szervezetépítésre fektetnek nagy hangsúlyt, hisz immáron 44 munkatárs tapasztalata színesíti a vállalkozás mindennapjait. A vezetők ügyelnek arra, hogy ők megfelelő munkakörülmények között, családias légkörben érvényesülhessenek a mindennapok során, hiszen ők a vállalkozás, a sikerek és a haladás motorjai is egyben. Walter József elmondta, a jubileumot nemrégiben Orfűn, a Rácz Tanyán ünnepelték a dolgozókkal és családtagjaikkal együtt.

Több jeles évfordulót ünnepelnek

– Igazi családi vállalkozásként működünk, hisz mindenki kiveszi belőle a részét, szerintem ez nem tud másként jól működni. Édesapám az idén 75 éves, a Walter cég pedig a megalapításának 50. évfordulóját ünnepelheti, nekünk idén van a 30. házassági évfordulónk, emlékezetes évet zárunk. Feleségemmel az a célunk, hogy „nyomot” hagyjunk a világban, példát mutatva, hogy tiszta, emberi értékeken alapuló vállalkozást a sok hozzáadott értékkel együtt egy generációkon át jól szervezett fejlődőképes vállalattá építsük – fogalmazott a tulajdonos.

50 év távlata megannyi emléket, tudást és tapasztalatot őriz. Gondoljon Ön is csak szülei sokszínű ismereteire, a legtöbbet hallott vicces emlékekre vagy a legjobb családi pillanatokra. Megannyi álmot és legalább ilyen tartalmas évet kívánunk még a Walter családnak.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában