Hirdetés

2021.07.30. 10:05

Számos fejlesztésre ruház be Szűr a pályázati támogatásokból

Szűr településének több pályázaton is sikerült támogatást nyernie az elmúlt évek során, melyek segítik a falu folyamatos szépítését, fejlesztését.

M. R.

2019-ben a Magyar Falu Pályázati programnak köszönhetően 19 millió forint támogatást nyertek helyi identitás erősítése céljából. Ez lehetővé tette a kultúrházban a nyílászárók cseréjét, födémszigetelést. Mindemellett korszerűsítették a fűtést, napelemeket és klimatizációt is beépítettek, valamint székeket, informatikai eszközöket is tudtak így vásárolni. Mivel tavaly a járvány okán elmaradtak a rendezvények, idén egymillió forintot fordíthatnak programokra.

A Szűri Német Egyesület rendezvényekre és asztalokra, padokra nyert összegeket a Leader vidékfejlesztési pályázat során, a Magyar Falu Programban pedig a hivatali épület felújítására, melyben múzeumot kívánnak kialakítani régi helyi használati tárgyakból. A Leader programban az önkormányzat is sikeresen igényelt forrásokat, melyet szaniterkonténer vásárlására fordítottak a rendezvénytér közelében.

Infrastrukturális fejlesztésekre is számíthatnak idén a település lakói, ugyanis sikeresen igényeltek támogatást a Petőfi és a Dózsa utcákban lévő elavult, töredezett járdák térkövezéséhez. Az ilyen jellegű fejlesztések nem szokatlanok a faluban, ugyanis a korábban megkezdett külterületi aszfaltozást is sikerült befejezniük a közelmúltban. A német önkormányzat a település területén álló keresztek megújítására is készül a pályázott összegekből.

A település polgármestere, Kropp Károly folyamatosan tervezi a további fejlesztéseket, még idén tervezik térkövekkel felfrissíteni a templom előtti teret, továbbá rendszeresen nyújtanak be pályázatokat parkosítás és játszótéri fejlesztések céljával. A faluvezető elmondta, fájó pontot jelent ugyanakkor a templomuk állapota. Az önkormányzat és az egyházmegye is pályázott már többször sikertelenül. Tavaly ősszel sikerült nyerni 15 millió forintot, ez részleges állagmegóvásra elég, azonban a teljes felújításhoz nagyságrendekkel nagyobb összegre lenne szükség.

 

Zene, tánc, történelmi játékok és koktélok is várják a falunap látogatóit

Idén, a pandémia okozta lezárások után végre ismét megrendezhetik a falunapot. Idén tartják a huszonegyediket, melyre július 31-én, szombaton kerül sor. Reggel kilenctől estig változatos programok várják az érdeklődőket. Délelőtt a gyerekek hagyományőrző, történelmi játékokon vehetnek részt, az íjászatban és a dárdahajításban is kipróbálhatják magukat a focipályán. A kisebbek légvárban is ugrálhatnak. Délután fél négykor „Csavard fel a szőnyeget” címmel zenés, szórakoztató műsort adnak a Pesti Zenés Színpad művészei.

A fő attrakció évek óta Sárkány Kázmér, az Állami Operaház magánénekesének és vendégének előadása a templomban. Az énekes évek óta fellépője a falunapnak, ez lesz a tizenhatodik koncertje Szűrön. Idén öt órakor a katolikus templomban hallgathatják meg előadását a résztvevők. Este hatkor a PTE Brass Band fúvósai emelik a hangulatot, majd hétkor a Sambrasil tánccsoport tart fergeteges bemutatót. A koncerteket tombolasorsolás, majd jó hangulatú bál követi: a Horizont Zenekar muzsikájára szórakozhatnak a táncolni vágyók.

A falunapon kürtőskalácsos és büfé is nyitva lesz a megéhezők számára. Mindeközben arcfestés, csillámtetoválás és körhinta is várja a gyerekeket, a felnőttek pedig Illés Dániel jóvoltából különleges koktélokat kóstolhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában