szponzorált tartalom

2020.01.17. 21:41

Szigetvár: egyre népszerűbb a vár és a fürdő

Sok turista látogatott Szigetvárra az elmúlt években, a legtöbben a gyógyfürdő és a vár miatt keresték fel a baranyai várost.

Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje a kiváló minőségű gyógyvíz. A város szívében, a Szigetvári Gyógyfürdőben az 50 évvel ezelőtt felszínre törő 60°C-os hévíz nyújt felejthetetlen kikapcsolódást. A létesítmény több, egymást kiegészítő egységből áll (termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg, uszoda, a kültéri részen a nyári hónapokban sportmedence, kisgyermekek részére pancsoló, nagyobbak számára fokozatosan mélyülő gyermekmedence), így szinte minden korosztály számára színvonalas pihenési, felüdülési lehetőséget nyújt. A mozgáskorlátozottak segítése érdekében az épület valamennyi pontja akadálymentesen megközelíthető.

A gyógyászati részlegen elektroterápia, hidroterápia, iszappakolás és szénsavas fürdő várja a gyógyulni vágyókat. A kezelések OEP-támogatással történő igénybe vételére is van lehetőség. A gyógyszolgáltatások mellett napjainkban egyre jelentősebb a lakosságban megfogalmazódó igény a wellness-szolgáltatások iránt. Ezen igények kielégítésére masszázsok, finn és infraszauna, jakuzzi, gőzkabin, valamint sószoba kialakítására került sor, hogy ezáltal még teljesebb lehessen szolgáltatásaink köre. A Szigetvári Gyógyfürdő az év minden napján (december 24–25. kivételével) várja kedves vendégeit. Minden hónap második szombatján éjszakai fürdőzéssel, december 31-én pedig szilveszteri mulatsággal készülnek.

A szigetvári vár 2015 szeptembertől működik jelenlegi formájában, ekkor nyílt meg megújult muzeális tárlatuk a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának közreműködésével. Az állandó kiállítás mellett másik fő erősségük, hogy a várban főállású hagyományőrség van, akik hitelesen, történelmileg korhűen, interaktív előadások keretében mutatják be a 16–17. század ruházatát, fegyverzetét, harcászati technikáit, amely igen népszerű a turisták körében.

A szigetvári vár ajánlatainak és szolgáltatásainak célcsoportjai elsősorban az általános és középiskolás diákok az ország egész területéről, valamint a nyugdíjasok és a családosok. Külföldi célcsoportjaik közül a szomszédos országok és főként Horvátország a közös múlt és a történelmi kötődés miatt. A külföldi látogatók idegen nyelvű tárlatvezetést is igénybe vehetnek angol, horvát és török nyelven.

A 2018-as évben áprilistól június végéig az osztálykirándulások időszakában rengeteg általános és középiskolai osztály kereste fel a várat az ország minden részéről. Június közepétől szeptember végéig az iskolai szünetben főként a családok látogattak el a várba. A szigetvári vár rendezvénynaptára évről évre állandó elemeket tartalmaz, mivel 2016-tól Nemzeti Emlékhely lettek, ezért a nemzeti ünnepek kiemelkedő helyet foglalnak el a rendezvényeik sorában. Ezeken a napokon állandó ünnepi programokkal várják a látogatókat. A 2018-as évben is megrendezésre került a húsvét hétfői és pünkösd hétfői családi program és július 22-én a hagyományőrző családi nap. Az elmúlt pár évben a kiemelkedő látogatói létszám, turistaforgalom indokolttá tette, hogy színes programokkal várják a turistákat ezeken a napokon.

Június utolsó két hetében rendezték meg a hagyományos Apródtábort, ahol turnusonként 25-30 gyerek vett részt. A 10 éve megrendezésre kerülő „Zrínyi 1566”-os rockmusical és a „Fejedelem” mellett, főként turisztikai érdeklődésre számot tartó előadásokat valósítottak meg. A 2018-as év általuk szervezett legnagyobb rendezvénye a Nemzeti Lovas Színház „Honfoglalás” című előadása volt. A hagyományos rendezvények mellett újabb elemek is bevonásra kerültek hagyományteremtő jelleggel. A tavalyi évben 35.039 fő kereste fel a szigetvári várat, ez az előző évhez képest 9%-os emelkedést mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában