Hirdetés

2021.10.14. 09:30

Színes programokkal várja a leányvásár a vendégeket

Az idei leányvásár három napján húsz néptánccsoport lép a közönség elé, a népviseletbe öltöző táncosok össz­létszáma pedig közel 600 fő lesz. A vasárnap dél­előtti menettáncban 8, főként Sárközről érkező táncegyüttes vesz majd részt, 270 fő közreműködésével.

Fotó:

Hagyományokhoz híven a rendezvény népdalénekléssel kezdődik október 15-én, pénteken, 11 órakor. A versenyre a megye iskoláiból várják az alsó és felső tagozatos diákokat a Pécsváradi Művelődési Központ Színháztermébe. Két dallal egy kötelezővel és egy bármilyen tájegységből hozott népdallal kell készülniük a résztvevőknek. Az értékes nyeremények mellett, a legjobbaknak lehetőségük nyílik bemutatni népdaltudásukat és csengő hangjukat a Pécsváradi Leányvásár szombati napján, az Európa téren felállított nagyszínpadon. A pénteki nap több érdekes programmal folytatódik, 15.30-kor Töttös Sándor Életmű Kiállításának megnyitója lesz a Pécsváradi Emlékházban. 16 órától tartják a leányvásár ünnepélyes megnyitója a Művelődési Központ Színháztermében, 17 órakor a Szekszárdi Bartina Néptánc Együttes műsora tekinthető meg a Művelődési Központ Színháztermében, ugyan ebben az időpontban pedig a Pécsváradi Big Band műsora várja az érdeklődőket a Gasztroudvar színpadán.

Szombati programok

A szombati mulatságot 9.30-kor a nagyszínpadon a kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület nyitja meg, majd 10 órakor a Berkesdi Khelipeske Rom Táncegyüttes követi. 10.30-kor a Teveli Fiatalok Egyesülete lép fel. 11 órakor a Gyönki Grüne Wiese Tánccsoport, délben a Pécsváradi Leányvásár Szépe jelöltjeinek bemutatása következik. 12.30-kor a Népdaléneklési verseny helyezettjeinek bemutatkozása, 13 órakor Andocsi Dönöge Táncegyüttes Gyermek Csoportja, 13.30-kor Andocsi Dönöge Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja, 14 óra Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület, 14.30-kor a Decsi „Gyöngyösbokréta” Hagyományőrző Egyesület, 15 órakor Szeremlei Néptáncegyüttes és a Bátai Sárköz Néptáncegyüttes közös műsora kezdődik, 16.00 órakor lesz a Pécsváradi Leányvásár Szépe eredményhirdetés. 17 órakor a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Néptánc Egyesület lép színpadra. A Gasztroudvarban, 15 órakor a Pécsváradi Nyugdíjas Egyesület Szenior Örömtánc Csoportjának tánckavalkádját, 15.30 óra Zengő-Várad rezes banda és a Nyugdíjasok Körzeti Egyesületének Tánckarát láthatják az érdeklődők. 18 órakor Gráf Vivien és Cserlinacz Marko koncertje lesz, és ekkor kezdődik meg a nagyszínpadon a tombolasorsolás is, amely után 18.30-kor Ferinek nem mindegy zenekar koncertje hallható.

Vasárnapi programok

Vasárnap 9-kor ébresztő a Pécsváradi Városi Tűzoltó Zenekarral, 9.30- kor kezdődik a menettánc 8 néptáncegyüttes részvételével, 10 órakor a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület, 10.30-kor a Hosszúhetényi Népi Együttes, 11 órakor Pörbölyi Hagyományőrző Egyesület és Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes mutatkozik be a Gasztroudvarban és Pécsváradi Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda műsora, 11.30-kor a „Cicalány és az ozsanin léggömbök” című interaktív játékos meseelőadás látható Somogyvári Magdival. A délutánt a nagy színpadon a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület nyitja meg pontban délben, 12.30-kor követi a Bátaszéki Hagyományőrző Egyesület, 13 órakor a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, 13:30-kor a Dunaszentgyörgyi Vadrózsa Népi Együttes, 14 órakor musical-előadás Vermes Tímeával, Homonnay Zsolttal és Kontor Tamással, 15.30-kor Zengő Rezek műsor, 16 órakor Sárközi össztánc műsorok tekinthetőek meg.

Az 55. Pécsváradi Leányvásár nagyszínpadi programjait október 17-én, vasárnap, délután öt órakor hagyományosan, a Produceller Team „Kultúrtörténet” című élőzenés produkciója zárja, az idei évben is egy országosan ismert meglepetés vendégművésszel.

Így alakulnak a jegyárak, a pécsváradiak jól járnak

– Többen kérdezték a belépőárakat, ezen is egyszerűsítettünk. Minden nap ingyenes a 14 év alatti és a 65 év felettiek részére. A vasárnap mindenki számára a hagyományoknak megfelelően ingyenes. A napi jegy 2500 Ft, a kétnapos karszalag pedig 4000 Ft. A végére hagytam a lényeget, minden pécsváradi részére a teljes hétvége látogatása ingyenes. Támogatói jegyeket természetesen lehet vásárolni. A rendezvény egész területe védettségi kártya nélkül látogatható! Kivéve a nagyszínpad előtti elkerített rész és a szombat esti Asterix bál, melynek belépőjegyára: 2000 forint – mondta el Zádori János, Pécsvárad polgármestere.

Ismét nagyot szólnak majd az esti koncertek

Az elmúlt évekhez hasonlóan a napközbeni órák a néptáncról, a népzenéről, a gasztronómiáról fognak szólni. Rengeteg néptáncos, népzenei előadó fog fellépni, több tájegység és nemzet táncait bemutatva. A „Gasztroudvar” egész hétvégén várja az ételek, borok kedvelőit. Itt külön színpadon lépnek fel az előadók, biztosítva a fogyasztás közbeni jó hangulatot. A rendezvényen több mint száz kézműves és árus kitelepülése várható. Az ő kiválasztásuk a portékáik, illetve korábban képviselt minőség alapján történik. Az esti órák pedig azoknak kedveznek, akik szeretnének egy-egy koncerten részt venni.

Fellép a nagyszínpadon az R-GO, a Punnany Massif, a Bagossy Brothers Company és a Kozmix. A „gasztroudvar” színpadán látható lesz többek között Biga és zenekara, Varga Viktor és Dr. BRS, Gráf Vivien és Cselinacz Marko, a Napos(abb) Oldal és a Nihil Chips zenekarok, a Pécsváradi Big-Band és az APSONS családi zenekar. Nem marad ki a hagyományos svábos hangulatú bál, amihez a zenét a Patin zenekar biztosítja. A szombat esti bált a Művelődési Központ megújult színháztermében rendezik meg, a zenét az Asterix zenekar szolgáltatja.

Komolyan veszik a biztonságot

– Nagyon sokan kerestek meg személyesen, telefonon, állítottak meg az utcán, azzal a kérdéssel: lesz idén leányvásár? – idézte fel a tavaszi időszakot Zádori János, Pécsvárad polgármestere. Ugyan szeretett volna igent mondani, ennek ellenére kénytelenek voltak megvárni az őszt, és azt, milyen rendeletek lesznek érvényben. Örömmel jelentette be a hírt, hogy bizony megrendezik Pécsvárad legnagyobb és a térség egyik legnépszerűbb programját. A biztonságra is ügyelnek, a helyszínen a teljes programidőben orvosi és mentőszolgálat áll készenlétben. A leányvásár látogatóinak biztonságáról megfelelő létszámú biztonsági szolgálat, a polgárőrség és a rendőrség gondoskodik.

– Minden pécsváradi lakos megértését és segítségét szeretném kérni ezekben a napokban a program lebonyolítása miatt. Próbálunk rugalmasak lenni, amennyire a szabályok és előírások engedik – hangsúlyozta a polgármester.

Minden korosztályt megszólítanak

A Pécsváradi Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum Nonprofit Kft. célja, hogy az intézményben színvonalas, hagyományokkal és újdonságokkal tűzdelt kulturális és közösségi lehetőségek legyenek elérhetőek a pécsváradi és a környékbeli emberek számára. A közös és szoros együttműködés elengedhetetlen a helyi intézményekkel, nonprofit szervezetekkel, legyen szó interaktív gyermekprogramok, koncertek, színházi előadások, aktív klubélet, helyi tehetséggondozás szervezéséről vagy a rendezvények lebonyolításáról.

Az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések történtek a lakosság érdekében. Talán a legfontosabb, hogy a Városi Könyvtár átköltözött a Kossuth Lajos utca 31. szám alatti főépületbe. Ezzel a könyvtári szolgáltatás is szerves részese lett intézménynek. Az emeleti tanácsterem is teljesen megújult, a szomszédos irodába költözött a Pécsváradi Városi Televízió stúdiója. Elhelyezték az épület főhomlokzatán az intézmény logóját megjelenítő, energiatakarékos LED-ekkel szerelt világító tábla, alatta „Művelődési Központ” felirattal. A színpad egész területe is újításokon esett át. Új hang- és fénytechnikai eszközöket telepítettek, ennek megfelelően a nézőtér felett egy vezérlőstúdió kialakítása is megtörtént. A színpadi függönyöket por- és lángmentesítették.

Programsoroló

2021. november 5. (péntek) 19 óra – „Terefere Magdi Anyussal” egy kötetlen beszélgetés a Művelődési Központban.

2021. november 7. (vasárnap) 17 óra – „Öt órai tea” a Művelődési Központ Előterében.

2021. november 20. (szombat) 17 óra – Herczeg Ferenc: „Déryné Ifiasszony„ című zenés színműve a Déryné Társulat előadásában, a Művelődési Központ Színháztermében.

2021. december 10. (péntek) 18 óra – „Szereted-e még?” Szécsi Pál-koncert Gergely Róberttel és a Stúdió 11 Zenekarral, a Művelődési Központ Színháztermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában