Hallgassa élőben!

Színes programokkal várja a leányvásár a vendégeket

Az idei leányvásár három napján húsz néptánccsoport lép a közönség elé, a népviseletbe öltöző táncosok össz­létszáma pedig közel 600 fő lesz. A vasárnap dél­előtti menettáncban 8, főként Sárközről érkező táncegyüttes vesz majd részt, 270 fő közreműködésével.

Hagyományokhoz híven a rendezvény népdalénekléssel kezdődik október 15-én, pénteken, 11 órakor. A versenyre a megye iskoláiból várják az alsó és felső tagozatos diákokat a Pécsváradi Művelődési Központ Színháztermébe. Két dallal egy kötelezővel és egy bármilyen tájegységből hozott népdallal kell készülniük a résztvevőknek. Az értékes nyeremények mellett, a legjobbaknak lehetőségük nyílik bemutatni népdaltudásukat és csengő hangjukat a Pécsváradi Leányvásár szombati napján, az Európa téren felállított nagyszínpadon. A pénteki nap több érdekes programmal folytatódik, 15.30-kor Töttös Sándor Életmű Kiállításának megnyitója lesz a Pécsváradi Emlékházban. 16 órától tartják a leányvásár ünnepélyes megnyitója a Művelődési Központ Színháztermében, 17 órakor a Szekszárdi Bartina Néptánc Együttes műsora tekinthető meg a Művelődési Központ Színháztermében, ugyan ebben az időpontban pedig a Pécsváradi Big Band műsora várja az érdeklődőket a Gasztroudvar színpadán.

Szombati programok
A szombati mulatságot 9.30-kor a nagyszínpadon a kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület nyitja meg, majd 10 órakor a Berkesdi Khelipeske Rom Táncegyüttes követi. 10.30-kor a Teveli Fiatalok Egyesülete lép fel. 11 órakor a Gyönki Grüne Wiese Tánccsoport, délben a Pécsváradi Leányvásár Szépe jelöltjeinek bemutatása következik. 12.30-kor a Népdaléneklési verseny helyezettjeinek bemutatkozása, 13 órakor Andocsi Dönöge Táncegyüttes Gyermek Csoportja, 13.30-kor Andocsi Dönöge Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja, 14 óra Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület, 14.30-kor a Decsi „Gyöngyösbokréta” Hagyományőrző Egyesület, 15 órakor Szeremlei Néptáncegyüttes és a Bátai Sárköz Néptáncegyüttes közös műsora kezdődik, 16.00 órakor lesz a Pécsváradi Leányvásár Szépe eredményhirdetés. 17 órakor a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Néptánc Egyesület lép színpadra. A Gasztroudvarban, 15 órakor a Pécsváradi Nyugdíjas Egyesület Szenior Örömtánc Csoportjának tánckavalkádját, 15.30 óra Zengő-Várad rezes banda és a Nyugdíjasok Körzeti Egyesületének Tánckarát láthatják az érdeklődők. 18 órakor Gráf Vivien és Cserlinacz Marko koncertje lesz, és ekkor kezdődik meg a nagyszínpadon a tombolasorsolás is, amely után 18.30-kor Ferinek nem mindegy zenekar koncertje hallható.

Vasárnapi programok
Vasárnap 9-kor ébresztő a Pécsváradi Városi Tűzoltó Zenekarral, 9.30- kor kezdődik a menettánc 8 néptáncegyüttes részvételével, 10 órakor a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület, 10.30-kor a Hosszúhetényi Népi Együttes, 11 órakor Pörbölyi Hagyományőrző Egyesület és Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes mutatkozik be a Gasztroudvarban és Pécsváradi Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda műsora, 11.30-kor a „Cicalány és az ozsanin léggömbök” című interaktív játékos meseelőadás látható Somogyvári Magdival. A délutánt a nagy színpadon a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület nyitja meg pontban délben, 12.30-kor követi a Bátaszéki Hagyományőrző Egyesület, 13 órakor a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, 13:30-kor a Dunaszentgyörgyi Vadrózsa Népi Együttes, 14 órakor musical-előadás Vermes Tímeával, Homonnay Zsolttal és Kontor Tamással, 15.30-kor Zengő Rezek műsor, 16 órakor Sárközi össztánc műsorok tekinthetőek meg.
Az 55. Pécsváradi Leányvásár nagyszínpadi programjait október 17-én, vasárnap, délután öt órakor hagyományosan, a Produceller Team „Kultúrtörténet” című élőzenés produkciója zárja, az idei évben is egy országosan ismert meglepetés vendégművésszel.

Így alakulnak a jegyárak, a pécsváradiak jól járnak

– Többen kérdezték a belépőárakat, ezen is egyszerűsítettünk. Minden nap ingyenes a 14 év alatti és a 65 év felettiek részére. A vasárnap mindenki számára a hagyományoknak megfelelően ingyenes. A napi jegy 2500 Ft, a kétnapos karszalag pedig 4000 Ft. A végére hagytam a lényeget, minden pécsváradi részére a teljes hétvége látogatása ingyenes. Támogatói jegyeket természetesen lehet vásárolni. A rendezvény egész területe védettségi kártya nélkül látogatható! Kivéve a nagyszínpad előtti elkerített rész és a szombat esti Asterix bál, melynek belépőjegyára: 2000 forint – mondta el Zádori János, Pécsvárad polgármestere.

Ismét nagyot szólnak majd az esti koncertek

Az elmúlt évekhez hasonlóan a napközbeni órák a néptáncról, a népzenéről, a gasztronómiáról fognak szólni. Rengeteg néptáncos, népzenei előadó fog fellépni, több tájegység és nemzet táncait bemutatva. A „Gasztroudvar” egész hétvégén várja az ételek, borok kedvelőit. Itt külön színpadon lépnek fel az előadók, biztosítva a fogyasztás közbeni jó hangulatot. A rendezvényen több mint száz kézműves és árus kitelepülése várható. Az ő kiválasztásuk a portékáik, illetve korábban képviselt minőség alapján történik. Az esti órák pedig azoknak kedveznek, akik szeretnének egy-egy koncerten részt venni.
Fellép a nagyszínpadon az R-GO, a Punnany Massif, a Bagossy Brothers Company és a Kozmix. A „gasztroudvar” színpadán látható lesz többek között Biga és zenekara, Varga Viktor és Dr. BRS, Gráf Vivien és Cselinacz Marko, a Napos(abb) Oldal és a Nihil Chips zenekarok, a Pécsváradi Big-Band és az APSONS családi zenekar. Nem marad ki a hagyományos svábos hangulatú bál, amihez a zenét a Patin zenekar biztosítja. A szombat esti bált a Művelődési Központ megújult színháztermében rendezik meg, a zenét az Asterix zenekar szolgáltatja.

Komolyan veszik a biztonságot

– Nagyon sokan kerestek meg személyesen, telefonon, állítottak meg az utcán, azzal a kérdéssel: lesz idén leányvásár? – idézte fel a tavaszi időszakot Zádori János, Pécsvárad polgármestere. Ugyan szeretett volna igent mondani, ennek ellenére kénytelenek voltak megvárni az őszt, és azt, milyen rendeletek lesznek érvényben. Örömmel jelentette be a hírt, hogy bizony megrendezik Pécsvárad legnagyobb és a térség egyik legnépszerűbb programját. A biztonságra is ügyelnek, a helyszínen a teljes programidőben orvosi és mentőszolgálat áll készenlétben. A leányvásár látogatóinak biztonságáról megfelelő létszámú biztonsági szolgálat, a polgárőrség és a rendőrség gondoskodik.
– Minden pécsváradi lakos megértését és segítségét szeretném kérni ezekben a napokban a program lebonyolítása miatt. Próbálunk rugalmasak lenni, amennyire a szabályok és előírások engedik – hangsúlyozta a polgármester.

Minden korosztályt megszólítanak

A Pécsváradi Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum Nonprofit Kft. célja, hogy az intézményben színvonalas, hagyományokkal és újdonságokkal tűzdelt kulturális és közösségi lehetőségek legyenek elérhetőek a pécsváradi és a környékbeli emberek számára. A közös és szoros együttműködés elengedhetetlen a helyi intézményekkel, nonprofit szervezetekkel, legyen szó interaktív gyermekprogramok, koncertek, színházi előadások, aktív klubélet, helyi tehetséggondozás szervezéséről vagy a rendezvények lebonyolításáról.
Az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések történtek a lakosság érdekében. Talán a legfontosabb, hogy a Városi Könyvtár átköltözött a Kossuth Lajos utca 31. szám alatti főépületbe. Ezzel a könyvtári szolgáltatás is szerves részese lett intézménynek. Az emeleti tanácsterem is teljesen megújult, a szomszédos irodába költözött a Pécsváradi Városi Televízió stúdiója. Elhelyezték az épület főhomlokzatán az intézmény logóját megjelenítő, energiatakarékos LED-ekkel szerelt világító tábla, alatta „Művelődési Központ” felirattal. A színpad egész területe is újításokon esett át. Új hang- és fénytechnikai eszközöket telepítettek, ennek megfelelően a nézőtér felett egy vezérlőstúdió kialakítása is megtörtént. A színpadi függönyöket por- és lángmentesítették.

Programsoroló
2021. november 5. (péntek) 19 óra – „Terefere Magdi Anyussal” egy kötetlen beszélgetés a Művelődési Központban.
2021. november 7. (vasárnap) 17 óra – „Öt órai tea” a Művelődési Központ Előterében.
2021. november 20. (szombat) 17 óra – Herczeg Ferenc: „Déryné Ifiasszony„ című zenés színműve a Déryné Társulat előadásában, a Művelődési Központ Színháztermében.
2021. december 10. (péntek) 18 óra – „Szereted-e még?” Szécsi Pál-koncert Gergely Róberttel és a Stúdió 11 Zenekarral, a Művelődési Központ Színháztermében.

 

Hozzászólások

véget ért a döntő
Megvan kié lett a 10 millió: ő lett idén a Séfek séfe
Október 23. / 1 órája
Gulyás: 1956-ban Magyarország a nemzetközi figyelem középpontjába került
Kitért arra, hogy igaz ez akkor is, ha a hatalmas túlerő leverte a forradalmat, sem esélyt, sem reményt nem hagyott az ellenállásra.
Gyász
"Mikor elfáradtam, s testem roskadozva vittem, Csendesen és váratlanul átkarolt az Isten." Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy felejthetetlen jó férjem, drága édesapánk, apósom, nagypapánk, testérem, nagybácsink, sógorunk, nászunk, unokatestvérünk, kománk, keresztapánk és kedves rokonunk HÁL JÁNOS a Magyar Posta nyugdíjasa 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 27-én, a 12 órakor kezdődő gyászmise után 12.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban bármi módon osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy RAUCH JÁNOS 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 28-án 13 órakor lesz a pécsi köztemető urnacsarnokából. A gyászoló család
"mert aki szeretettel szívünkben tovább él, nem halt meg, csak távol van." (Szent Ágoston) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk KOLOS JÁNOSNÉ volt sellyei lakos életének 90. évében örökre megpihent. Gyászmisével egybekötött búcsúztatása 2021. október 27-én 13 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Gyászoló szerettei
"Lelked mint fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy. Utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMON SÁNDORNÉ Gizi tanár néni 2021. október 16-án elment közülünk. Szeretett halottunktól 2021. október 29-én 11 órakor veszünk végső búcsút a komlói temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Különjárat indul 10 óra 15 perckor a Berek utcai megállóból, a 8-as vonalán minden megállóban megáll. A gyászoló család
"Sokkal egyszerűbb az élet, és elfogadhatóbb a halál, ha van előző és következő élet." Szeretett feleségem, édesanyánk és nagymamánk GARAMFALVI OTTÓNÉ Molnár Anna Ilona a pécsi Leőwey Gimnázium kollégiumtanára, az Acsády és Petőfi utcai Általános Iskola földrajz és biológia szakos tanára, osztályfőnöke és több évtizeden keresztül a Pécsi Tudományegyetem gyakorlatvezető tanára, 84. életévében 2021. szeptember 29-én elhunyt. Temetése és búcsúztatója 2021. október 26-án 12 órakor a pécsi köztemető nagy dísztermében lesz. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatom, hogy szeretett édesapám KRIGER JÓZSEF 82 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 25-én 15 órakor lesz a pécsi köztemetőben. Gyászoló fia
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY PÁL (a Pécsi Volán Vállalat nyugdíjasa) garéi lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 25-én 11 órakor a garéi katolikus temetőben lesz. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH IMRÉNÉ Kucska Erzsébet volt drávacsepelyi lakos, 83 évesen szerető családja körében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 25-én 14.30 órakor a pécsi köztemető dísztermében lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TELEGDI-RÁCZ GÉZÁNÉ Vig Viktória 59 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2021. október 25-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Isten akaratában megnyugodva szomorú szívvel tudatjuk, hogy MARKÓ LAJOSNÉ Gyenes llona pécsi, volt kishajmási lakos, 90 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 26-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Előtte 13 órakor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága halottunkat utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISASSZONDI FERENCNÉ Anikó szeretett feleség, anya, nagymama, hosszú és hősiesen viselt betegség után, 2021. október 7-én életének 66. évében elhunyt. Temetésére 2021. október 26-án 14 órakor kerül sor a pécsi köztemető urnacsarnokában. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Fájó szívünk fel feldobog érted, Örökké szeretünk és nem felejtünk téged." Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk CSÁSZÁR JÓZSEF pécsi lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 27-én 10.30 órakor lesz a pécsi köztemető oldalterméből. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy PAPP JÁNOS pécsszabolcsi lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 21-én 10 órakor lesz a pécsszabolcsi temetőben. A gyászoló család
Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik szeretett halottunkat BOSNYÁK MÁTYÁST utolsó útjára elkísérték, sírját virágokkal borították be. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PETŐ GYULA magyarhertelendi lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én 13 órakor lesz a magyarhertelendi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család