PR

2021.09.03. 12:24

Több pályázatot is nyert a kovácshidai önkormányzat

A községben egy rég várt beruházás valósulhatott meg az önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően. Hosszú várakozás után a támogatásnak köszönhetően egy falubuszt vásárolhatott az önkormányzat, és elindulhatott a falugondnoki szolgálat.

Az önkormányzat több pályázata is pozitív elbírálásban részesült a Magyar Falu Program keretében. Tavaly új falubuszra, és a falugondnoki szolgálat elindítására nyertek támogatást, valamint új orvosi eszközök beszerzésére. Idén ismét forrást nyertek korszerű orvosi eszközökre, így a rendelőben már mindegyik elavult, sokat használt eszközt korszerűbbre tudták cserélni az orvosi ellátás színvonalának növelése érdekében. Emellett idén még munkagépek beszerzésére is nyertek forrást, ez pedig nagyban megkönnyíti majd a közfoglalkoztatottak munkáját, így nagy örömmel fogadták a pozitív elbírálást. Tavaly az önkormányzat a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ pályázatán is nyert, így több mint 20 őshonos gyümölcsfát ültethettek a volt vegyesbolt hátsó kertjébe.

Küzdő-Ábrahám Edit, Kovácshida polgármestere elmondta, az önkormányzat a hivatal épületének energetikai korszerűsítését is szeretné megvalósítani, hogy a fenntartási, működési költségeken tudjanak spórolni. Van is erre egy 2018 decemberében elnyert pályázatuk a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban, ám egyelőre úgy tűnik, sajnos a hivatali útvesztőben rekedt a projekt. Az önkormányzat mindenesetre bízik abban, hogy valamilyen formában, más forrásokat szerezve sikerül elvégezni a felújítást.

A község minden évben sikerrel pályázik a Konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramban is, ennek köszönhetően idén is 30-40 család kapott csirkéket és tápot, amelyet szabadon hasznosíthatnak a lakosok.

Megújult a könyvtár állománya is az idén, a Csorba Győző Könyvtár támogatásának köszönhetően nemcsak könyveket, hanem laptopokat és nyomtatót is kapott a hivatal épületében található könyvtárhelyiség.

Megismételnék a korábbi sikeres autómentes napot

Az önkormányzat a gyerekeknek is szeretne kedvezni, idén is pályáztak az autómentes nap megtartására. Ennek még várják az elbírálását, de remélik, hogy a 2019-es nagy sikerű programot újra megrendezhetik. Ekkor egy lezárt utcaszakaszon ügyességi játékok, közlekedésbiztonsági foglalkozások és sok-sok meglepetésajándék várja a gyerekeket. Emellett a kormány által a falunapra előirányzott egymillió forintra is benyújtották a pályázatukat, remélik, hogy még az év vége előtt sikerül egy jó hangulatú rendezvényt szervezni. Augusztusban a kenyérszentelést tartották meg, illetve a Helyi identitás és kohézió erősítése Drávaszabolcson és környékén elnevezésű projekt keretében Napsugaras augusztus címmel rendeztek programot a sportpályán.

Naponta osztanak melegételt és élelmiszereket

Évente több alkalommal is támogatja az önkormányzat a lakosságot: karácsony előtt és húsvétkor, valamint az iskolakezdés idején is támogatják a helyieket vagy anyagi formában, vagy élelmiszercsomaggal. A tanévkezdéskor az első osztályos tanulókat tanszerekkel felszerelt iskolatáska-csomaggal is megajándékozzák. A járványhelyzetben sem feledkeztek meg a nehéz helyzetbe került családokról, a gyermekek étkezését az otthon töltött idő alatt az önkormányzat finanszírozta, a közmunkások pedig szájmaszkot varrtak minden kovácshidai lakosnak.

A segítség most is mindennapos, köszönhetően egyrészt az önkormányzat nyertes pályázatának az Élelmiszerbanknál, mely által az Aldi áruházból ideszállított, közeli lejáratú, de még fogyasztható élelmiszereket tudják szétosztani a lakosok között. Másrészt a Babtista Szeretetszolgálat naponta 40-50 adag melegételt hoz a rászorulóknak. Ezen kívül rendszeres segítséget nyújt a Hit Gyülekezete ruhaadományokkal, illetve az Ormánsági Fiatalokért Egyesület is, amely ruha- és bútoradománnyal is segítette már az itt élő rászoruló családokat.

A település vezetői

A csaknem 260 lakosú község polgármestere Küzdő-Ábrahám Edit, alpolgármestere Boda Mihályné. A képviselő-testület további tagjai: Hoffmann Istvánné, Molnár Csabáné Torma Éva és Schum Zoltán. A Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője: Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit. Falugondnok: Ormódi Gábor. Háziorvos: dr. Ivánfi Judit, védőnő: Svegál Benőné. A gyerekeket a kémesi óvodába viszi reggelente a falubusz.

Kovácshida legidősebb lakosa Komár Márkné, aki augusztus 11-én ünnepelte 95. születésnapját. Ebből az alkalomból a képviselő-testület is köszöntötte, és átadta a miniszterelnöki oklevelet a szép korú lakosnak. A falu legfiatalabb lakosa Papp Benett, július 8-án született.

A pihenni vágyókat egy vendégház is várja Kovácshidán. Az önkormányzat elérhetősége: 7847 Kovácshida, Felszabadulás u. 11. Tel.: (72) 580-500.

Az összeállítás a Kovácshidai Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Rajnai-Zsíros Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában