szponzorált tartalom

2021.04.15. 00:00

Több új cég költözne a Bólyi Ipari Parkba, szükséges a bővítés

Tovább terjeszkedne 29 hektáron a Bólyi Ipari Park – a jelenleg még rendelkezésre álló terület lassan teljes egészében megtelik vállalkozásokkal, ugyanakkor több cég is fontolgatja a betelepülést, a város ezekre a jelentkező igényekre reagál a bővítéssel.

PR-cikk

Laufer László

A vállalkozói igényekre reagálva bővíti a Bólyi Ipari Park területét az önkormányzat. A mintegy 63 hektárnyi területet mára szinte teljes egészében benépesítették az ide települt cégek. – Egy nagyobb és 2-3 kisebb telek, összesen nagyjából hét szabad hektár áll még rendelkezésre, ennél azonban többre lenne kereslet, több újabb cég is érdeklődik az ipari park adta lehetőségek iránt – vázolta a helyzetet Hárs József, Bóly polgármestere.

A terv szerint 29 hektárral terjeszkedne tovább az Ipari Park a töttösi országút keleti oldalának irányába, ahol jelenleg szántóföldek találhatók. A közművek gerincvezetékei adottak, kézenfekvő tehát a bővítés iránya. Az engedélyeztetés előkészületei már zajlanak. A beruházás részeként a területen nagyszabású infrastrukturális fejlesztést is tervez a város.

– A biztonságos termelés alapfeltétele az abszolút biztonságos és stabil energiaellátás, ez minden vállalkozás működésének alapja és jogos elvárása – hangsúlyozta a polgármester. Egyes technológiák esetében ugyanis egy pillanatnyi áramszünet is komoly termeléskiesést eredményezhet. A város egy új átadó transzformátorállomás telepítésével küszöbölné ki az effajta üzemzavar eshetőségét. Van olyan jelentkező cég is, amely megduplázná az ipari park eddigi energiafelhasználását – az elektromos hálózat fejlesztése tehát több szempontból is elengedhetetlenné vált, a beruházással kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

Hárs József hozzátette, egy újabb termálkút fúrása is szerepel a tervek között – az olcsóbb, nem mellesleg környezetkímélő energia biztosításával még vonzóbbá tehető a város a betelepülést fontolgató vállalkozások számára. A beruházás az előkészületi fázisban tart: a tervek készen állnak, az előkészítéshez az önerő rendelkezésre áll, startra készen áll a város, hogy amint kiírják a célnak megfelelő pályázatot, a támogatási igényét benyújtsa a fejlesztésre.

Minőségi munkahelyeket létesítenek

Az M6-os autópályával közvetlen kapcsolatban álló Bólyi Ipari Park minden igényt kielégítő, tökéletes infrastruktúrát biztosít a cégeknek. Minőségi szolgáltatásai a vállalkozói igényeknek és a kornak megfelelően folyamatosan fejlődnek. Bóly számára kiemelten fontos a helyi gazdaság, a nagyszámú minőségi munkahely, ennek érdekében a 90-es évek óta tudatosan fejlesztenek. A bólyi ipari parkban 32 vállalkozás működik, ezek együtt több mint 1200 embernek biztosítanak munkahelyet az alig 4000 lelket számláló kisvárosban. Az ipari parkban, illetve a városban működő vállalkozások hamarosan még vonzóbbá válhatnak, hiszen szakembereiknek megfelelő lakhatást is tudnak biztosítani – június végére várhatóan elkészül az új szálláshely a régi tejüzem helyén, amely a helyi cégek nyolcvan dolgozójának biztosít modern otthont. A fejlesztésre, amelynek eredményeként 24 lakrészt alakítanak ki, mintegy 306 millió forint pályázati támogatást nyertek, amelyhez a város 25 százalék önrésszel járul hozzá.

Amint a fű kinő, megnyitják az új játszóteret

Az új óvoda melletti szabad­időpark kialakításával nemrég befejeződött a Zöld Város projekt – ezen a mintegy félhektárnyi területen különböző korosztályoknak kínálnak kikapcsolódási, sportolási lehetőséget a fejlődő kisvárosban.

Kezdődik a bólyi kastélypark felújítása a közeljövőben, a „Zöld város kialakítása Bólyban” nevet viselő projekt keretein belül.

A középpontban egy igényes, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő, fából készített eszközökből álló játszótér kapott helyet, amelyet sétáló- és futóutak vesznek körül a zöldövezetben. A játszótéri eszközök kiválasztásakor szempont volt, hogy minden korosztály – a legkisebbektől a tizenévesekig – találjon magának megfelelőt. A gyerekek biztonságát többek közt a játszótéri eszközök alatt található öntött gumi ütéscsillapító garantálja. Kötélpálya, kalandfenyves is várja a mozogni vágyókat, a terület park felőli oldalán egy labdajátékok oktatására szolgáló rekortánpálya kapott helyet. A parkosított területre öntözőrendszer is került a könnyebb fenntarthatóság, a növények locsolása érdekében.

– A játszóteret hamarosan használatba is vehetik a gyerekek: a fűmagokat elvetették, és – a szakemberek tanácsait megfogadva – amint zöldellni kezd a terület, megnyitják azt a nagyközönség számára – hangsúlyozta a fejlesztéssel kapcsolatosan Hárs József, Bóly polgármestere.

A Zöld Város projekt részeként – amelyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból mintegy 218 millió forintot nyert az önkormányzat – a városközponti, helyi védelem alatt álló Kastélypark is teljesen megújult. Az elöregedett, korosabb fák helyére újakat ültettek, kialakítva ezáltal egy ligetes, átláthatóbb területet.

A felnőtteknek szabadtéri fitneszpark létesült, megújult a park közvilágítása és úthálózata, és egy impozáns, a meg­szépülő környezethez méltó sétánnyal összekötött bejárat is épült.

A most zárult projekt – amelyhez közösségi programok is kapcsolódtak volna, ám azok a járványügyi helyzet miatt elmaradtak – hozzájárul a települési zöldinfrastruktúra élhetőbbé, használhatóbbá tételéhez, a fiatalok helyben tartásához, az elvándorlás megállításához, növeli a településen elérhető szolgáltatások kínálatát.

Kültéri szobrok újultak meg húsvétra

Új helyre került a közelmúltban a Bőség szobra – Trischler Ferenc szobrászművész alkotása eredetileg a takarékszövetkezet előtt kapott helyet. A pénzintézet megszűnt, az épület előtt parkolót alakítottak ki, a köztéri szobornak ezért méltóbb helyet kerestek. Az ülő, kezében gyümölcsöskosarat tartó nőalak még húsvét előtt az Idősek Gondozási Központja elé került, a korábbinál meghatározóbb, könnyebben megközelíthető helyre. A szobor új talapzatot és díszkivilágítást is kapott.

Az erdélyi fafaragó művész, Baróthi Ádám Szent István-szobrát is felújították. A katolikus templom melletti, az egykori templomkert területén található másfél méteres fa mellszobor – különlegessége, hogy egy hatalmas, öreg hárs adta az anyagát – a gondos karbantartás ellenére rossz állapotba került, menthetetlenné vált. Speciális technológiával készítették el az eredetire megszólalásig hasonlító alkotást, felszentelésére várhatóan az augusztus 20-i Szent István-napi megemlékezésen kerül sor.

Bővítenék a kollégiumi konyhát

A mostani kettő helyett egyetlen konyhából oldaná meg az iskolások és az óvodások étkeztetését az önkormányzat – a cél elérése érdekében a kollégiumi konyha bővítésére és fejlesztésére ad be a napokban pályázatot a város. A terv szerint a régi óvoda helyén működő, ahol jelenleg az ovisoknak főznek, az épülő nyugdíjasház részévé válik, a mostani 300 ételadag főzésére alkalmas kollégiumi konyha kapacitását pedig megdupláznák, egyúttal a kínálatát is bővítenék. Itt készülne a jövőben az óvodások és az iskolások menüje – a szükséges fejlesztések 50 millió forintból lennének megvalósíthatók, aminek 50%-át pályázati támogatásból fedeznék. Ha nyernek, az építkezésre a nyári szünet idején kerülhetne sor.

Felújítják az utat, de nem áll le a forgalom

Útfelújítás miatt változik a forgalmi rend mától az ipari parkban – a III-as számú utcát teljes pályaszélességben lezárják mintegy 350 méteres szakaszon április 15-től egy hétre, április 22-én reggel 6 óráig.

A Bólyi Ipari Park III-as utcájának – amely az M60-as felé, az ipari elkerülő út felé vezet – részbeni felújítása tavaly vette kezdetét. Speciális, remixes technológiával (10 cm kőágy és a szükséges cement összekeverésével, bedarálásával 25 cm mélyen) erősítették meg egy szakaszát. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az útfelújítás sikeres volt, stabil, a rendkívüli terhelésnek is ellenálló utat eredményezett. A fel nem újított része az utcának azonban az év folyamán tovább romlott, repedezett, renoválása elengedhetetlenné vált.

Az ütemterv szerint a munkálatok ma, április 15-én, eső esetén 16-án indulnak, az alap remixes technológiával történő megerősítésével. A következő három napon a meglévő beton utókezelése, majd 20-án és 21-én aszfaltozás, illetve padkarendezés van soron. Az útpályát április 22-én nyitják meg újra a forgalom előtt.

A közlekedés a beruházás ideje alatt is biztosított: az ipari parki elkerülő utat átterelik a II-es számú utcára, az összekötőn új, négy méter széles kőszórásos útszakasz készül – a forgalmat váltakozva, közlekedési lámpával vezérelve biztosítják.

A felújítással érintett útszakasz mentén működő vállalkozásokkal a beruházásról annak kezdete előtt egyeztetett az önkormányzat, jelezve, hogy nagyobb szállításokat ezekre a napokra, ha lehet, ne tervezzenek.

Az összeállítás a Bólyi Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Wald Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában