Hallgassa élőben!

Több új cég költözne a Bólyi Ipari Parkba, szükséges a bővítés

Tovább terjeszkedne 29 hektáron a Bólyi Ipari Park – a jelenleg még rendelkezésre álló terület lassan teljes egészében megtelik vállalkozásokkal, ugyanakkor több cég is fontolgatja a betelepülést, a város ezekre a jelentkező igényekre reagál a bővítéssel.

A vállalkozói igényekre reagálva bővíti a Bólyi Ipari Park területét az önkormányzat. A mintegy 63 hektárnyi területet mára szinte teljes egészében benépesítették az ide települt cégek. – Egy nagyobb és 2-3 kisebb telek, összesen nagyjából hét szabad hektár áll még rendelkezésre, ennél azonban többre lenne kereslet, több újabb cég is érdeklődik az ipari park adta lehetőségek iránt – vázolta a helyzetet Hárs József, Bóly polgármestere.

A terv szerint 29 hektárral terjeszkedne tovább az Ipari Park a töttösi országút keleti oldalának irányába, ahol jelenleg szántóföldek találhatók. A közművek gerincvezetékei adottak, kézenfekvő tehát a bővítés iránya. Az engedélyeztetés előkészületei már zajlanak. A beruházás részeként a területen nagyszabású infrastrukturális fejlesztést is tervez a város.

– A biztonságos termelés alapfeltétele az abszolút biztonságos és stabil energiaellátás, ez minden vállalkozás működésének alapja és jogos elvárása – hangsúlyozta a polgármester. Egyes technológiák esetében ugyanis egy pillanatnyi áramszünet is komoly termeléskiesést eredményezhet. A város egy új átadó transzformátorállomás telepítésével küszöbölné ki az effajta üzemzavar eshetőségét. Van olyan jelentkező cég is, amely megduplázná az ipari park eddigi energiafelhasználását – az elektromos hálózat fejlesztése tehát több szempontból is elengedhetetlenné vált, a beruházással kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

Hárs József hozzátette, egy újabb termálkút fúrása is szerepel a tervek között – az olcsóbb, nem mellesleg környezetkímélő energia biztosításával még vonzóbbá tehető a város a betelepülést fontolgató vállalkozások számára. A beruházás az előkészületi fázisban tart: a tervek készen állnak, az előkészítéshez az önerő rendelkezésre áll, startra készen áll a város, hogy amint kiírják a célnak megfelelő pályázatot, a támogatási igényét benyújtsa a fejlesztésre.

Minőségi munkahelyeket létesítenek

Az M6-os autópályával közvetlen kapcsolatban álló Bólyi Ipari Park minden igényt kielégítő, tökéletes infrastruktúrát biztosít a cégeknek. Minőségi szolgáltatásai a vállalkozói igényeknek és a kornak megfelelően folyamatosan fejlődnek. Bóly számára kiemelten fontos a helyi gazdaság, a nagyszámú minőségi munkahely, ennek érdekében a 90-es évek óta tudatosan fejlesztenek. A bólyi ipari parkban 32 vállalkozás működik, ezek együtt több mint 1200 embernek biztosítanak munkahelyet az alig 4000 lelket számláló kisvárosban. Az ipari parkban, illetve a városban működő vállalkozások hamarosan még vonzóbbá válhatnak, hiszen szakembereiknek megfelelő lakhatást is tudnak biztosítani – június végére várhatóan elkészül az új szálláshely a régi tejüzem helyén, amely a helyi cégek nyolcvan dolgozójának biztosít modern otthont. A fejlesztésre, amelynek eredményeként 24 lakrészt alakítanak ki, mintegy 306 millió forint pályázati támogatást nyertek, amelyhez a város 25 százalék önrésszel járul hozzá.

Amint a fű kinő, megnyitják az új játszóteret

Az új óvoda melletti szabad­időpark kialakításával nemrég befejeződött a Zöld Város projekt – ezen a mintegy félhektárnyi területen különböző korosztályoknak kínálnak kikapcsolódási, sportolási lehetőséget a fejlődő kisvárosban.

Kezdődik a bólyi kastélypark felújítása a közeljövőben, a „Zöld város kialakítása Bólyban” nevet viselő projekt keretein belül.

A középpontban egy igényes, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő, fából készített eszközökből álló játszótér kapott helyet, amelyet sétáló- és futóutak vesznek körül a zöldövezetben. A játszótéri eszközök kiválasztásakor szempont volt, hogy minden korosztály – a legkisebbektől a tizenévesekig – találjon magának megfelelőt. A gyerekek biztonságát többek közt a játszótéri eszközök alatt található öntött gumi ütéscsillapító garantálja. Kötélpálya, kalandfenyves is várja a mozogni vágyókat, a terület park felőli oldalán egy labdajátékok oktatására szolgáló rekortánpálya kapott helyet. A parkosított területre öntözőrendszer is került a könnyebb fenntarthatóság, a növények locsolása érdekében.

– A játszóteret hamarosan használatba is vehetik a gyerekek: a fűmagokat elvetették, és – a szakemberek tanácsait megfogadva – amint zöldellni kezd a terület, megnyitják azt a nagyközönség számára – hangsúlyozta a fejlesztéssel kapcsolatosan Hárs József, Bóly polgármestere.

A Zöld Város projekt részeként – amelyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból mintegy 218 millió forintot nyert az önkormányzat – a városközponti, helyi védelem alatt álló Kastélypark is teljesen megújult. Az elöregedett, korosabb fák helyére újakat ültettek, kialakítva ezáltal egy ligetes, átláthatóbb területet.

A felnőtteknek szabadtéri fitneszpark létesült, megújult a park közvilágítása és úthálózata, és egy impozáns, a meg­szépülő környezethez méltó sétánnyal összekötött bejárat is épült.

A most zárult projekt – amelyhez közösségi programok is kapcsolódtak volna, ám azok a járványügyi helyzet miatt elmaradtak – hozzájárul a települési zöldinfrastruktúra élhetőbbé, használhatóbbá tételéhez, a fiatalok helyben tartásához, az elvándorlás megállításához, növeli a településen elérhető szolgáltatások kínálatát.

Kültéri szobrok újultak meg húsvétra

Új helyre került a közelmúltban a Bőség szobra – Trischler Ferenc szobrászművész alkotása eredetileg a takarékszövetkezet előtt kapott helyet. A pénzintézet megszűnt, az épület előtt parkolót alakítottak ki, a köztéri szobornak ezért méltóbb helyet kerestek. Az ülő, kezében gyümölcsöskosarat tartó nőalak még húsvét előtt az Idősek Gondozási Központja elé került, a korábbinál meghatározóbb, könnyebben megközelíthető helyre. A szobor új talapzatot és díszkivilágítást is kapott.

Az erdélyi fafaragó művész, Baróthi Ádám Szent István-szobrát is felújították. A katolikus templom melletti, az egykori templomkert területén található másfél méteres fa mellszobor – különlegessége, hogy egy hatalmas, öreg hárs adta az anyagát – a gondos karbantartás ellenére rossz állapotba került, menthetetlenné vált. Speciális technológiával készítették el az eredetire megszólalásig hasonlító alkotást, felszentelésére várhatóan az augusztus 20-i Szent István-napi megemlékezésen kerül sor.

Bővítenék a kollégiumi konyhát

A mostani kettő helyett egyetlen konyhából oldaná meg az iskolások és az óvodások étkeztetését az önkormányzat – a cél elérése érdekében a kollégiumi konyha bővítésére és fejlesztésére ad be a napokban pályázatot a város. A terv szerint a régi óvoda helyén működő, ahol jelenleg az ovisoknak főznek, az épülő nyugdíjasház részévé válik, a mostani 300 ételadag főzésére alkalmas kollégiumi konyha kapacitását pedig megdupláznák, egyúttal a kínálatát is bővítenék. Itt készülne a jövőben az óvodások és az iskolások menüje – a szükséges fejlesztések 50 millió forintból lennének megvalósíthatók, aminek 50%-át pályázati támogatásból fedeznék. Ha nyernek, az építkezésre a nyári szünet idején kerülhetne sor.

Felújítják az utat, de nem áll le a forgalom

Útfelújítás miatt változik a forgalmi rend mától az ipari parkban – a III-as számú utcát teljes pályaszélességben lezárják mintegy 350 méteres szakaszon április 15-től egy hétre, április 22-én reggel 6 óráig.

A Bólyi Ipari Park III-as utcájának – amely az M60-as felé, az ipari elkerülő út felé vezet – részbeni felújítása tavaly vette kezdetét. Speciális, remixes technológiával (10 cm kőágy és a szükséges cement összekeverésével, bedarálásával 25 cm mélyen) erősítették meg egy szakaszát. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az útfelújítás sikeres volt, stabil, a rendkívüli terhelésnek is ellenálló utat eredményezett. A fel nem újított része az utcának azonban az év folyamán tovább romlott, repedezett, renoválása elengedhetetlenné vált.

Az ütemterv szerint a munkálatok ma, április 15-én, eső esetén 16-án indulnak, az alap remixes technológiával történő megerősítésével. A következő három napon a meglévő beton utókezelése, majd 20-án és 21-én aszfaltozás, illetve padkarendezés van soron. Az útpályát április 22-én nyitják meg újra a forgalom előtt.

A közlekedés a beruházás ideje alatt is biztosított: az ipari parki elkerülő utat átterelik a II-es számú utcára, az összekötőn új, négy méter széles kőszórásos útszakasz készül – a forgalmat váltakozva, közlekedési lámpával vezérelve biztosítják.

A felújítással érintett útszakasz mentén működő vállalkozásokkal a beruházásról annak kezdete előtt egyeztetett az önkormányzat, jelezve, hogy nagyobb szállításokat ezekre a napokra, ha lehet, ne tervezzenek.

Az összeállítás a Bólyi Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Wald Kata

Hozzászólások

Történelmi siker a Giro d’Italián
Orbán Viktor: hajrá, Valter Attila!
Javaslatok / 48 perce
Ombudsman: a védettségi igazolvány szabályozása nem visszás
Az alapvető jogok biztosa javaslatokkal fordult az Operatív Törzset vezető belügyminiszterhez és az emberi erőforrások miniszteréhez.
Gyász
Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk KRASZNAI ANTAL 90 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 18-án 12 órakor lesz pécsi köztemető Zsolnay-szórókútjánál. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk FÜLÖP GYÖRGYNÉ Hartmann Gizella 87 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 19-én 15 órakor lesz pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Soha nem múló mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHREER OTTÓNÉ Hock Erzsébet a Mecsek áruház, Domus, múzeumok volt dolgozója 65 éves korában csendesen elhunyt. Búcsúztatója 2021. május 17-én 14 órakor a pécsi köztemető déli urnás kápolnában lesz. A gyászoló család
Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy VIDÉKI JÓZSEFNÉ Pajor Jolán 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 17-én 12.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy ÖZV. MÁJER FERENCNÉ 93 éves korában, csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor az újpetrei temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló lánya, unokái és dédunokái
"Megállt a szív, megállt a kéz. Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó férj, édesapa, nagypapa, testvér BAKÁN JÓZSEF aranydiplomás vegyészmérnök a Pécsi Bőrgyár dolgozója életének 77. évében váratlanul itt hagyott bennünket. Temetése 2021. május 18-án 13.30 órakor a pécsi köztemető nagy díszterméből lesz. Az elhunytat a Pécsi Bőrgyár saját halottjának tekinti. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy munkatársunk, barátunk, vezetőtársunk BAKÁN JÓZSEF életének 77. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 18-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy dísztermében. A Pécsi Bőrgyár Zrt. vezetősége
"Az út véget ért, de a szeretet végtelen.” Megrendülten tudatjuk, hogy HERTELT S. KARL-HEINZ tanár 1939-2021 hosszú szenvedés után örök pihenőre tért. Búcsúzunk tőle végső nyughelyén 2021. május 15-én 13 órakor a gerdei temetőben. Mély bánattal gyászolják szerettei
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett fiam, testvérem, unokám, sógorom MOLNÁR NORBERT kozármislenyi lakos, 42 éves korában súlyos betegségben, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH JÁNOSNÉ Csöme Jolán 92 éves korában, csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 13-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, anyósom, nagymamánk, dédnagymamám, nagyanyósom HAJEK JÁNOSNÉ Pusch Éva 77 éves korában, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2021. május 13-án 13.30 órakor lesz a pécsbányai temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISS JÁNOSNÉ 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én 14 órakor lesz a helesfai temetőben. A gyászoló család
"Nem vársz minket mosolygó szemeddel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel Egy könnycsepp a szemünkben érted él, egy gyertya az asztalon érted ég. Telhetnek hónapok, múlhatnak az évek, Szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged." Fájó szívvel emlékezünk JOÓSA BÉLA halálának 5. évfordulója alkalmából. Szerető feleséged, gyermekeid: Zita és Zsolti
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RÓZSA GYÖRGY volt István-aknai lakos 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én 13.30 órakor lesz a pécs-somogyi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS ERVINNÉ Kabát Mária 86 éves korában elhunyt. Végakaratának megfelelően, szűk családi körben eltemettük. A gyászoló család